Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 8. 9. 2015.

| Društvo

"Smajliji" i "The end" često se vide u sastavima niških đaka

Autor:Milena StojanovićIzvor:Južne vesti, Balkan Youth Newsroom
sastav srpski jezik
Snimak u delu Šekspira; foto: BYN

“Neznam”, “nemogu”, “samnom” i ”dali” česte su greške u pismenim zadacima niških đaka, a sve je više i onih koji u sastavima crtaju “smajlije” i pišu skraćenice poput “msm”.

Profesori srpskog jezika kažu da sve manje učenika poštuje pravopis, gramatiku i ima bogat rečnik, što je razočaravajuć podatak kojim dočekujemo Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar.

U pismenim zadacima đaci mešaju štampana i pisana slova, a upravni govor ne koriste, primećuju neki niški profesori.

Sa napretkom tehnologije promenio se i jezik srednjoškolaca koji umesto “puškica” koriste “Viber”, a umesto lektire i interpretacija književnih dela - pretraživač na telefonu.

Simptomatično je prepisivanje korišćenjem mobilnog. Čim zadam temu, svi odmah kucaju i traže po telefonu. Desi se da nekada po njih troje-četvoro ima identičnu temu sa interneta - kaže profesorka srpskog jezika Mašinske škole u Nišu Ljiljana Anđelković.

Ona objašnjava da upravo zbog korišćenja mobilnog telefona deca sve češće i u pismenim zadacima pišu „sh“ umesto š, „ch“ umesto č, ili č i ć menjaju slovom c. prepisivanje Mobilni sa internetom koriste se za prepisivanje; foto: JV

Da srednjoškolci danas ne mogu zamisliti život bez medija i modernih uređaja vidi se na primeru učenika četvrtog razreda Mašinske škole koji misli da je i u Šekspirovo doba snimak bio sasvim normalna stvar.

Ako ne bi bilo najave pismenog zadatka, profesorka Anđelković veruje da bi joj bar 90 odsto đaka predalo prazne vežbanke.

Njena koleginica iz Ugostiteljsko-turističke škole Milena Ristić kaže da joj je njeno iskustvo još na početku rada u školi pokazalo da neki đaci misle da su žargoni odgovarajuće reči za razgovor na času.

Bio je to čas obrade novog gradiva, pesme „Možda spava“ Vladislava Petkovića Disa. Nakon čitanja pesme, upitala sam učenike kakav je utisak ostavila na njih. Jedan je rekao: „Pa, smorna je.“ Kada sam ga pitala da li taj izraz može da zameni nekim drugim adekvatnijim on je rekao: „Bedara.“ – prepričava ova profesorka.

I ona na koricama vežbanki niških srednjoškolaca nalazi reči kakve su među đacima prethodnih generacija bile nezamislive - navijačke parole, reči na engleskom, ružne reči, simboli, a na kraju zadataka ostavljaju “smajlije” i poruke profesorima sa skraćenicama “msm” (mislim) i “nmg” (ne mogu).


srpski Jezik tehnologije i četovanja đaci prenose u školu; foto: skolskidnevnik.netOko 13 % đaka koristi engleske izraze u sastavima

Istraživanje koje je sprovela magistar Jelena Stevanović sa Instituta za pedagoška istraživanja pokazalo je da je stalna upotreba mobilnih telefona i kompjutera odvela do potsikivanja maternjeg jezika, smanjenja fonda reči i zanemarivanja pravopisa uopšte.

Ovo istraživanje takođe je pokazalo a 13,3 odsto učenika od petog do osmog razreda u sastave iz srpskog jezika ubacuje izraze iz engleskog jezika poput: „The end” na kraju sastava, potpisuju se sa „By” pa ime i prezime, a mesece u godini pišu velikim slovom prema pravopisu engleskog jezika.

Njih 27 odsto umesto slova „a” koristi internet symbol @, a osećanja u sastavima ne opisuju rečima nego “smajlijem”. 

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • putnik

    10:13 // 9. 9. 2015.

    Do skoro je na Autobuskoj stanici pisalo : NAJSTROZIJE ZABRANJEN ULAZ,a na tabli pravca:ГАДЖИН ХАН.

    • I JA PROCITALA

      11:37 // 9. 9. 2015.

      @putnik Pisalo i PREDPLATNE KARTE.

    • tina

      14:08 // 9. 9. 2015.

      A sefica kaze:"Odite u Aleksincu,svraca u Cupriji,stize u Beogradu..."Bruka.

  • milica

    10:08 // 9. 9. 2015.

    Pitam mladu zenu,saobracajnog inzenjera nesto,a ona odgovara:"Moram prvo da KONSTATUJEM direktora.Konstatovah i ja da vise ne treba nista da je pitam.

  • vitomir

    09:32 // 9. 9. 2015.

    Prosle godine moja cerka je bila prvi razred i sve vreme dete pise upitnik kroz obe linije,kao veliko slovo.Uciteljica ne ispravlja,dete dobija pcelice.Jedva je ubedih da tako ne treba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: