Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 20. 4. 2018.

| Društvo

Slučaj pacijentkinje sa opečenom nogom: Direktor KC proziva novinare i dobavljače

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Zoran Radovanović i Goran Stanojević
Iz Uprave kliničkog centra krili incident u kome je bila opečena pacijentkinja na operaciji; Foto: JV/V. Milić

Optužujući i firmu Proksima, koja je posle incidenta izašla u javnost da demantuje da ne proizvodi kabl koji je navodno izgoreo pacijentkinju u operacionoj sali novog Kliničkog centra u Nišu, ali i novinare koji su pronašli Emiliju Rakić u ovoj ustanovi, direktor Zoran Radovanović kaže da iz KC nisu imali nameru ništa da kriju, kao i da je pacijentkinja kojoj je operisan žuč, a čija je noga gorela - zadovoljna tretmanom.

Iako još nema preciznih informacija oko toga šta se dogodilo 11. aprila u operacionoj sali, a izazvalo je opekotine drugog stepena na nozi pacijentkinje koja je operisala žučnu kesu, Radovanović kaže da Uprava Kliničkog centra, lekari niti medicinsko osoblje, nemaju nameru ništa da kriju.

Direktor KC uverava u iskrenost iako su iz ove ustanove tek nakon što su novinarke pronašle pacijentkinju, pozvali medije, i to samo pojedine, da obelodane šta se dogodilo. Pomoćnik direktora za hirurška pitanja Goran Stanojević je tada kazao da je neispravan kabl firme Proksima izgoreo pacijentkinju. Saša Kocić Proksima Iz firme "Proksima" kažu da im se za 20 godina nije desio sličan incident sa opremom; Foto: JV/V. Milić

Međutim, iz ove firme su se oglasili demantujući da su oni proizvođači kabla, ukazujući pritom na nepravilnosti u proceduri nakon incidenta, koju je niški KC sproveo. Osim toga, direktor ove firme Saša Kocić, ukazao je i na moguće nestručno rukovanje opremom.

Povreda je nastala duž čitave noge, što upućuje da je kabl bio duž pacijentkinjine noge postavljen što je u sukobu sa dobrom praksom u elektrohirurgiji i protivno je svim bezbednosnim smernicama za postavljanje neutralne elektrode - rekao je Kocić.

Iako su iz Kliničkog rekli da su posle incidenta kontaktirali Proksimu, koja je zapravo distributer sporne opreme, iz ove firme i to negiraju, tvrdeći da im se niko iz Uprave ove ustanove nije do sada obratio, kao ni da im nije bilo ni dopušteno da vide sporni kabl, za koji se tvrdilo da je njihove proizvodnje. Direktor Proksime je dodao da je povodom incidenta, koji je i 9 dana kasnije nerazjašnjen, oštećena i pacijentkinja i čitava javnost, ukazujući i na to da lekari daju različite izjave o incidentu u medijima i u službenoj belešci.

Službena beleška Kliničkog centra Niš u kojoj smo spomenuti, razlikuje se od izjava koje su iz KC davali u medijima, a u njoj koordinator operacionog bloka navodi da je uređaj koji se zapalio u toku operativnog rada istopio neutralnu ploču proizvođača Proksima sa kablom koji je nabavljen na tenderu. To se ne čuje u medijima. Ogoljene žice i kurscšlus... provera sale je svakako morala da uključi proveru kablova, a ako je bila dobra, nemoguće je govoriti o golim žicama - objašnjava.


Da li bi se saznalo za incident da novinari nisu pronašli pacijentkinju?

Noga u zavoju opekotina Umesto jedne, pacijentkinja imala dve operacije jer joj je zbog opekotine presađena koža; Foto: JV/V. Milić Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović, koji je sazvao konferenciju za medije odmah pošto se oglasila Proksima, zamerio je što je ova firma, navodno, nelegalno došla do službene beleške, iako je "ovaj dokument dostupan svakom".

To što se u belešci navodi da je određeni uređaj zapalio neutral elektrodu i kabl, koji su potom spržili pacijentkinju, kao i da je proizvođač kabla Proksima, Radovanović pravda "nesmotrenošću" koordinatora operacionog bloka, koji je sačinjavao zapisnik.

Ovde je više nesmotreno, ne zlonamerno doktor Bojan pomenuo Proksimu kao proizvođača, a oni to nisu, oni su distributeri. Pomenuo je i plamen - rekao je Radovanović.

Tvrdeći da je bilo nesporazuma u komunikaciji između portparola KC i novinara, Radovanović kaže da Klinički nije krio slučaj, već novinari navodno nisu postavili pravo pitanje.

Pojedini novinari su tražili informaciju o požaru, plamenu, vatri i nisam hteo da govorim o tome jednostavno zbog toga što me niko nije pitao ono što je mogao da me pita i da dobije odgovor - rekao je Radovanović.

To što se nisu oglašavali povodom incidenta, pravdao je i time što je pacijentkinja, u danu kada su novinarke tražile informacije, trebalo da bude puštena kući. Novinarkama koje su pronašle Emiliju Rakić u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju uredno se predstavljajući da dolaze iz medija, direktor KC je zamerio što nisu najavile posetu rukovodstvu, koje, međutim, nije odgovaralo na pozive i SMS.


Radovanović: U toku su istrage, izlazimo u javnost sa rezultatima

Uprkos tome što su pokušali da incident sakriju od javnosti, Radovanović sada obećava da će slučaj dobiti epilog i da će biti utvrđeno šta se desilo tokom operacije i ko je odgovoran, kao i da će javnost imati uvidu u rezultate istraga.

Formirana je komisija od 4 hirurga, koja treba da utvrdi unutrašnji stručni nadzor. Da utvrdimo da li je u postupku pripreme operacione sale od strane osoblja, da li je u toku operacije od strane hirurga, da li se nešto desilo van protokola, van standardnog postupka. Zdravstvena inspekcija se bavi svojim poslom, svoju istragu. Ministarstvo zdravlja će sigurno da pošalje spoljašni nadzorni organ i mi ćemo vrlo brzo imati informacije da li je ovo što se desilo pregorevanje kabla izazvano nečijom nestručnošću ili je kabal izvarničio - objašnjava Radovanović.

Podsetimo, 33-godišnja Emilija Rakić je posle rutinske operacije žučne kese, morala na još jednu intervenciju, jer je tokom zahvata dobila opekotine na desnoj nozi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Ognjanović

    12:47 // 21. 4. 2018.

    Kako bilo ko da veruje institucijama kada je istima jedini cilj zataškavanje i izvrtanje i sprečavanje utvrđivanja odgovornosti šta god da se desi? Pa...nikako. Niko ni ne kaže da je Radovanović direktan krivac ali jeste odgovoran i mora da pruži punu kooperaciju u istazi. A kako to da uradi kad je i sam sa gomilom putera na glavi? Pa...nikako. I onda dolazimo do problema. I tome nema kraja.

  • Овца за шишање

    10:57 // 21. 4. 2018.

    Лево од Тигра, човек коме фаца казује о каквој се интелигенцији ради, десно - тип кога је мало и срамота, али шта ће егзистенција је у питању! Све што је вредно из медЕцине побеже у НемачкЕ! Тигре, брате, имао си све услове да останеш "градски тип" - гимназијалац, факултет (јесте - мало мање "моћан", али честит!)... Определио си се, ипак, за блато српске политике!

    • qwertz

      13:05 // 21. 4. 2018.

      "Levo od Tigra" je doktor Bojan Jovanovic, on je operisao. Ocekivao je funkciju u upravi - to je losa vest za ustanovu ali odlicna za pacijente.

    • Kovač

      17:42 // 21. 4. 2018.

      Aj pojasni jos jednom, sa koje strane gledas,ko je glup a ko korumpiran?

    • Čola

      17:44 // 21. 4. 2018.

      Nije tigar nikada bio gimnazijalac, mozda je pored gimnazije prolazio kada je isao u medicinsku

  • Zaratustra

    10:17 // 21. 4. 2018.

    Sve same laži i klevete!!! Žena se verovatno sama izgorela kod kuće, a vi namerno digli prašinu samo zato što naš Najvoljeniji Predsednik Gospod Bog Vučić Hrist dolazi za neki dan u Niš da nama i našoj deci donese bolje sutra. Sram da vas bude!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: