Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 28. 11. 2019.

| Društvo

Slučaj smena u niškoj BIA: “Rukovodioci kažnjeni, niško Odeljenje crna rupa Službe”

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
bia
"Niška BIA mesto za kompromitovane obaveštajce"; foto: sajt BIA

To što je Vladimir Vučković smenjen sa mesta načelnika niške Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i postavljen za savetnika direktora Službe Bratislava Gašića, bivši operativac general Momir Stojanović i urednik portala KRIK Stevan Dojčinović vide ne kao unapređenje, već kao kaznu. Dojčinović kaže da su mnogi “sumnjivi ljudi” završili u niškoj BIA, te da je ovo Odeljenje “crna rupa” Službe.

“Pametnom čoveku nije potreban savetnik, a budalu ne treba savetovi” - poslovica je kojom bivši operativac Stojanović opisuje transfer Vučkovića sa mesta načelnika niškog Regionalnog centra BIA na mesto Gašićevog savetnika.

momir stojanović Stojanović smatra da je Vučković postavljen za savetnika po kazni; foto: JVStojanović smatra da je Vučković kažnjen.

U sprkim institucijama, kaže, kada nekoga hoćete da sklonite, a da ga ne izgubite, postavite ga za savetnika.

To je vid elegantnog sklanjanja, ali i držanje uz sebe. Kada ja vidim da vi mnogo znate o meni, a ja hoću da vas sklonim i da ne rizikujem da to što znate o meni procuri u javnost, onda vas ja na neki način vežem za sebe i stavim vas za savetnika - kaže Stojanović.

Da je Vučković najverovatnije po kazni postao savetnik, smatra i glavni urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović.

Tako funkcioniše ova vlast. Ljude kojima nisu zadovoljni smene sa rukovodećih pozicija, ali ih onda zadrže uz sebe tako što ih postave na neku poziciju poput savetnika gde nastavljaju da ne rade ništa, ali primaju platu - podvlači Dojčinović.

O ovom slučaju nisu želeli da govore ni direktor BIA Gašić, niti "prekomandovani" Vučković, već su novinare uputili na centralu Službe. Međutim u Agenciji već 3 dana ne odgovaraju na novinarska pitanja.


“Niška BIA - mesto za kompromitovane kadrove”

vučković Vladimir Vučković (desno) "sklonjen" ili unapređen?; foto: Vanja KeserUrednik KRIK-a Dojčinovć kaže da je niško Odeljenje BIA mesto gde se šalju loši kadrove nakon što se kompromituju u Beogradu.

Ne znam mnogo o konkretnom slučaju, ali znam da se niški deo BIA doživljava kao crna rupa. Mnogi sumnjivi ljudi iz BIA su završili u Nišu. Poput (Dragana Markovića) Markonija, tako da Niš važi za deo BIA gde nema baš previše poštenih - ističe Dojčinović.

Ovo se, kaže, najviše odnosi na rukovodeći kadar.


Agencija između zaštite nacionalih interesa i zaštite vlasti

Posao BIA jeste zaštita nacionalnih intesa, ali time se, kažu sagovornici Južnih vesti, lako manipuliše. Tako umesto kriminalaca, "mete" Službe postaju novinari i civilni sektor.

Politička stvar je, smatra general Stojanović i ovo što se događa u BIA na jugu Srbije.

Verovatno se neko od niških funkcionera žalio na Vučkovića i njegovog zamenika Ćirkovića, pa je pokrenut čitav mehanizam da se oni smene - navodi on.

stevan dojčinović Dojčinović kaže da se Služba zloupotrebljava iz političkih razloga; foto: Media centar BeogradSlužba se zloupotrebljava, kaže Dojčinović, jer šefovi BIA koji dolaze iz politike imaju uticaj na to da definišu koje su stvari prioritet u tom poslu.

Kada BIA vode političari, a posebno oni profila kao što je danas Vučić, a nekad Slobodan Milošević, prioriteti se menjaju. Tako je kriminal spao u prioritetima, a u vrh su postavljeni novinari, civilni sektor… - podvlači Dojčinović.

Inače, prema prošlogodišnjoj izmeni Zakona o BIA, direktoru ove institicije Bratislavu Gašiću data su veća ovlaščenja oko organizacije Službe. To se odnosi i na kadrovske promene.

Podsetimo, doskorašnji načelnik niškog Odeljenja BIA Vladimir Vučković, kako su rekli izvori Južnih vesti, postavljen je za savetnika direktora Agencije Bratislava Gašića. Njegov zamenik, Dušan Ćirković, kome su prošle godine zapaljena službena kola, kako saznaju novinari, postavljen je za načelnika prokupačkog Odeljenja, a smenjen je i načelnik iz Pirota, kao i vranjsko rukovodstvo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mediteraneo

    13:36 // 29. 11. 2019.

    Nema za njih zime.

  • Strajkac

    12:20 // 29. 11. 2019.

    Ko kod da dodje nece nista da radi i uradi kao i u policiji.

  • EURO III

    11:36 // 29. 11. 2019.

    Venecijanska komisija,stepen i borba protiv korupcije,kreditni rejting od kog zavise plate, penzije i ostala davanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: