Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 12. 10. 2019.

| Društvo

Slučaj cepanja zastave u Leskovcu - od izmišljene scene do krivične prijave

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
predstava pad
Trifunović prilikom rašivana zastave nije na sceni, foto: Zvezdara teatar

Predstava Pad u kojoj jednu od glavnih uloga igra Branislav Trifunović, odigrana na Festivalu mladih pozorišnih stvaraoca “Metamorfoza” u Leskovcu, podigla je prašinu javnosti zbog scene u kojoj on navodno cepa srpsku zastavu. Da se takva scena u predstavi nije ni desila tvrde gledaoci i autori predstave, a ona je ipak dovela do krivične prijave, ali i do napada tabloida i političara na ovog glumca. I dok kolege Trifunoviću pružaju podršku, u leskovačkom Pozorištu ćute.

Predstava Zvezdara teatra odigrana je u Leskovcu trećeg dana Festivala. Oni koji su je odgledali kažu da su iz sale izašli puni utisaka, a glumce nagradili desetominutnim aplauzom.

Scena cepanja zastave, priča za Južne vesti Jugoslav Tomić, zapravo se nije ni dogodila. predstava pad Trifunović meta napada tabloida i političara SNS-a, foto: Zvezdara teatar

U poslednjoj sceni glumica koja tumači lik ćerke Branislava Trifunovića po šavovima odšiva zastavu i od nje pravi haljinu. To je trenutak kada je Trifunovićev lik uveliko mrtav. Na okruglom stolu jeste bilo pitanja o tumačenju ove scene, ali niko nije govorio o cepanju - kaže Tomić.

Ni masovnog napuštanja sale, priča Tomić, nije bilo, niti negativnih reakcija publike. Bilo je samo pohvala za glumce koji su aktuelizovali temu današnjeg društva, pogibje radnika i borbe dece koja ostanu bez roditelja i o kojoj nema ko da brine.

Salu je napustio dopisnik RTS, a to sam zapamtio jer je sedeo blizu mene. Osim njega, niko nije izašao. Napadi tabloida, ali i svih ostalih su neosnovani - kaže Tomić.

predstava pad Predstava na sceni od prošle godine, tabloidima zasmetala tek sad, foto: Zvezdara teatar Da scena u kojoj cepa zastavu ne postoji potvrđuje i glumac Branisalv Trifunović. On je za N1 rekao da čitav napad tabloida vidi kao skretanje pažnje sa mnogo važnijih tema.

Da je bilo dobro što pre pronaći nekog domaćeg izdajnika i skrenuti pažnju sa one jahte na kojoj sede Bedžet Pacoli i drugi rodoljubi, Milan Radoičić i Rakić iz Kosovke Mitrovice. Verovatno je to bio trenutak kad je moralo da se zabašuri - oni uvek imaju reakcije na nešto njihovo što se dešava, dokazujući uporno da uvek ima većih izdajnika od njih, a oni su neke prevelike patriote - rekao je Trifunović.


Tabloidi preneli laž, Trifunoviću uvrede i krivična prijava

Napadi zbog nečega što se nije desilo - cepanja zastave, na Trifunovića ne prestaju. Naslovne strane tabloida danima opisuju kako je glumac zastavu “cepao na froncle” i “iskidao na komade”. printskrin Napadi tabloida danima traju, foto: printskrin

Situacija sa leskovačkog Festivala došla je i do Skupštine Srbije, gde je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković glumca vređao i optužio za povredu ugleda Srbije.

One spodobe koje cepaju srpsku zastavu, pa to posle pravdaju nekakvom "umetničkom slobodom". Ma nemoj. Umetnička sloboda, jel? Ja zaista ne znam šta je potrebno u ovoj zemlji da Tužilaštvo konačno pokrene postupak protiv ovog Trifunovića - rekao je Marković.

Da je povredio ugled zemlje, smatraju i u Sindikatu zaposlenih policije koji su protiv Trifunovića podneli krivičnu prijavu.

Kao dozaz su prineli medijske članke i izjave, a iako se u istom zakonu na koji se pozivaju navodi da se niko neće teretiti ukoliko je čin izvršen kao kritika u sklopu umetničkog dela, kažu da je na Tužilaštvu da odluči šta će dalje.


Kolege uz Trifunovića, u leskovačkom Pozorištu muk

U odbranu kolege, ali i umetnosti, stali su pozorišni radnici koji na društvenim mrežama podržavaju Trifunovića.

Ja, Stevan FIlipović, po zanimanju reditelj i profesor iz Beograda, priznajem da sam kriv za sečenje Viktora Savića na pola, odrubljivanje glave Karađorđu, ubistvo Eve Ras i Raleta Milenkovića helebardom u filmu “Šejtanov ratnik”.

Ja, Milena Bogovac, po zanimanju dramaturškinja iz Beograda, priznajem da sam kriva za tuču navijača i ubistvo mladića u komadu “North Force”; silovanje maloletnice u komadu “Dragi tata” i stavljane u promet psihoaktivnih supstanci u komadu “3, 4 sad”.

Sa druge strane, domaćini Festivala do sada se nisu oglašavali, a nisu se javljali ni na telefonske pozive novinara Južnih vesti.

Predstava je inače premijerno izvedena prošle godine, ali je pažnju tabloida privukla tek nakon igranja u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sava

    21:40 // 14. 10. 2019.

    Ko što reče Bane Trifunović,kriv je.Ali ima jedan koji je za sve kriv.To je Voja Brajović . On se slobodno šeta Beogradom a izdao nas je na Kosovu kada je glumio Vuka Brankovića.

  • Pepe l.tv.

    11:36 // 13. 10. 2019.

    @Zarobljena drzava: Predložio bih Branislavu da sa Sergejom odigra ovu oredstavu na Brodveju sa "rašivanjem" (ne cepanjem) Američke zastave. Ne verujem da bi posle toga dugo godina izašli iz njihovog 'apsa. Što se tiče Minje Bogavac (upravnice pozorišta u Šapcu (Šabac "nema" sopstveni kadar)) ona je jedina uvela politiku u Šabačko pozorište.

    • SF

      13:40 // 13. 10. 2019.

      Pepe, mani se mudrovanja, nastavi da radis u izolaciji ono sta najbolje znas, sta inace i rade tvorovi..

    • I. I.

      14:15 // 13. 10. 2019.

      Ne baratate činjenicama najbolje. Svi znamo da su demonstranti u SAD palili američku zastavu tokom 60-ih u znak protesta protiv rasizma, rata u Vijetnamu... Otad su pojedini kongersmeni desetine puta pokušali da proguraju zakone koji to zabranjuju. Ali, po odluci njihovog Ustavnog suda iz 1990. (sud se tada pozvao na Prvi amandman Ustava) vlada SAD ne može da zabrani uništavanje američke zastave.

  • Меда

    01:53 // 13. 10. 2019.

    Лаж је да је заставу у представи цепао Бранислав Трифуновић како су медији пренели али на њему свакако лежи већа одговорност него на девојчици која заставу цепа током представе. Разлог је што је он тај који се нашао да протумачи овај чин паметно па му није баш успело.Чак се плашим и потпуно супротног учинка.
    Сад само остаје дилема да ли је правдао цепање заставе као лош револуционар или лош глумац

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: