Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 3. 11. 2022.

| Društvo

Skupoceni solarni paneli vraćeni na elektranu u Leskovcu, Grad posao predaje privatniku

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Solarna elektrana Leskovac
Cvetanović najavaio raskid ugovora sa izvođačem radova; foto: Arhiva JV

Davne 2011. godine u leskovačkom selu Velika Biljanica počela je gradnja solarne elektrane vredne 3 miliona evra, međutim, sa promenom vlasti radovi su stali, a projekat je proglašen lošim i neuspelim. Skupoceni solarni paneli bili su sklonjeni, ali su oni, po rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, iako neki od njih fale, opet postavljeni kako bi ugovor sa izvođačem radova bio raskinut, pa će Grad tražiti privatnog investitora koji će nastaviti gradnju solarne elektrane.

Energetska kriza, kao i odlaganje početka grejne sezone pogodilo je i Leskovac, grad u kome je još pre više od jedne decenije krenula gradnja solarne elektrane, koju su iz Demokratske stranke najavljivali kao jedan od najvažnijih i najvećih projekata za energetski razvoj tog grada.

Ipak, promena vlasti 2012. godine označila je i kraj tog, kako je Cvetanović tada govorio, neuspelog projekta. Skupo plaćeni solarni paneli demontirani su i vraćeni izvođaču radova, firmi ”Centum”, a 11 godina od početka gradnje - oni su ponovo postavljeni.

Solarni paneli su vraćeni, utvrđujemo koliko njih fale i plan je da ugovor sa izvođačem radova bude raskinut. Ta tehnologija je već zastarela, plac neću da pričam čiji je bio i kako je kupljen. Mi smo platili za sve radove koji su izvršeni, a urađeno je 90%. Nisu bili tamo zbog krađa i oštećenja, kad se raskine ugovor mi preuzimamo odgovornost - kaže Cvetanović.

Dodaje i da u blizini solarnih panela postoji područje privatnog vlasništva, a koje je slobodno pa ne isključuje mogućnost da bude sklopljeno neko javno-privatno partnerstvo.

Nama se iskreno ne isplati, taj koji kupuje njemu je ta cena previsoka, ali postoji područje u blizini panela, doduše privatno pa bi onda eventualno novi investitor kupio to zemljište, proširio elektranu i od toga ima ekonomsku isplativost i da može da stavi u funkciju ono što je do sada urađeno i što on planira - rekao je prvi čovek Leskovca.

Da je postupak raskida ugovora u toku, za Južne vesti je potvrdio i načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović, koji kaže da se trenutno vrši analiza i popis svih ugrađenih panela, kao i onih koji nedostaju, te da će ugovov vrlo brzo biti raskinut.

Podsetimo, ​​tehnička saglasnost za gradnju prve solarne elektrane u kapaciteta 950 kilovata data je još 2011. godine, a šta je sa panelima i gde se oni nalaze 2016. godine postavio je pitanje lider Socijaldemokratske stranke, a danas predsednik Grupe građana Za Leskovac zajedno Nenad Zdravković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: