Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 6. 1. 2019.

| Društvo

Smeće i udarne rupe najveći komunalni problemi Nišlija u 2018.

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
prepuni kontejner
Ovakva slika oko kontejnera je najčešće mogla da se vidi u Nišu; foto: čitalac

Krateri i rupe na putevima od kojih se cepaju gume i otpadaju ratkapne, smeće koje Nišlije bacaju gde stignu, prepuni kontejneri, nameštaj i šut izbačen pored njih, divlje deponije u centru grada, ali i polomljene ograde, mračne ulice zbog pokvarenih sijalica koje danima niko ne menja - tako je iz ugla građana koji su prijavljivali komunalne probleme Niš izgledao prošle godine.

Gotovo svakodnevno su građani preko aplikacije "Prijavi problem", koja na Južnim vestima postoji više od dve godine, prijavljivali komunalne probleme koji ih muče u Nišu. udarne rupe Zbog udarnih rupa mnogi oštetili svoje automobile; foto: čitalac

Najčešće su se žalili na udarne rupe i kratere na putevima kojih ima u skoro svakoj ulici i koje se teško obilaze. Nekolicina njih je tokom prošle godine i zakrpljena, ali građani i dalje prijavljuju nove rupe na putevima, kojima izgleda nema kraja.

Rupe su velike i mora ozbiljno da se prikoči. Nekoliko pneumatika je uništeno, ispale ratkapne su česta pojava u ulici - najčešće su ovako opisivali stanje na terenu. rupa auto Neke rupe "gutale" automobile; foto: čitalac

Da je to u Nišu ogroman problem koji se decenijama samo površno rešava videlo se i kada je jedna rupa "progutala auto" na putu ka Kameničkom visu, a kivni što nadležni ne rešavaju ove probleme, meštani Vrela su neke samo zakrpili. Ipak, iz Direkcije za izgradnju koja je dužna da vodi računa o tome su se pravdali "da nisu sve rupe njihove", pa je ovaj problem i u novoj godini ostao "otvoren" poput kratera na niškim ulicama. Za krpljenje je ove godine izdvojeno više para, ali i dalje će se birati najjeftiniji, a ne najkvalitetniji izvođač, što je do sada bio veliki problem.

Nešto manje kivni na nadležne koji ne rešavaju višegodišnje probleme sa kraterima na ulicama, bili su građani koji su prijavljivali smeće, divlje deponije i prepune kontejnere. Uglavnom su za takve slike "krivili" svoje sugrađane i njihov nemar da brinu o svojoj okolini zbog čega su u Nišu gotovo svakodnevno bile prepune kante i kontejneri, a pored njih izbačen šut i stari nameštaj. Divlje deponije viđene su i u centru grada, a smeće je čak plutalo i Nišavom. kante Smeće i oko kante, jer građani bacaju đubre gde stignu; foto: čitalac

Pošto sam uveren da smo na istom zadatku, molim vas da objavite vest o ovom slučaju, ne bi li se nekom upalila lampica da ovakvo ponašanje karakteriše primitivne zajednice iz kamenog doba i da smo mi, valjda, bar malo odmakli odatle - ovako su komentarisali građani, uz karakteristično "slika govori više od reči".

Nakon njihovih prijava i poziva novinara su mnoge deponije očišćene, kante ispražnjene, a kao i kontejneri i đubre oko njih. Iz JKP Mediana su više puta apelovali na građane da vode računa kako i gde odlažu smeće i pozivali ih da više brinu o svojoj okolini. Ipak, iako je problem ogroman, ali i kažnjiv, prošle godine je zbog bacanja đubreta izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.


Mnogi problemi rešeni zahvaljujući prijavi građana

Osim rupa koje su krpljene nakon prijava građana i čišćenja smeća, tokom prošle godine je dosta komunalnih problema u Nišu rešeno zahvaljujući građanima koji su ukazivali na njih preko aplikacije "Prijavi problem", ali i novinara koji su to prosleđivali nadležnima. kontejner Najčešće rešavani problemi sa smećem; foto: čitalac

Još početkom prošle godine su građani ukazali na ogroman krater ispred zgrade Pošte u Niškoj Banji, koji je par dana nakon pisanja Južnih vesti zakrpljen. Neki od primera rešenih problema po prijavi građana su i "smrdljive ulice" od kamiona koje odvoze smeće - nakon što su novinari ukazali na to, iz JKP Mediana su poslali perače ulica.

Komunalna policija je reagovala zbog prijava da se iza hotela "Ambasador" u centru Niša stvara deponija, a Parking servis je "osvetleo" bedem Nišave nakon reakcije građana koji su tuda danima prolazili u mraku. Krater na biciklističkoj stazi koji su nadležni godinu dana zaobilazili je prošle godine konačno asfaltiran.

Ograda koja na Bulevaru Nemanjića sprečava građane da pretrčavaju ulicu je bila polomljena, a popravka je počela nakon "opomene" Nišlija i pisanja novinara.

Ipak, oni koji su dužni i plaćeni da rešavaju komunalne probleme u gradu nisu uvek odgovarali na pozive i mejlove novinara, pa su neki problemi preneti i u novu godinu, u kojoj Nišlije mogu, putem aplikacije "Prijavi problem" da nastave da prijavljuju probleme iz svoje okoline.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Simica Stojkov

    16:09 // 8. 1. 2019.

    Netačno! Najveći problemi se nalaze u glavama lokalnih ljudi. Hoćemo da budemo i svet i da ostanemo zatvoreni u našim palanačkim interesima. To ne ide jedno s drugim!

  • Söobodn Nikolićevi

    05:51 // 8. 1. 2019.

    Stara BOLJKA srBskog naroda uopšte !Na stranu nesposobna vlast i nadležni, ali da se u 21-om veku baca sve i gde god se stigne , je van svake pameti ! Ovo traje od kad znam za sebe , a već sam poprilično staro MAGARE ! Punim sedamdeset polako !

  • Kimi

    00:53 // 8. 1. 2019.

    "ali i dalje će se birati najjeftiniji, a ne najkvalitetniji izvođač"
    Ovo nije problem, već obaveza, zbog mućki. Bitno je tačno specificirati kvalitet

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: