Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 14. 6. 2013.

| Društvo

Skupština o otpisu kamate za struju

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Igor-Novakovic-1.JPG
Igor Novaković, direktor "Jugoistoka"

Sve odborničke grupe u Skupštini Grada Niša podržaće na sednici u petak inicijativu “Jugoistoka” da se svim dužnicima za struju potpuno otpiše kamata. To onda treba da usvoji rukovodstvo EPS-a, a obezbeđena je i podrška premijera za to, kaže direktor “Jugoistoka” Igor Novaković.

Inicijativa Privrednog društva “Jugoistok” da se otpusti, odnosno, potpuno otpiše kamata uz reprogram duga svim dužnicima za struju sa njihove teritorije, je pred odbornicima Skupštine Grada Niša.

Po toj inicijativi, koja je koja je već upućena Vladi Srbije, a koju je razmatralo i poslovodstvo EPS-a, stari dug za struju trebalo bi da bude regulisan uz otpis zatezne kamate zaključno sa 31.12.2012.godine i uz sporazum o reprogramu glavnice na maksimalno 60 rata.

To bi važilo za sve građane i za privredu u svim gradovima i mestima na konzumnom području “Jugoistoka”.

Direktor Igor Novaković, kaže da su razlozi za inicijativu jednostavni: građani sa ovog područja imaju tako male plate da je prosto nemoguće da otplate dug.

- Ja sam bio predsednik jedne od najsiromašnijih opština. Svestan sam da jedan stanovnik gradske opštine Palilula prihoduje 25 evra godišnje bruto, što je, prosto, pokazatelj zašto ljudi ne mogu da plaćaju struju. S druge strane, bilo je tu političkih izjava kada se tražilo da se računi za struju bacaju u kantu za đubre. Tad je i nastao “pik” u neplaćanju računa za struju i taj pik se i dan - danas drži na tom nvou – kaže Novaković.

Po sporazumu, kupac bi bio dužan da redovno plaća ratu, kao i tekuću potrošnju električne energije. A ukoliko ne izmiri dve uzastopne rate, ili kasni sa plaćanjem tekuće potrošnje, smatralo bi se da je sporazum raskinut, pa bi se onda izvršio obračun celokupnog duga sa  kamatom, objašnjeno je u ranijem dopisu “Jugositoka”.

Igor Novaković Igor Novaković u studiju Južnih vestiNovaković kaže da su uslovi poslednjeg ponuđenog sporazuma o reprogramu duga bili neprihvatljivi za dužnike na jugostoku Srbije, a rezultati poražavajući. 

- Prijavilo se nešto malo manje od 10 % potrošača, od toga je već 1.600 ugovora otkazano! Mi smo upozoravali da praktično neće postojati interesovanje za te uslove i bili smo apsolutno u pravu – kaže Novaković.

Novi sporazum moći će da potpišu i oni koji već imaju neku vrstu ugovora o otplati svog duga sa “Jugoistokom”.

A odluka Skupštine Grada Niša koju Novaković očekuje, prema njemu bi bio dodatni “mali politički pritisak” da EPS prihvati ovu incijativu.

- Imamo i saglasnost premijera, s njim sam razgovarao, on ima dobru volju da nam pomogne u svemu tome, i ja se iskreno nadam da ćemo u najskorije vreme uspeti da to izdejstvujemo – kaže Novaković, koji je i predsednik Okuržnog odbora socijalista u Nišu.

Šta Novaković kaže o “pobedi mladih snaga” u redovima niških socijalista, da li su to “lavovi” ili “tigrovi”i da li je ćerka zamenika gradonačelnika Niša zaista zaposlena u “Jugoistoku” ili ne, opširnije u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    22:28 // 16. 6. 2013.

    Da plate preko 100 hilj. pa naviše.ali ni to nije baš prava istina,ima tu i manjih plata od stotke,50,60,70(:, ali i mnogo vecih,recimo Igor ima oko 350 ,dir Ogranak 250, Dir. Direkcija 160.Foliranje

  • Maca

    12:54 // 16. 6. 2013.

    Naravno da se kamata mora otpisati,inace nikad normalnog zivota u ovoj Srbiji!

  • Dejan

    08:55 // 15. 6. 2013.

    Poziv da se u jednom trenutku ne plaća struja je bio oblik građanske neposlušnosti.Svi koji su to shvatili kao trajno stanje su glupi. A ti ,Novakoviću, pa nađi se sam !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: