Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 5. 5. 2014.

| Društvo

Račune ne plaćaju, a odvoze im smeće

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Blic
medijana-djubrari.jpg
Oko 6.000 Nišlija ima besplatan odvoz smeća, foto: JKP "Medijana"

Oko 6.000 Nišlija ne plaća usluge odvoza smeća JKP “Medijani”, iako đubrari redovno rade svoj posao. Istraživanja su pokazala da Niš nije jednistven u Srbiji.

Načelnik odeljenja Nacionalnog registra izvora zagađivanja u Agenciji za zaštitu životne sredine Nebojsa Redžić, rekao je da javno komunalna preduzeća u Srbiji nemaju precizne podatke o broju domaćinstava od kojih otkupljuju komunalni otpad, kao ni u kojim količinama.

bv Vučković očekuje povećanje prihoda, arhivska fotografijaOvo potvrđuje i nedavna analiza rukovodstva Javnog komunalnog preduzeća “Medijana” iz Niša, kojom je utvrđeno da veliki broj korisnika njihovih usluga nije evidentiran.

- Utvrdili smo metodom preklapanja baze podataka, popisa stanovništva iz 2011. godine i rutama sa GPS aparata koje sada imamo u našium vozilima, da veliki broj naših sugrađana koristi našu uslugu, ali nije zadužen. Moja procena je da je oko 6.000 naših korisnika nezaduženo i ne plaća račune - rekao je direktor JKP “Medijana” Bratislav Vučković u emisiji “15 minuta”.

Podaci koji su dostavljeni Agenciji za zaštitu životne sredine pokazuju da se u pojedinim opštinama prikupi ili više od 4,5 kilograma ili samo 20 grama komunalnog otpada po stanovniku dnevno. Za načelnika Redžića ovakve situacije u lokalnim samoupravma pokazuju vrlo nizak nivo svesti i znanja o potrebi upravljanja otpadom.

- Kakav je plan upravljanja otpadom opštine koja je procenila da ima 4,5 kilograma otpada po stanovniku dnevno ili samo 20 grama? Kako utvrditi koliki su prihodi od odnošenja otpada iz domaćinstava ako nije poznat broj domaćinstava iz kojih se otpad odnosi? - upitao je Redžić.

U 2013. godini “Medijana” je imala ukupno, računajući i pravna i fizička lica, oko 90.000 korisnika kojima je odvoženo smeće.

Direktor “Medijane” očekuje da će novom evidencijom korisnika i prihodi od naplate ove usluge porasti za oko 20 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TMUJO

    17:25 // 6. 5. 2014.

    nije resenje podizanje cena usluga bilo cega nego da u ovom slucaju medijana natera i ovih 6000 ili bar one koji nisu socijalni slucajevi da placaju uslugu,najlakseje povecati cenu onima koji placaju

  • martin petrovic

    15:05 // 6. 5. 2014.

    Jak mi pa gradonacelnik on ,smiljko kostic,milos simonovic ne zna se ko je gori bio i koji od njih je vise unazadio ovaj grad i medijanu

  • akonkagva

    10:29 // 6. 5. 2014.

    Kako da ne: racuni se dobijaju u zavisnosti od kvadrature, a ne po kolicini smeca. Sto je starija zgrada veca amortizacija=manji namet. Isto i za porez. A ovde obrnuto. A treba placati ali realno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: