Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 15. 1. 2017.

| Društvo

Slike na staklu lepe, ali skupe za Nišlije

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Slike na staklu
Oslikava staklo; foto: Udruženje "Višnja"

Nakon što je pre nekoliko godina ostala bez posla gde  je radila kao trgovinski menadžer, Nišlijki Maji Sević je hobi kojim se bavi, silom prilika postao i glavni izvor prihoda. Kada je videla da posla u struci nema, odlučila je da stvari uzme u svoje ruke i da teške dane prevaziđe zarađujući od sopstvenih rukotvorina.

Krenula je sa par heklanih kapica, otvorila radnju, a zatim i Udruženje za negovanje tradicije koje danas ima više od 40 članova.

Raspitala sam se šta je to što je trenutno najaktuelnije na tržištu, pa sam rešila da izađem sa nečim originalnim. Tako sam počela da heklam dečije patofnice i kapice i to sa puno uživanja, radovala sam se svakom urađenom proizvodu - kaže Sevićeva.

Pletene kapice za Maju su bile samo početak. Neumorna i kreativna, počela je da uči da radi vez na peškirima, a nakon što joj je odobren biznis plan, svoj asortiman obogatila je upravo predmetima sa elementima veza. slikanje-na-staklu,-deca I najmlađi uče, foto: "Višnja"

Shvativši da svoju kreativnost može da izrazi i kroz slikanje, vesele kombinacije boja, materijala i modela, Maja je počela da prenosi na staklo. Kod kuće joj, kaže, pomaže i porodica, a radno vreme određuje sama.

Kako otkriva, njeno udruženje “Višnja” sada broji preko 40 članova, što aktivnih, što neaktivnih a glavni cilj je da i mladi postanu deo udrženja, da se što više edukuju i nauče tehnike raznih starih zanata poput tkanja, pletenja, heklanja, opanačarstva i drugih.

Tokom leta su građani na platou u centru grada, gde smo imali izložbu, mogli da nauče razne tehnike starih zanata, a održali smo i veliki broj besplatnih radionica za decu. Udruženje je prošle godine učestvovalo i na međunarodnim sajmovima u Bugarskoj i Mađarskoj, a za ovu godinu imamo pozive za još nekoliko zemalja - kaže Maja.


Oslikano staklo najviše kupuju Bugari

Iako se na tezgama Majinog Udruženja može naći bogat izbor ručnih radova od 100 dinara pa do onih od par hiljada, ona priznaje da su ovi unikati za Nišlije ipak skupi.

Ima svega, ali slaba je kupovna moć kod nas. Kada odemo negde sa strane, prodaja je drastično bolja. Ima interesovanja, naročito su aktuelne šampanj čaše za slavlja, ali ipak češće kupuju stranci - iskrena je Maja.

Ona kaže da je Bugari veoma vole oslikano staklo, pa su česti posetioci ovog Udruženja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sandra

    09:28 // 16. 1. 2017.

    Gde mozemo da kupimo ove divne flase?

  • cvetanovic milan

    19:22 // 15. 1. 2017.

    izvinite,sta je to trgovinski menadzer.

  • lahorl

    12:01 // 15. 1. 2017.

    Simpaticno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: