Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 28. 11. 2018.

| Društvo

Smeće koje su građani izvadili iz Rakitske reke ipak odvezeno

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Đubre odvežćeno iz sela
Đubre odvežćeno iz sela; foto: Lj. F.

Nakon pisanja Južnih vesti da Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Babušnice ne radi posao za koji je plaćeno novcem svih građana, te da nisu odvezli smeće koje je izvađeno iz Rakitske reke, u toku jučerašnjeg dana, u selu se ipak pojavio kamion i natovario đubre.

Međutim, ostaje dilema kome će Komunalac da naplati tu uslugu za koju su do juče tražili 10.000 dinara. U preduzeću se nadaju da će Mesna zajednica naknadno platiti odvoženje smeća po važećem cenovniku, u selu odbijaju da plate.

Direktor Komunalca Miodrag Kostić kaže da je smeće odvezeno, a da će se predračun naknadno dostaviti Mesnoj zajednici.

Juče je u toku dana kamion bio u selu i natovario đubre. Predračun će se dostaviti Mesnoj zajednici, a to što nije unapred plaćeno nije problem - kratak je bio Kostić.

Zašto đubre nije odvezeno u subotu ili nedelju, u danima za koje su imali zahtev iz Mesne zajednice ili u ponedeljak, direktor nije mogao da odgovori jer je, kako je rekao, na seminaru i nije mogao duže da razgovara telefonom.

Novac neće dobiti od Mesne zajednice Rakita, jer je predsednik Saveta MZ Desimir Stojanov odbio da potpiše predračun koji su mu dostavili.

Mi nismo planirali sredstva za ovu namenu, niti smo apropriacijom dobili novac. Tražili su da platimo, ali ja sam odbio. Neka na Izvršnom savetu opština nađe novac za to. Zadovoljni smo što nije više u selu, ali nećemo platiti - kaže Stojanov.

Situacija u selu Rakita prethodnih dana je mirna, nema radnika na gradilištu i radovi stoje. Ali ima snega, koji i dalje pada, što nije čudno za ovo planinsko selo gde zna da napada i više od metra u zimskim mesecima, pa se meštani nadaju da će i vreme ići na njihovu ruku i otežati dalje radove.

Podsetimo, u subotu je akcijom meštana i aktivista sakupleno smeće iz Rakitske reke. Mesna zajednica je poslala zahtev JKP Komunalac da im pomogne i odveze sakupljeno đubre, ali su oni tražili 10.000 dinara po predračunu i cenovniku.

Predsednik Saveta mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov rekao je u subotu nakon akcije čišćenja Rakitske reke i uzavrele situacije u tom selu, da ukoliko Komunalac ne pokupi smeće, oni će ga iz protesta izbaciti u centru Babušnice ispred zgrade Opštine.

Poslednjih meseci Inicijativa ORSP svoje aktivnosti preusmerila je u selo Rakita u Opštini Babušnica. O problemima meštana sela vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila je da raspravlja na poslednjoj sednici.

Problem malenog sela u Babušnici stigao je do Sekratarijata Evropske energetske zajednice (EEZ) gde kažu da trenutno razmatraju pristigle žalbe i najavljuju sastanak svih zainteresovanih strana.

Popularni komičar i voditelj emisije “24 minuta” Zoran Kesić, u jednoj od svojih emisija pozvao je građane da svoje nezadovoljstvo poslednjim događajima u Rakiti kod Babušnice, iskažu i pisanjem mejlova EEZ-u.

Ranije je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani su tvrdili da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: