Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 17. 10. 2022.

| Društvo

Šlemovi, Tihi i Prle i istraživanje uticaja na životnu sredinu na novom protestu u Brzom Brodu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Brzi Brod protest
Poručuju da neće odustati; foto: M. F.

Žitelji Brzog Broda sedmi put su protestovali protiv izgradnje dalekovoda u tom niškom naselju. Zahtev je i dalje da se umesto nadzemnih grade podzemni dalekovodi zbog bezbednosti, pa traže javnu debatu o tome ili bilo kakav sastanak sa nadležnima. Okupljeni su predstavili i svoje istraživanje uticaja na životnu sredinu, poneli šlemove i blokirali Bulevar cara Konstantina.

Brzi Brod protest Sedmi protest; foto: Facebook/Uređenje naselja Brzi BrodOsim zastava i transparenata na kojima piše “Biće kasno kad vam bude jasno” i “Stop dalekovodima”, stanovnici su ovog puta poneli i šlemove, kao i vozilo sa natpisima “Povratak otpisanih”, "Tihi" i "Prle".

Povratak otpisanih je fora, pošto su nas otpisali od samog početka, a mi se vraćamo jači neko na početku. Čekamo javnu debatu ili sastanak u bilo kom obliku - poručuje meštanin.

Okupili su se u centru naselja, gde su poručili da nadležni već mesecima ignorišu njihove zahteve, a zatim blokirali put ka Niškoj Banji.

I dalje ćemo biti u šatorima i dežurati jer ne želimo da dozvolimo da se nastavi izgradnja dalekovoda. Naravno, protiv smo nasilja i protesti će i dalje biti mirni, svaki put ćemo da dodajemo neke nove simbole i poruke. Od zahteva ne odustajemo - kaže građanin.

Brzi Brod protest Ponovo blokirali saobraćaj; foto: M. F.Kako navode, skoro svakodnevno se susreću sa radnicima Elektromreže Srbije, dok su sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski imali jedan razgovor, koji, kako kažu, ništa nije rešio.

Osporavaju to što iz EMS-a tvrde da postoji istraživanje uticaja na životnu sredinu i tvrde da su uradili svoje, kao i da rezultati pokazuju da postoje brojni propusti i nepravilnosti.

Podsetimo, prvi protest održan je 11. septembra. Žitelji su imali i performans, kada su “sahranili” dalekovod, a bilo je i više nesuglasica između njih i Elektromreže, odakle su poručili da Brzobrođani sprečavanjem radova nanose štetu Nišu i okolini, jer mogu dovesti do toga da napajanje strujom tokom zime bude neizvesno.

Od pre nekoliko dana dežuraju u šatorima, kako bi sprečili radnike da postave ogradu oko gradilišta i nastave sa radovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banjac

    23:56 // 18. 10. 2022.

    Radite šta god hoćete samo nemojte da blokirate put.Znate li kakav haos ste napravili za tih sat vremena?

  • radivoje milenković

    14:32 // 18. 10. 2022.

    A da li TI GRAĐANINE veruješ da su se za vakcine najviše borili, priča se, dr Kon i prof.dr Bata Tiodorović? Zašto? Pročitaj nešto o nabavci vakcina iz doba ptičijeg gripa. A što se zaprašivanja tiče, pogledaj ujutru svoju lepljivu, braon boje tačkastu šoferšajbnu. Ali, koje veze ima talkshow sa dalekovodom?

  • Auttrikter

    19:07 // 17. 10. 2022.

    A, ko je Kriger?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: