Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 5. 10. 2020.

| Društvo

Slučaj dva niška ortopeda: Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu za plagiranje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
sud
Proces okončan u Tužilaštvu; foto: S. M.

Krivičnu prijavu akademika i poznatog ortopeda Milorada Mitkovića, koju je podneo protiv svog kolege i profesora Zorana Golubovića za kršenje autorskih prava i falsifikovanje, Osnovno javno tužilaštvo je odbacilo i predmet je okončan. I dok Golubović ističe da je zahvalan tužilaštvu u Nišu na profesionalnom i zakonitom radu, Mitković kaže da za njega proces nije završen i da će nastaviti borbu pred drugim tužilaštvom.

Nakon zaključka Komiteta za profesionalnu etiku niškog Univerziteta - da je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Zoran Golubović u monografiji preuzeo crteže i radove poznatog ortopeda Milorada Mitkovića, a nije ga naveo kao autora, niti publikaciju iz koje ih je preuzeo, slučaj je stigao do Tužilaštva.

Mitković je Osnovnom javnom tužilaštvu podneo prijavu za kršenje autorskih prava i falsifikovanje.

Posle godinu dana proces je okončan - Osnovno javno tužilaštvo je, kažu, prijavu odbacilo.

Odbačena je krivična prijava i prigovor je odbijen. Oštećeni, odnosno podnosilac prijave je pisao prigovor, ali je i Više tužilaštvo odbilo prigovor i predmet je okončan i to je pravnosnažno - kaže portparol Osnovnog javnog tužilaštva.

Profesor Golubović, koji je ranije tvrdio da je "čist pred Bogom i ljudima", da ništa nije ukrao i da je reč o progonu, sada napominje je zahvalan Tužilaštvu na profesionalnom i zakonitom radu, kako kaže, i pored snažne medijske kampanje koja je vođena protiv njega.

Podneo sam zahtev Univerzitetu u Nišu za obnovu postupka pred Etičkim odborom Komiteta za profesionalnu etiku - dodaje Golubović.

S druge strane, akademik Mitković kaže da ovaj proces za njega nije završen.

Jedan od zaključaka Tužilaštva je da je slučaj zastareo, ali Mitković kaže da je podneo novu prijavu koja se odnosi na kršenje autorskih prava na koricama knjige.

On ide sad i obaveštava svuda da je gotovo sve, a u stvari nije gotovo. Ja sam bio prinuđen da podnesem novu prijavu da se ne radi o krivičnom delu, nego prekršaju, tako da će sa korica morati da skine moje ime. On ne može krivično da odgovara, zato što je zastareo slučaj, ali može da odgovara za to što je napravio prekršaj i to mora da se skine sa korica i da navede ko je autor toga, u suprotnom ne može da se pušta u promet - pojašnjava.

Mitković takođe tvrdi da je Golubović u knjizi napravio plagijat, jer je rezultate njegovog naučnog rada predstavio kao svoje, te da mu je cilj bio samo da ga potpiše kao autora.

Da je to neko obično delo pa u redu, ali to je najveće postignuće u srpskoj ortopediji i jedno od najvećih u svetu, sa najvećim svetskim priznanjima i nagradama, ali čovek kad ne ume da razmišlja pravi gluposti koje njemu štete - dodaje Mitković.

Golubović pak plagiranje ne priznaje, kaže da je Lečenje ratnih rana ekstremiteta patriotska knjiga, koja prikazuje lečenje ranjenika u Vojnoj bolnici i Kliničkom centru u toku rata i bombardovanja. Takođe napominje da knjigu nije prodavao, već poklanjao.

Rečeno mi je da odnesem jedan primerak knjige u Istorijski Arhiv, jer knjiga prikazuje deo istorije grada Niša. U knjizi je upisano oko 300 doktora, sestara, tehničara, bolničara i itd. koji su ućestvovali u lečenju ranjenika. Rezultati lečenja, koji su prikazani u knjizi su rezultati svih zdravstvenih radnika u Vojnoj bolnici u KC u Nišu, koji su učestvovali u lečenju ranjenika. Knjiga je poklonjena hramu Svetog Save, manastiru Hilandar, Žiči, Studeníci, Pantelejskoj Crkvi, Narodnoj biblioteci u Beogradu, Nišu, Novom Sadu itd... - ističe Golubović.

Više javno tužilaštvo proverava navode Mitkovića o još jednoj prijavi protiv kolege, jer je u Osnovnom tužilaštvu ovaj proces završen, a Mitković napominje da je odluka Komiteta za profesionalnu etiku, da je Golubović prekršio kodeks i plagirao naučni rad - konačna i da njegov kolega tu ništa ne može da promeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobronamernik

    13:41 // 22. 3. 2021.

    Svi koji išta znaju o Mitkoviću i Goluboviću, znaju ko je ko i da im nije ni mesto u istoj rečenici. Južne vesti su razočarale jer su objavile vest nekorektno, optužnica nije odbačena već nije mogla biti razmatrana jer je slučaj zastareo (plagijat je objavljen nakon više 10 godina). Plagijat je nedvosmisleno dokazan u stručnoj komisiji. Šteta što ove novine nisu istakle suštinske činjenice.

  • AstAlt

    14:18 // 7. 10. 2020.

    Ovo je dno dna.Citam tekst,pa komementare i grozim se niskog zdravstva.Svima je potrebna kolektivna psihoterapija,a ne ortopedija.

  • Ivan

    17:34 // 6. 10. 2020.

    Ana,o cemu pricate!O coveku koji je dao najveci doprinos KCN osnivajuci kardiohiruriju,nije gledao svoje interese i korist.nego interes i korist klinike i pacijenata.Savetujem da obidjete kardiohirusku kliniku i vidite u kom veku oni rade.Da je vise dr Milica u zdravstvu Nisa,gde bi nam bio kraj.

    • Ana

      20:11 // 6. 10. 2020.

      Ivane, pogresno ste me razumeli. Naravno da je Milic stvorio iz temelja kardiohirurgiju. Najbolja ustanova, najopremljenija, kao sto je Perisic stvorio invazivnu. Za njih i navijam. Kstali kandidati su fiftirici balavi, zaigrala se deca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: