Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 2. 7. 2018.

| Društvo

Slobodna krda konja na Suvoj planini fasciniraju ljubitelje prirode [foto]

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Konj-Suva-planina-Vanja-Keser
Ne plaše se ljudi, ali i ne dozvoljavaju da im se previše približe; Foto: Vanja Keser

Vrhovi Suve planine, osim po lepotama prirode i pogleda koji se sa njih pruža, već godinama su čuveni po krdima konja koji slobodno galopiraju pašnjacima i šumama. I dok ih mnogi smatraju divljim konjima, malobrojni meštani ipak kažu da su poznati vlasnici ovih životinja.

Ipak, oni nikada nisu vezani, sami traže hranu, udružuju se u krda, kobile se ždrebe, a mužjaci bore za prevlast u krdima. Ove životinje fasciniraju planinare, od kojih ne beže, ali i ne dozvoljavaju da im se stranci previše približe. Kobila-i-ždrebe-foto-V.-Keser Najdivljiji su oni konji koji su rođeni u prirodi; Foto: Vanja Keser

Prema svedočenjima meštana, najteže je prići onima koji su rođeni “u divljini”, s obzirom na to da je većina ipak nekada živela kod svojih vlasnika, koji su ih zbog siromaštva pustili da se sami snalaze u prirodi.

Ljudi koji naiđu na slobodna krda na planini, kažu da ovim životinjama sloboda “lepo stoji”, te su zadivljeni prizorom konja koji bez ulara i sedla šetaju prostranstvima.

Jedno krdo ovih životinja viđeno je prethodnog vikenda na vrhu Tri lokve, a kako kažu oni koji žive na Suvoj planini, najčešće se mogu sresti na vrhu zvanom Rakoš, gde se nalazi jedini izvor vode.

Krave-Suva-planina-V.-Keser NIje retkost da planinari naiđu i na krda krava koje slobodno šetaju planinom; Foto: Vanja Keser Osim konja pored kojih pasu i ždrepci, na planini neretko mogu da se vide i krda krava, a ovi kopitari u harmoniji dele sve blagodeti Suve planine.

Kako je ranije za Južne vesti rekao jedan od meštanina Zoran Jovanović ove životinje na planini nikada nisu gladne, čak ni zimi jer vetrovi prave nanose, pa ima pašnjaka koji nisu pod snegom.

Procenjuju da ih ima oko stotinak, a podeljeni su u nekoliko krda, te se tako u grupi bore za opstanak u prirodi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ненад

    19:30 // 3. 7. 2018.

    Хвала на предивним сликама и тексту. Што више овога, за здравље духа и тела. Хвала ЈВ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: