Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 2. 10. 2019.

| Društvo

Slučaj mini-hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, Slobodna Evropa
Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra
I predsednik Srbije dolazi u Rakitu početkom novembra; foto: Lj. F.

Zbog toga što se ne sprovodi odluka o vađenju cevi na delu cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti poslalo je žalbu Komitetu ministara Saveta Evrope koji je prihvatio da odlučuje o tom slučaju.

Komitet, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu, obavestio je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti da je predmet prihvaćen na odlučivanje i da mu je dodeljen status “razmatranja sa pojačanom pažnjom”, kaže za Slobodnu Evropu Savo Manojlović iz ovog udruženja.

Poslali smo Komitetu predstavku 31. jula, u kojoj tražimo reakciju te međunarodne institucije jer u Srbiji ne dolazi do izvršenja zakonske odluke da se u selu Rakita obustave radovi na izgradnji mini hidroelektrane i da se izvade bespravno podignute cevi iz reke - kaže Manojlović za Slobodnu Evropu.

On dodaje da se u selu Rakita događa ista povreda prava kao u slučaju"Kostić protiv Srbije", a za koji je Evropski sud doneo presudu za nelegalnu gradnju u korist porodice sa Voždovca koja je dokazala da jojo je ugrožen životni prostor. Cevovod pogrešno upisan u katastru Deo cevovoda i dalje u koritu velikih voda; foto: Lj. F.

Institucije su dužne da sprovedu rešenja o rušenju bespravno podignutih objekata. Imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kostić protiv Srbije" gde stoji da je država dužna da preduzme mere da se u svim narednim slučajevima takva rešenja sprovede - ističe predsednik Udruženja.

Nakon što je opštinska Građevinska inspekcija stopirala radove na izgradnji mini-hidroelektrane u selu Rakita, isto je učinila i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine koja je podnela i prijavu protiv investitora, ali do današnjeg dana on nije izvadio deo cevovoda, što mu je inspekcija naložila.

Mi u Rakiti upravo imamo situaciju gde država nijednog momenta ne sprovodi rešenje ministarstva da se mora stati sa svim radovima, da se teren i priroda vrate u prvobitno stanje, a cevi izvade iz vode. Umesto toga imamo situaciju da investitor nastavlja sa radovima - objašnjava Manojlović.

Podsetimo, ministar ekologije Goran Trivan rekao je da zaustavljanje radova na postavljanju radova u Rakiti nije pitanje za njegovo ministarstvo, već za druge državne organe.

Drugostepeni organ Ministarstva za zaštitu životne sredine odbilo je žalbu investitora na svoje rešenje i zabrana radova je još na snazi.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BugaraSS

    20:26 // 2. 10. 2019.

    Srbija u EU?Ne!

  • Bruno

    19:52 // 2. 10. 2019.

    Ne vade cevi, jer što reče jedan bot, zakon će se primenjivati gde je neophodno. Verovatno da vođa sekte, pravnik generacije, smatra da nije neophodno u ovom slučaju primenjivati ni zakon, a ni odluke suda. Zakon poštuju samo kad njima odgovara, u ostalim slučajevima nije neophodan.

  • Mika

    16:39 // 2. 10. 2019.

    Jedino tako ce politicari i narod poceti da se uzimaju u pamet. Sto vise tuzbi Evropi zbog ovakvih zloupotreba, korupcije, unistavanja, nepostovanja najosnovnijih ljudskih prava/diskriminacije (pogotovu u zdravstvu, zaposljavanju, itd.)- i shvatice EU da nama nije uopste mesto kod njih. Ili cemo DEBELO morati da promenimo prvo narav/mentalitet, pa onda sve ostalo da bi stali rame uz rame sa EU

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: