Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 25. 4. 2023.

| Društvo

Slabo interesovanje Nišlija za subvencije Grada za solarne panele, kalorimetre i elektronske pumpe

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća u Nišu
Namenjeno 6 miliona dinara; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

Na konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije, koji je pre četiri meseca objavio Grad Niš, stigle su samo tri prijave, od kojih je jedna odbačena, dok za subvencije za ugradnju cirkulacionih pumpi za kuće i kalorimetara za stanove i zgrade nije bilo zainteresovanih.

Na raspolaganju za sve te mere energetske sanacije bilo je ukupno 6 miliona dinara - 5 miliona za solarne panele i 1 milion za ostale mere.

Takođe, u Javnom pozivu bilo je istaknuto da će za solarne panele izabrani korisnik dobiti 50% ukupne cene ugradnje, odnosno najviše 420.000 dinara ili manji iznos od onoga koji se dobija množenjem snage u kilovatima solarnih panela iz dostavljene profakture, 70.000 dinara sa PDV-om.

Prema preliminarnoj listi, to znači da će biti utrošeno najviše oko 1 milion dinara za panele, pa ostaje pitanje šta će biti sa još 5 miliona - sa 4 miliona koji ostaju od panela i sa još milion dinara namenjenih za druge mere.

Na to pitanje iz Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj nisu odgovorili do objavljivanja teksta. Nisu odgovorili ni zašto smatraju da je interesovanje bilo slabo i da li će konkurs biti ponovljen.

Inače, mera za koju se troje prijavilo, a za koju je dvoje izabrano, podrazumeva sufinansiranje nabavke i ugradnje solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju struje za sopstvene potrebe, uz izradu neophodne tehničke dokumentacije, prateće instalacije i priključenje na distributivni sistem.

Dve mere za koje niko nije bio zainteresovan podrazumevaju unapređenje termotehničkih sistema putem zamene dela ili celog sistema efikasnijim.

Jedna od njih odnosi se na ugradnju elektronskih regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće, a druga za opremanje sistema grejanja uređajima za regulaciju i merenje toplote, poput kalorimetara, delitelja toplote i balans ventila, za stanove i stambene zgrade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Savudin

    12:13 // 3. 5. 2023.

    Ja bih uzeo kalorimetar, al za ovo sad prvi put čujem. Namerno nije bilo kampanje da se ne jave ljudi, jer im nije u interesu da plaćamo samo potrošeno.

  • Sasa

    21:48 // 25. 4. 2023.

    To je prava slika Srbije,ljudi jedva preživljavaju,obaj ko sad ima da da za tako nešto ne treba mu subvencija.

    • Torpedo

      18:14 // 26. 4. 2023.

      Da je u Lindu, razgrabilo bi se .

  • Alex

    20:31 // 25. 4. 2023.

    Prvi put čujem za ovo. Da su malo izreklamirali možda bi bilo više ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: