Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 7. 2. 2013.

| Društvo

Slepa učenica niže uspehe

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
naslovna.jpg

Učenica Pravno-poslovne škole u Nišu Aleksandra Arsić redovno ide u školu, ali sa njom u klupi, da bi mogla da prati nastavu, sedi i majka Sunčica.

Da bi mogla da nastavi školovanje i ostvarii planove, Aleksandri je potrebna očna proteza po koju mora u Nemačku. Na pregled je trebalo da odu pre oko dve godine, ali nisu imali para za put.

- Zbog tumora koji je imala u oku pojavila se infekcija pa nije mogla da nosi protezu. Operacijom je tumor očišćen, ali postoji mogućnost da se ponovo javi, pa je potrebno da se uradi pregled i stavi očna proteza koja će sprečiti da joj se lice deformiše – kaže njena mama Sunčica Arsić.

Aleksandra je rođena slepa, a posle lečenja na jednom oku vratio se vid toliko da je mogla da vidi samo nejasne siluete. Dok je bila u osnovnoj školi deca su joj se, kaže, podsmevala i fizički je maltretirala. Jedno takvo maltretiranje preraslo je u tuču. Aleksandri su tada izbili oko, a povređena joj je i noga i sada koristi i štaku.

- Nažalost kao mlađa bila sam u prilici da osetim da osobe koje su drugačije i koje imaju invaliditet u društvu nemaju nikakva prava. Zbog toga i nesreće koju sam pretrpela, želim da upišem prava i da budem advokat kako bih pomagala ljudima – kaže Aleksandra.

2 Uprkos svemu, Aleksandru opisuju kao velikog borca, a podršku vršnjaka dobila je u srednjoj školi. Od povreda se dugo oporavljala i uspešno je nastavila školovanje.

Posvećena je radu, a zahvaljujući svakodnevnoj podršci prijatelja i profesora u školi postiže odličan uspeh. Veliku podršku dobija i od majke Sunčice koja joj se potpuno posvetila, dovodi je u školu i pomaže joj oko učenja.

- U školi mi je zaista lepo, imam veliku podršku i zato imam još veću volju i želju da učim. U školi imam zaista dobre drugove, a i profesori me podstiču i motivišu - kaže Aleksandra.

Profesori objašnjavaju da, iako se Aleksandra školuje po individualnom obrazovnom programu, uvek ispunjava svoje obaveze i često ne dozvoljava da joj smanje gradivo.

- Volim da učim i svi predmeti su mi zanimljivi, naročito “Državno uređenje” i “Osnovi prava”. Matematika mi je malo teža, jer dok računam moram u glavi da stvorim sliku celokupne jednačine, pa je to komplikovano ako imam dug niz brojki. Ali, i to mi je zanimljivo - objašnjava Aleksandra.

U Pravno-poslovnoj školi učenici su sakupljali novac kako bi pomogli svojoj drugarici, ali za njenu protezu je potrebno 4.000 evra, pa su pozvali i ostale škole i ljude koji žele da pomognu da uplate koliko mogu.

- Aleksandra svima daje primer da se jakom voljom mnogo toga može postići. Pozivamo sve koji mogu da pomognu da je podržimo da istraje u svojim planovima - kaže Milorad Gavrilović, direktor škole.

Svi koji žele da pomognu Aleksandri Arsić novac mogu da uplate na račun:
OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, žiro račun broj 325-9300800063887-90.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VladimiR

    13:04 // 7. 2. 2013.

    "Jedno takvo maltretiranje preraslo je u tuču. Aleksandri su tada izbili oko, a povređena joj je i noga i sada koristi i štaku."

    Извините али ово онда није била туча већ класичан линч од старне друге деце. Да ли неко зна ко је проглашен одговорним за то што се овој девојци десило???

    • Ivana Pavlovic

      16:54 // 14. 3. 2013.

      Strasno :(((

  • Nišliski Džeronimo

    12:38 // 7. 2. 2013.

    Aleksandra Arsić, ličnost za ugled. Kada bi ovakvi veliki ljudi, poput Aleksandre, bili oni koje poštujemo (a ne političari, tzv. bisnimeni, kriminalci, pevaljke...) Srbija bi postala pristojna zemlja pristojnih ljudi. Veliko poštovanje i moj naklon Aleksandri Arsić i njenoj majci Sunčici Arsić.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: