Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 25. 9. 2020.

| Društvo

Slučaj radnika koji je ostao bez posla ujedinio Prokupčane, omiljeni čistač ulica - na ulici

Autor:Ljubomir Filipov, Ljubiša Mitić Izvor:Južne vesti
eminović
Prokupčani žele da se vrati na posao; foto: Lj. Mitić

Sada već bivši radnik JKP Hammeuma, 45-godišnji čistač ulica Aladin Eminović, ujedinio je Prokupčane - građane, ali i one koji su mu otkaz dali - rukovodioce ovog komunalnog preduzeća. Dok su građani pokrenuli peticiju i osnovali grupu na Fejsbuku kako bi Eminovića, omiljenog čistača vratili na posao, bivši poslodavci traže zakonske mogućnosti da opet dobije ugovor na neodređeno, kakav je imao do 2015. godine, kada je zbog bolesti deteta morao da ode u Nemačku.

Više od 20 godina Eminović je čistio prokupačke ulice, najčešće one u centru grada, a zamerke na njegov rad nema niko od građana, ali i nadređenih. Samo reči hvale.

Ipak, od kraja avgusta on više ne radi u ovom preduzeću, a njegov otkaz ujedinio je Prokupčane sa namerom da mu na razne načine pomognu, ali sa jednim ciljem - da opet počne da radi posao koji, kako sam kaže, voli.

Od 1995. godine sada 45-godišnji Prokupčanin krenuo je sa radom u Hammeumu, od naredne godine zaposlen je na neodređeno, sve do 2015. godine, kada kreću problemi za njega.

Februara te godine uzeo je neplaćeno odsustvo na 2 meseca, koje je kasnije produžio za još toliko, a kako bi zbog bolesti sina krenuli u Nemačku, tražeći bolje uslove lečenja. Kako se u Srbiju nije vratio po isteku odsustva, jula te godine dobio je otkaz. izveštaj Izveštaj sa lečenja u Nemačkoj; foto: Lj. Mitić

Aladin kaže da se tokom boravka u Nemačkoj više puta javljao telefonom nadležnima u prokupačkom preduzeću i pokušavao da objasni razloge odsustva. Ne spori da mu je tadašnje rukovodstvo izlazilo u susret i iznalazilo načine da zadrži radno mesto na neodređeno.

Od tada traje moja borba za povratak na posao. Prethodnih godina sam bio angažovan na određeno, putem javnih radova, radio sam i tokom vanrednog stanja zbog virusa korona, primao 18.000 mesečno, dovijao se na razne načine da ishranim porodicu u kojoj sam jedini radio. Međutim, pre mesec dana su mi rekli da više nemaju načina da mi produže bilo kakav ugovor, pa sam otpušten - priča Eminović za Južne vesti.

Kako se o radi o jednom od najboljih radnika, od 2016. godine on je u Hammeumu angažovan po različitim osnovama, ipak manje plaćenim - privremeno-povremeni poslovi, ugovor na određeno od 24 meseca, javni radovi i zamena, a kako se radnik kojeg je poslednjih meseci menjao, vratio na posao, on je bez njega ostao.

Kaže i da je bio zadužen za pešačku zonu, da je decenijama sam održavao taj deo centra grada, gde su sada angažovana 2 radnika.

Nikada nisam odbijao ni jedan zadatak, radio sam sve što mi kažu rukovodioci. Nije mi bilo teško, nije me sramota da od ujutru uzmem metlu i počistim svoj deo. Da sam to radio kako treba, potvrđuju i obični građani koji mi sada daju bezrezervnu podršku - dodaje Aladin.

Nada se da će nadležni u sada već bivšem preduzeću iznaći mogućnost i način da ga vrate na posao koji je decenijama obavljao, a u tome mu pomažu i sugrađani. Pokrenuli su peticiju i osnovali grupu na Fejsbuku Pravda za Aladina, sa samo jednim ciljem - da se vrati na stari posao.


JKP Hammeum: Zakon ne dozvoljava da ga zaposlimo za stalno

Iako Prokupčani komentarišu da je Eminović dobio otkaz, u JKP Hammeumu objašnjavaju da je Eminović od septembra 2016. godine angažovan po raznim osnovama i ne spore da se radi o vrednom radniku, ali da zakon u ovom trenutku ne dozvoljava da dobije rešenje za stalno. eminović Samo reči hvale za Eminovića u Prokuplju; foto: Lj. Mitić

Želimo da stavimo tačku na spekulacije koje su se poslednjih dana pojavile u javnosti da je naš zaposleni Aladin Eminović, otpušten. On nije dobio otkaz, već je bio na zameni u ovom preduzeću. Otkaz je dobio 6. jula 2015. godine jer se nije vratio sa neplaćenog, a nakon toga je po raznim osnovama bio angažovan - kažu u Hammeumu.

Imali su, kažu, 2 mogućnosti - da Eminović dobije ugovor na neodređeno i da tako, kako kažu, prekrše zakon i rukovodstvo dobije krivičnu prijavu ili da poštuju zakon, jer mu je ugovor o zameni istekao 29. avgusta i nije bilo pravnog osnova ni mogućnosti da se produži, s obzirom na to da je još uvek na snazi zabrana zapošljavanja.

Kažu da su se na nepopularnu meru odlučili jer rukovodstvo preduzeća poštuje zakon, tako da Eminoviću nije mogao biti nastavljen ugovor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SIMKE

    16:37 // 5. 10. 2020.

    Vise je ovo halabuka nego zelja da se nesto uradi Coveka znam ali isto tako moji dragi Prokupcani imate jos masu ovakvih poput Aladina koji su ostali bez posla Pa niste ovako reagovali MNOGO dobrih radnika je otpusteno na kontu svalerki - rodbine i starnke Istekao ugovor nije produzen i sta ce te Na azil se ne ide da se leci vec otisao MISLECI DA CE NACI BOLJI POSAO Ali ispalo drugacije u LEONI ..

  • snezana

    10:06 // 26. 9. 2020.

    kako se postuje zakon kad je obican covek u pitanju a kad SNS celnici krse Ustav i sve zakone, pljackaju, otimaju i ucenjuju- nikom nista.

  • profesor

    21:08 // 25. 9. 2020.

    da se pobunimo, da izađemo na ulicu i nateralo ove SNS štetočine da ga s ulice vrate na posao, tj. na ulicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: