Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 5. 11. 2023.

| Društvo

"Sloga" podnela krivičnu prijavu protiv direktorke niškog Zavoda za urgentnu medicinu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
hitna pomoć niš2
Krivične prijave protiv direktorke i vozača Hitne pomoći; foto: JV/T. Todorović

Sindikat "Sloga“ podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv v. d. direktora niškog Zavoda za urgentnu medicinu Snežane Radivojević i Dragana Stamenkovića, vozača Hitnoj pomoći. Njih optužuju da su ometali i sprečavali rad "Sloge", Radivojević time što je, smatraju, namerno izostavila rešenje o utvrđivanju reprezentativnosti, a Stamenković time što je navodno vršio pritisak na zaposlene da se iščlane iz Sindikata.

Prijavom se terete za kršenje zakonskih propisa, prvenstveno člana 152. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije koji se odnosi na sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja.

Zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikata "Sloga“ Zavodu za urgentnu medicinu Niš podnet je 18. septembra, a na sastanku održanom 6. oktobra zaključeno je da Sindikat ispunjava uslove reprezentativnosti. Međutim, vršilac dužnosti direktora Snežana Radivojević, obavestila je predsednika sindikata da iz ličnih razloga neće potpisati rešenje - navode iz "Sloge".

Njeno postupanje da iz “ličnih razloga” neće potpisati rešenje, nije samo pitanje pravde za članove Sindikata "Sloga“, već i odbrana osnovnih prava svih zaposlenih u Srbiji na slobodu udruživanja i sindikalnog delovanja, smatraju iz "Sloge".

Oni objašnjavaju da takvo ponašanje ugrožava ne samo prava radnika već i pravnu državu i osnovne principe demokratskog društva.

Prijavom je obuhvaćen i vozač saniteta Dragan Stamenković, koji je zbog ukazivanja na nepravilnosti u radu, a u vreme prethodnog direktora Zavoda, dobio status uzbunjivača i tu instituciju na sudu, dok je ime Snežane Radivojević dospelo u je žižu javnosti 2020. godine kada je lekar i uzbunjivač Miodrag Branković tvrdio da su njega i njegovu suprugu zbog komentarisanja stanja u Hitnoj pomoći ispod teksta Južnih vesti prijavili tadašnja zamenica Radivojević i glavni tehničar, zbog čega mu je i kasnije prećeno otkazom, kako je sam izjavio.

Predrag Đurić, predsednik Sindikata, izrazio je nadu da će podnošenje krivične prijave poslužiti kao ozbiljan signal za poštovanje sindikalnih prava te da će se odgovorni suočiti sa zakonskim posledicama zbog njihovog kršenja.

Inače, prema članu 218. Zakona o radu Sindikat se smatra reprezentativnim, ako je osnovan i deluje na načelima slobode sindikalnog organizovanja i delovanja, ako je nezavisan od državnih organa i poslodavaca, ako se finansira pretežno iz članarine i drugih sopstvenih izvora, ako ima potreban broj članova na osnovu pristupnica u skladu sa članovima 219. i 220. ovog zakona i ako je upisan u registar u skladu sa zakonom i drugim propisom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanitet

    13:34 // 13. 11. 2023.

    Ko je doticni Predrag Djuric?
    Neka se oglasi predsednik sindikata Sloga iz Niske hitne a ne da se krije. Neka on kaze sta je problem. A mozda i ne zna ili ne smen da kaze jer je juce dosao u hitnu preko SNS-a pa se mozda plasi.

  • Violeta

    10:12 // 7. 11. 2023.

    Ne znam kakva im je direktorka ali šoferi vode glavnu politiku zajedno sa onim doktorom uzbunjivačem sto viče na pacijente a kad dođu po pacijenta samo gledaju da se ne zamuče i ako ima najbolje neka baba iz komšiluka da se uhvati za nosila. Sram ih bilo, ja stalno zovem za oca i sve ih znam, svi su se zaposlili preko sns sve propali neki slučajevi. Ta žena je zakasala sa barabama. Čast izuzecima

  • Misa

    14:43 // 6. 11. 2023.

    Nadam.se da ce doci dan kad necemo morati autobusima i sendvicom u LE, KG, BG.Dan kada ce poslodavac da tretira zaposlenw kao ljude a ne stoku. Kad ce za sve biti ista prava. Ne znam nista o sindikatu Sliga ali iz teksta kapiram da je ucinjeno krsenje zakona od strane vedeovke.Mnoge zakone je do sada ona prekrsila sa svojim.pulenima Cvetkovic, Dragan, Misa... Gradonacelnicin covek, to se zna

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: