Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 30. 5. 2019.

| Društvo

Slučaj niškog profesora - sudski proces, štrajk glađu, pritisci ministra i ponovno zaposlenje

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
zivadin disić
Disićeva upornost je urodila plodom; foto: M. J.

Nakon štrajka glađu, višegodišnjeg sudskog procesa koji i dalje traje i intervencije ministra prosvete Mladena Šarčevića, profesor istorije Živadin Disić je posle 4 godine od otkaza, mimo konkursa, ponovo zaposlen u Osnovnoj školi "Sveti Sava". On je potpisao ugovor na određeno, a direktorka "Sveti Save" Sanela Tarana zbog preporuke ministra smatra da je bila pod pritiskom, ali tvrdi da je sve odrađeno po zakonu.

Profesor istorije Disić je dobio otkaz 2015. na mesto profesora istorije OŠ “Sveti Sava” zbog incidenta u ovoj školi. Zbog otkaza, ali i oduzimanja licence, Disić je pokrenuo spor protiv škole, koji je rezultovao nepovoljnom presudom po njega, a potom i žalbom koja je pred Apelacionom sudom.

Nakon nekoliko štrajkova glađu, što u Nišu, što po Beogradu, podrške predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića, čiji je Disić član, ali i sastancima sa predstavnicima različitih državnih institucija, Disiću je obećano radno mesto.


Profesoru istorije dani na "birou" otišli u istoriju

Kako kaže, nakon sastanka sa ministrom Šarčevićem u Nišu 2. aprila, 6. maja je potpisao ugovor na određeno, u školi u kojoj je do otkaza radio. Ugovor mu, kaže, važi do 31. avgusta, odnosno do raspisivanja konkursa.

Ja sam se obraćao i Ministarstvu prosvete, Ministarstvu pravde, predsedniku Republike i premijerki. Ovde u Nišu je bio sastanak između ministra Šarčevića u Rekotoratu 2. aprila. Tu je bio i Dragan Gejo, republička prosvetna inspektorka Sonja Vukanić, koja je rekla ministru Šarčeviću da nema nikakvih zakonskih smetnji da se vratim u školu do okončanja radnog spora. Znači, na određeno. Taj ugovor traje do raspisivanje konkursa, a najkasnije do 31. avgusta - navodi Disić.

Disić je posao u OŠ “Sveti Sava” dobio mimo konkursa.

Direktorka ove obrazovne ustanove Sanela Tarana objašnjava da je Disić “povučen” sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje zbog hitnosti posla, jer je, navodno, vikend pre Disićevog zaposlenja profesorka istorije u ovoj školi dala otkaz.

Ipak, to nije jedini razlog.

Tarana kaže da je baš Disić zaposlen, a ne neko drugi ko je kvalifikovan za isto radno mesto, jer je takva preporuka stigla od ministra prosvete Šarčevića.

Za nju je to, kako kaže, na neki način bio pritisak.

Ja sam morala to (zaposlenje) da prolongiram, dok nisam bila sasvim sigurna da smem to da uradim. Da nisam u nekom zakonskom problemu. Dobila sam preporuke iz Ministarstva prosvete i Školske uprave. Dakle, dobila sam preporuku direktno od ministra Šarčevića... (Zaposlen je) po preporukama odozgo, ne po preporukama, nego maltene pod pritiskom - ističe Tarana.

Dodaje da će nakon presude Apelacionog suda biti odlučeno da li će Disić definitivno biti vraćen "za stalno" ili ne.


Školska uprava Niš i Ministarstvo prosvete: Sve po Zakonu

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja se navodi da postoji mogućnost zapošljavanja nastavnog osoblja mimo konkursa u periodu do 60 dana.

Ustanova bez konkursa može da primi u radni odnos na određeno vreme lice: 1) radi zamene odsutnog zaposlenog do 60 dana; 2) do izbora kandidata - kada se na konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vreme ne prijavi nijedan kandidat ili nijedan od prijavljenih kandidata ne ispunjava uslove, a najkasnije do 31. avgusta tekuće školske godine - navodi se u Zakonu.

Upravo na to se pozivaju u Ministarstvu prosvete.

Živadin Disić je zaposlen na određeno vreme 6. maja u OŠ "Sveti Sava" u Nišu na slobodne časove za koje se ne raspisuje konkurs na određeno vreme - navode u Ministarstvu prosvete.

šarčević Do posla uz Šarčevićevu urgenciju; foto: N1Dodaju i da je postojala mogućnost da se preuzme profesor koji je tehnološki višak, ukoliko Školska uprava ima u bazi. O navodnoj Šarčevićevoj ulozi oko Disićevog zaposlenja, nisu odgovorili na pitanje Južnih vesti.

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo kaže da je procedura oko zapošljavanja ispoštovana zbog "hitnog postupka" jer je profesorka koja je predavala istoriju dala otkaz.

Primljen je po hitnom postupku na 2 meseca. Dakle, primljen je po hitnosti posla. Ako je žena prešla iz jedne školu u drugu školu, ostalo je mesto, nastava traje, onda direktor po hitnosti posla angažuje lice koje ispunjava uslove, odnosno nastavnika istorije - kaže Gejo.

Podsetimo, nekadašnji nastavnik istorije u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u nekoliko navrata tokom prethodnih godina je štrajkovao glađu i ispred Vlade Srbije. Razlog za to je, kako je kazao, nezakonito oduzimanja licence i nekažnjavanje krivaca za to što je otpušten iz škole nakon sukoba sa kolegom pre četiri godine, čak i nakon što je sudski dokazano da on nije bio nasilan.

U presudi iz marta 2016, koju je kasnije, prema Disićevim rečima, potvrdio i Apelacioni sud, navodi se i da je zapravo drugi nastavnik koji je bio učesnik konflikta, Disića telom pokušao da pribije uz vrata i da mu je rukom zakačio naočare.

Pre dve godine, kako kaže Disić, vraćena mu je licenca za rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VREĆA

    07:56 // 1. 6. 2019.

    Srki, Sneško i Štrk su moji drugari iz Kolektiva i odlično znaju šta se dešava u Parku "Sv. Sava"...verujte mi na reč. :)

  • Pravnik

    23:00 // 31. 5. 2019.

    Direktorka koja je dala otkaz žrtvi nasilja, a zaštitila nasilnika, pobegla je iz škole. Tako će i sadašnja direktorka, koja je, kao članica Školskog odbora, glasala za sramno rešenje.

  • Park "Sv. Sava"

    19:14 // 31. 5. 2019.

    Profu svi znaju u parku. Diske legenda! Mora da se izbori i skine ljagu, to sto je osudjen ne znaci i da je stvarno kriv.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: