Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 22. 5. 2018.

| Društvo

Slikarka iz Niša "obojila" tešku svakodnevicu mališana obolelih od raka

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
slika
Životinjski svet se "nastanio" u Dečju bolnicu; foto: M. L.

Žabe koje se smejulje dok sede na lokvanju okružene leptirima, šarene ptice koje su sletele na kutije za električne instalacije, meda koji vreba iza radijatora, samo su neki od motiva koji se prostiru duž čitavog hodnika novootvorenog odeljenja Kliničkog centra Niš, na kojem su smešteni mališani koji se bore protiv malignih bolesti. Sivilo bolničkog života veselim ilustracijama razbila je niška slikarka Milena Lazarević, koja kaže da je ilustrovala motive za koje je smatrala da raduju decu.

slika Već od ulaza su tu nasmejane životinje; foto: M. L.Teme su se menjale, kaže Lazarevićeva i naposletku se odlučila za stilizovane životinje i prirodu. Slikarka dodaje da deci mnogo znače te ilustracije, jer se poistovećuju sa njima.

Gledala sam da to bude vezano za te neke životinje iz nekih bajki i basni. U suštini, ne postoji neka tematika određena. Više sam se uklapala u to što raduje decu, da njima priđem. Deci to mnogo znači. Oni se poistovećuju sa tim karakterima - kaže ona.

milena lazarevic Lazarevićeva će oslikati i fasadu nove zgrade; foto: M. L.Lazarevićeva dodaje da je u planu oslikavanje i spoljne fasade novog bloka Dečje bolnice. Za razliku od kompjuterski ilustravnih karaktera, kojima je oplemenjen enterijer, na spoljnom zidu će biti ručno oslikan muiral.

Prvobitna ideja je bila da odradim jedan mural na ulazu, ručno slikan. Međutim, kontaktirali su me da je ovo bitnije, pošto se otvara to odeljenje i da zbog dece prvo sredim enterijer, pa bi u toku leta trebalo da se radi nešto u toku leta. Još uvek ne postoji neka skica murala, ali biće nešto u skladu sa arhitekturom zgrade - navodi Lazarevićeva.

Podsetimo, dve godine nakon polaganja kamena temeljca, otvoreno je novo hemato-onkološko odeljenje pri Dečijoj klinici u Nišu. Mališani koji boluju od malignih bolesti, kao i roditelji i medicinsko osoblje, u ovoj bolnici imaće mnogo bolje uslove da se upuste u zajedničku borbu za ozdravljenje, a ideju za izgradnju ove zdravstvene ustanove pokrenulo je pre 4 godine Nacionalno udruženje dece obolele od raka (NURDOR).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: