Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 11. 8. 2015.

| Društvo

Slavković: “Izmeštanje pruge izvesno, samo je pitanje brzine”

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-pruga-u-centru-rts-rs
Na izmeštanje pruge Nišlije čekaju godinama; foto: rts.rs

Iako se skoro deceniju najavljuje izmeštanje pruge iz centra Niša, zamenik gradonačelnika Ljuba Slavković uverava da će se to sigurno desiti, ali kaže da sa tim može da se počne “tek za tri godine”, dok će radovi trajati još najmanje godinu i po do dve.

Nakon svih nesuglasica sa čelnicima “Železnice” koji su u jednom momentu bili protiv izmeštanja pruge, objašnjava Slavković, postignuta je saglasnost. Trenutno je u toku izrada idejnog projekta koja je počela 2013. godine i koja će biti gotova, prema njegovim procenama, tek maja sledeće godine.

Taj deo se odužio zbog procedura Evropske unije koja i finansira izradu projekta a koje su takve kakve su i ne možemo da ih ubrzavamo. Dakle, nije do Grada, mi smo svoje obavili, sada je pitanje brzine kojom “Železnice” i EU rade - kaže on.

Kada bude gotov projekat, treba naći finansijera koji će dati novac za izmeštanje pruge. Međutim, prema njegovim tvrdnjama, ni to nije problem Grada.

Predračunska vrednost je oko 70 miliona evra, ali ko će to finansirati, ne znam. To je stvar države i “Železnica” koje treba da traže finansijere - kaže on.

490x370-slavkovic-velika Slavković uverava da je "stvar izvesna"; foto: arhiva JVNi eksproprijacija zemljišta preko koga će preći nova pruga, navodi Slavković, nije problem Grada već “Železnica” koje treba da otkupe parcele.

Naš zadatak je da pripremimo papire i logistiku. Ako tu sve prođe kako treba, za tri godine može konačno da počne izmeštanje pruge - objašnjava Slavković.


Pruga će prolaziti kroz severni deo Niša

Slavković objašnjava da će biti izgrađena nova trasa od popovačke rampe preko aerodroma gde će biti napravljena nova teretna i putnička stanica.

Pruga će ići preko Panteleja, Donje Vrežine, spuštaće se ka Nišavi i uključiće se u sadašnju prugu kod Proseka - kaže Slavković.

Izgradnja će trajati godinu i po do dve, jer je, kaže, “malo komplikovano izgraditi prugu od aerodroma do Panteleja zato što je to naseljeno područje”.

490x370-perisic-mrkonjic-i-dezer Perišić, Mrkonjić i Dežer iz Delegacije EU još pre 3 godine potpisali Protokol; foto: JVPodsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Prošle godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena.


Opozicija: "Vlast dobra na rečima, slaba na delu"

U niškom odboru stranke Zajedno za Srbiju sumnjaju da će se ovo realizovati u skorije vreme.

Još nakon preuzimanja vlasti su obećali da će izmestiti prugu iz centra, međutim, od toga ništa već godinama, a najavili su da će sa radovima da se krene na proleće 2016. godine - kaže potpredsednik Gradskog odbora ZZS-a Milan Đurđević.

On dodaje da je ovo pitanje bitno zbog toga što, zbog problema sa signalizacijom na pružnim prelazima, sugrađani moraju da otvore “četvore oči” pri prelasku pruge.

Kako kaže, to što godinama ovaj problem nije rešen govori o tome da gradske vlasti ne interesuje naročito bezbednost Nišlija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    12:42 // 5. 10. 2016.

    Pa vi ljudi zaista neznate sta hocete izmestate prugu iz naseljenog mesta u naseljeno!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • lepa

    13:03 // 15. 8. 2015.

    ...da se počne “tek za tri godine”, dok će radovi trajati još najmanje godinu i po do dve. Smeju Vam se u facu, a vi ih trpite. Nadam se da ću da pobegnem iz ove rupčage.

  • Čiča

    18:46 // 13. 8. 2015.

    Danas se svako smatra stručnim da izmešta prugu, strašno! Da li ste svesni koliku su grešku napravili vaši predhodnici, slični vama, koji su "skinuli! tramvajske šine u centru grada? Reći ću vam ja. Niste svesni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: