Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 6. 5. 2024.

| Društvo

Slepi dečak iz Niša je odličan đak, talentovan sportista i uspešan pevač

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
jakov (6)
Odmalena voli i da peva.; foto: Dečiji kulturni centar

Iako slep od rođenja, desetogodišnji Jakov Mladenović iz Niša hrabro se bori sa svojim hendikepom - on je odličlan đak u školi, nekoliko puta je nagrađivan za pevanje, dobar je plivač, a nedavno je istrčao Beogradski maraton. Sve postiže zahvaljujući podršci svoje porodice, koja je sa njim uvek, u svakoj njegovoj borbi.

jakov (4) "Moramo da se borimo"; foto: Jovana Mladenović Sa dva meseca primetili smo da nešto nije u redu sa Jakovom, sa 11 mu je uspostavljena dijagnoza - distrofija retine. Rekli su nam da se nijedna operacija ne može da pomogne, potpuno je slep. Tada smo shvatili da moramo da se borimo, tako započinje priču o svom sinu, Jovana Mladenović.

Sa četiri godine krenuo je u Specijalnu školu Bubanj, tamo je završio i predškolsko, a u osnovnu školu “Desanka Maksimović” krenuo je kao prvo slepo dete koje je upisalo redovnu školu u Nišu.

Tamo imam puno drugara, slušam učiteljicu, na času mi pomaže pratilac, a kod kuće imam Brajevu mašinu i učim Brajevo pismo. Mnogo mi pomaže laptop koji ima govorni program, a ja znam da kucam pa tako domaći mogu da radim i preko laptopa - priča Jakov Mladenović.

jakov Voli "zahtevne pesme"; foto: Jovana Mladenović Osim što voli školu, Jakov Mladenović odmalena voli i da peva.

Nikad nisam voleo dečije pesmice, pevao sam zabavnu i stranu muziku, uvek sam tražio neke zahtevne pesme. Prošle godine sam se prijavio za audiciju za “Majsku pesmu”, prošao sam i dobio pesmu Možda ljubav. Čak sam i pobedio, osvojio sam prvo mesto. Tu se dobro snalazim, odslušam neku pesmu par puta i već mogu da je pevam, ali trenutno nemam nastavnika - kaže dečak.

jakov (5) Brojne nagrade za malog Jakova; foto: Jovana Mladenović Da mu pevanje “ide od ruke”, smatra i njegova majka, pokušao je da svira klavir, ali ga kaže, “nije držalo mesto”. Osvojio je i nagradu na opštinskom takmičenju iz recitovanja, pevao je u predstavama, a poslednji put nagrađen je na muzičkom takmičenju “Triolica”, ponovo prvim mestom.

Dobar je i govornik, zna sa ljudima, voli da priča. Kući se šalimo, ako ne bude pevač - biće političar. Može da bude i inspektor, voli da istražuje, a jako dobro zna da opiše karakter osobe sa kojom je pričao, čak i da je tačno fizički opiše - kaže Jovana Mladenović.

jakov (1) "Ne želimo da budemo po strani"; foto: Jovana Mladenović Da roditelji treba da podrže svoje dete i ne sklanjaju ga po strani, smatra Jovana, zato ona svog sina vodi i na časove plivanja, a nedavno je s njim istrčala 2,5 kilometara na trci za osobe za invaliditetom na tradicionalnom Beogradskom maratonu.

Učestvujemo u raznim aktivnostima, ne želimo da budemo po strani. Jakov je svestan da ne vidi, ali nije nesrećan. Kao i sve osobe sa invaliditetom, on voli društvo, zato smo mi tu da ga podržimo, da ga guramo napred, da ga postičemo i da se zajedno borimo - priča Jovana Mladenović.

Kao majka deteta sa invaliditetom, roditeljima koji “biju sličnu bitku” poručuje da ne odustaju jer je svaka prepreka tu da ih ojača, da treba da se osmele, da stanu iza svog deteta i pokažu drugima da su sva deca jednaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikica

    13:45 // 7. 5. 2024.

    Ne mogu da zamislim srecu roditelja koji imaju ovakvo svestrano dete. Pravi hendikep je biti glup i lenj. A ovo je dar. Svaku srecu vam zelim.

  • Srcko

    05:40 // 7. 5. 2024.

    Bravo, samo napred!

  • Goga

    15:40 // 6. 5. 2024.

    Imaš li savest kad lupaš minuse? Sramoto ljudskog roda...

    • rene

      09:07 // 7. 5. 2024.

      nemaju mozak...a ne savest...idiotizam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: