Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 10. 4. 2013.

| Društvo

Smanjen kapacitet odeljenja rešava problem?

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Nebojsa-Lekic.JPG
Nebojša Lekić, direktor Gimnazije "9. maj"

Ukidanje odeljenja u srednjim školama zbog manje osmaka izbeglo bi se smanjenjem maksimalnog broja učenika po odeljenju sa sadašnjih 30 na 25, smatra direktor Gimnazije "9. maj" Nebojša Lekić.

On je reagovao povodom predloga plana upisa Ministarstva prosvete koji predviđa ukidanje 22 odeljenja u srednjim stručnim školama u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu, ali i ukidanje po jednog odeljenja u 4 niške gimnazije i gimnazijama u Pirotu, Aleksincu i Blacu.

- Činjenica je da će biti manje srednjoškolaca, ali je loš potez da se odeljenja ukidaju u najtraženijim školama i time smanji izbor roditeljima i đacima. Ako bi bilo 25 đaka u odeljenju, ona ne bi morala da se zatvaraju, a nastava bi bila kvalitetnija - kaže Lekić.

Predlog da se kapacitet odeljenja smanji na 25 učenika Ministarstvu prosvete uputila je i Unija sindikata prosvetnih radnika, rečeno je u Školskoj upravi Nišavskog okruga.

- Konačnu odluku o broju učenika u odeljenjima i broju odeljenja u školama daće Ministarstvo prosvete, očekujemo, već do kraja nedelje - kaže Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga.

On smatra da ni smanjenje kapaciteta odeljenja za 5 učenika ne bi rešilo problem, jer u Nišu 2.588 đaka završava 8. razred, a u niškim srednjim školama zahtevalo se 3.717 mesta za upis.

Jovanović kaže da je ipak, u dogovoru sa direktorima, predlog "spao" na 3.198 mesta, što je opet 610 mesta više od broja niških osmaka.

- Dakle, tražimo da njih 600 iz drugih gradova upiše niške srednje škole, ali to je nerealno. Prema našim procenama, može doći samo oko 400 đaka iz okolnih gradova, pa ćemo opet imati oko 200 mesta viška - smatra Jovanović.

Ako Ministarstvo donese odluku da broj odeljenja u niškim gimnazijama bude smanjen, njihovi direktori će uz argumente i pisma podrške tražiti da do toga ipak ne dođe, najavljuje Lekić.

Strategija

Lekić smatra da bi zatvaranje odeljenja u gimnazijama bilo suprotno Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji, koja predviđa da do 2020. godine u gimnazijama bude oko 39 odsto srednjoškolaca. 

- Kako može da se ostvari takav ambiciozan plan ako se ove i naredne godine smanji broj gimnazijskih odeljenja? - pita Lekić.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samo posmatram

    23:09 // 11. 4. 2013.

    Manje dece znači i manje posla. Za manje posla država mora da odvoji manje para. To znači da racionalizacija mora da se sprovede, a prosvetari mogu samo da biraju: hoće li svi da imaju manje plate, ili hoće da proglase tehnološke viškove. Sve drugo nema veze sa zdravom pameću ;)

  • Зоран

    10:00 // 11. 4. 2013.

    У Великој Британији се одељење сматра оптималним ако има 18-20 ђака.
    А ово са 30 је код нас изнуђена мера јер немамо новца. Ем у мањим срединама нема људи, ем им затворите школе, и идемо сви у БГ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: