Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 27. 11. 2018.

| Društvo

Službenik BIA penzionisan nakon ukazivanja na probleme unutar Agencije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bia
Umesto istrage, penzija; Ilustracija; logo; foto: wikimedia/MUP

Sumnju na nelegalne i nezakonite radnje pojedinih pripadnika Bezbednosno informativne agencije (BIA) u Nišu, službenik Branko Đorđević prijavio je nadležnima, ali su kako kaže, umesto pokretanja istrage, njegove kolege napredovale, a on nezakonito penzionisan.

Đorđević objašnjava da ima dovoljno godina starosti i da je, po zakonu, u penziju mogao na svoj zahtev, ali da nije hteo. Ipak, tvrdi da mu je rešenje o penzionisanju stiglo nakon što je ukazao na probleme unutar službe.

On je, ističe, nadređenima dostavio saznanja o nezakonitim i nelegalnim radnjama nekih svojih kolega koji, kako kaže, deluju u okviru neformalne interesne grupe u BIA Niš, ali i informacije “da su imali beogradske mentore i zaštitnike”.

Međutim, umesto adekvatnog postupanja po ovim informacijama, lica na čije sam nezakonitosti ukazivao su napredovala u hijerarhiji, a prema meni je preduzeta čitava lepeza mera odmazde i organizovana je moja profesionalna, finansijska i socijalna “smrt” - kaže Đorđević.

Ovaj penzionisani operativac se javnosti obratio pismom koje se u celosti može preuzeti na kraju teksta, a zbog svega što mu se desilo, Đorđević se, kako kaže, žalio sudu i trenutno vodi nekoliko procesa.

O svemu je obavestio direktora Agencije, predsednika Vlade, predsednika Narodne Skupštine, predsednika Republike i ministra pravde. Tvrdi da odgovore na svoja pisma nije dobio i da će zbog toga tražiti sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jasno je da ovakve zloupotrebe predstavljaju veliko društveno zlo koje istovremeno dovodi do narušavanja ugleda ovih službi i organa, ali i autoriteta vlasti, kao i gubljenja poverenja građana u bezbednosni i pravni poredak, te je interes i obaveza države da svim raspoloživim sredstvima suzbije i spreči ovakva nedopuštena ponašanja pojedinaca. Zbog toga, Majko, krećem za Beograd, da od Predsednika Aleksandra tražim Pravdu - piše Đorđević.

Za sebe kaže da je u službama bezbednosti tridesetak godina i da je prvo radio u Državnoj bezbednosti, Resoru državne bezbednosti i na kraju u BIA. Tvrdi da je za svoj rad uglavnom dobijao najviše ocene.

O svemu što je Đorđević napisao u svom pismu, novinari su pitali Bezbednosnu informativnu agenciju, ali odgovora na još nema.

Podsetimo, prevremeno penzionisanje pripadnika službi bezbednosti bez njihovog zahteva nije jedinstven slučaj u Nišu, jer je pre nekoliko godina sličnu sudbinu doživeo i inspektor niške policije Nebojša Blagotić.

On je nakon izveštaja o napretku istrage na slučaju privrednog kriminala na kojem je radio, od direktora policije dobio rešnje o penzionisanju.

Iako je posle godina suđenja Upravni sud čak dva puta utvrdio da je ovaj inspektor nezakonito penzionisan, Blagotić i dalje nije vraćen na posao.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Pismo penzionisanog pripadnika BIA (preuzmi) - 10.49 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Toza Petricevic

    20:18 // 3. 12. 2019.

    Taj Centar BIA u Nišu treba rasformirati.

  • ucitelj

    19:18 // 8. 12. 2018.

    E moj gospodine nasli ste vi u kojoj crkvi cete da se krstite trazenjem pravde od aleksandra

  • Toma

    12:51 // 28. 11. 2018.

    Kad ce ta razmena spijuna?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: