Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 25. 10. 2011.

| Društvo

Smanjen broj stanovnika u Jablaničkom okrugu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac

U odnosnu na prehodni popis, u Leskovcu živi 7.782 stanovnika manje, podaci su koje je zvanično saopštio na konferenciji za novinare Slobodan Kocić, gradonačelnik.

- Svake godine u našoj opštini nestane jedno poveće seosko naselje, odnosno 700 do 800 stanovnika – konstatovao je Kocić.

Kocić je podsetio da se godišnje rodi oko 1.300 dece, a istovremeno umre 2.200 žitelja u Leskovcu.

- Jedan od razloga depopulacije je i migracija, odnosno odlazak sugrađana u velike, razvijenije ekonomske centre, pre svega u Beograd i Novi Sad – ocenio je gradonačelnik Kocić.

Ključni razlog sadašnjeg stanja, odnosno nepovoljnih demografskih kretanja, smatra Kocić, uslovljen je ekonomskom krizom, što je i uticalo na smanjenje broja brakova i dece i isovremeno povećanje stope smrtnosi zbog stresnih situacija.

- Rešenje je brži ekonomski razvoj i obezbeđenje perspektive za mlade ljude da ostanu u Leskovcu – zaključio je Kocić.

U samom gradu Leskovcu živi oko 61.000 stanovnika, a sa velikim naseljenim mestima, koja praktično pripadaju gradu, ova cifra se penje na više od 80.000 stanovnika, čulo se na konferenciji za novinare.

Dragan Krstić, šef Republičkog zavoda za statistiku, odeljenje u Leskovcu, istakao je da je u svim opštinama Jablaničkog okruga smanjen broj stanovnika od oko 900 u Crnoj Travi do oko 8.000 u Leskovcu.

- Opština Bojnik ima 11.202 stanovnika, manje nego pri ranijem popisu za 2.000, u Vlasotincu je popisano 30.239, manje za 3.079, Leskovac ima 148.470, odnosno 7.782 stanovnika manje, Lebane 22.509, manje za 2.409, Medveđa 7.891 ili za 2.869 manje i u Crnoj Travi je popisano 1.693, odnosno manje  870 stanvnika nego pri ranijem popisu – naglasio je Krstić.

Krstić je takođe izneo podatak da je na području šest opština Jablaničkog okruga manje oko pet hiljada domaćinstava, prosečna starost stanovnika je 41 godina, a za sva naseljena mesta konačni rezultati biće poznati do sredine novemba.

Na konferenciji je takođe saopšteno da je saradnja popisivača sa građanima bila veoma dobra i da je samo u opštini Medveđa jedan broj Albanaca bojkotovao popis.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: