Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 29. 11. 2023.

| Društvo

Smeće u napuštenim lokalima i turističkim atrakcijama za Nišlije - “mentalitet palanke”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Lokli smeće (3)
Nišlije se žale na Nišlije; foto: JV / N. Đ.

Prazne pakle cigareta, flaše sokova i alkoholnih pića, mnogobojne kese, iskorišćene papirne maramice, delovi sanitarije za kupatilo, ali i opalo lišće koje je pokupljeno sa trotoara nalazi se u polomljenim izlozima zanatskih radnji i prodavnica, koje su godinama služile Nišlije, a danas zaboravljene i napuštene zamenjuju kontejnere. Pojedini građani to nazivaju “mentalitetom palanke” i ističu da je to višegodišnji problem u gradu.

Lokli smeće (8) Knjaževačka; foto: JV / N. Đ. Jedan od većih komunalnih problema i izazova sa kojima se Niš suočava poslednjih godina jeste neadekvatno odlaganje smeća, a građani često ističu nedostatak svesti o važnosti očuvanja okoline, koja je zanemarana odlaganjem otpada i pravljenjem divljih deponija, koje su sada već, tradicionalno najčešći komentari na aplikaciji Južnih vesti “Prijavi problem”.

Nedavno na autobuskom stajalištu, muškarca je opomenula žena da je bacio đubre na trotoar i da je imao kantu na svega par metara dalje. On se osetio uvređenim i počeo da se raspravlja sa tom ženom i da joj konstantno ponavlja da “pronađe život” i da ovako nešto nije doživeo u životu. Na kraju je žena morala da se pravda zašto mu je skrenula pažnju na osnovnu, elementarnu stvar. To, uz rupe, postaje deo našeg identiteta i palanačkog mentaliteta - navodi jedan Nišlija.

Lokli smeće (4) Obilićev venac; foto: JV / N. Đ. Kada govore o zapuštenim lokalima i otpadu koji građani izlažu u razbijenim izlozima, Nišlije napominju da su najkritičniji na Obilićevom vencu, Knjaževačkoj i Jagodin-mali.

Ti lokali Obilićevom vencu, već godinima su poznati kao deponije, koje niko nije uklonio do sada, a ljudi kada vide da nikome nije stalo do toga da grad bude čist, samo nastavljaju da pune smećem. U Knjaževačkoj ima takođe takvih lokala, kao i u Jagodin mali, gde su napuštene i oronule kuće postale skladišta otpada - ističu Nišlije.


Ni turistički potencijali nisu pošteđeni

Nisu samo stari lokali “na meti” Nišlija, Tvrđava, umesto atrakcije za turiste, postala je mesto okupljanja neodgovornih građana koji za sobom ostavljaju nered i smeće. Isto je i sa pojedinim barutanama i kovačnicom koji su postali zamena za javne toalete.

Dugogodišnji problem je i vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre.

Kada je reč o potencijalnim novim turističkim atrakcijama Niša, trasa rimskog vodovoda između 3. i 5. veka, koja je bila jedna od glavnih za vodosabdevanje Konstantinovog Naisusa, a koja je pronađena na gradilištu na Bulevaru svetog Pantelejmona, nekoliko meseci od otkrivanja počela je da služi pojedinim građanima kao kontejner.

Iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika tada su rekli da bi za početak bilo dovoljno da se zatrpa određenim materijalima, koje su arheolozi propisali i time zaštitilo, što bi kasnije moglo da se uspešno prezentuje građanima, međutim, 8 meseci kasnije ništa se nije promenilo.

Tradicionalno, na pitanja novinara Južnih vesti o komunalnim problemima iz JKP Mediane nije bilo odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mima

    13:41 // 30. 11. 2023.

    A Uciteljski dom? Jadno!

  • Joe

    21:35 // 29. 11. 2023.

    Mnooogo jak po turističkim "atrakcijama" a po majmunima najpoznatiji.

  • Zahav

    20:54 // 29. 11. 2023.

    A zgrada socijalnog? Smokva porasla 4 metra, za to je trebalo bar 5-6 godina, a za svo vreme se placa najam skele. I ružno i skupo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: