Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 14. 1. 2021.

| Društvo

Smiruje se situacija na poplavljenom jugu, Vlasotince i dalje bez vode, sela u Medveđi i Kuršumiji bez struje

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
poplava
Vodostaji reka u opadanju; foto: Nišavski okrug

Reke na jugu Srbije polako se povlače u svoja korita, ali je i dalje na snazi vanredna odbrana u poplava i vanredna situacija u tri grada i 13 opština. Žitelji Vlasotinca su i dalje bez vode, dok struju i dalje nemaju meštani većina sela u Medveđi, kao i u Kuršumliji.

Već četvrti dan bez vode su stanovnici Vlasotinca, jer je u poplavi oštećen cevovod.

Vodu za piće kupujemo, nekako se ona iz cisterne previše oseća na hlor. Nju koristimo kao tehničku - kaže jedna Vlasotinčanka.

Ono što je brine je to što se čini da se situacija neće uskoro promeniti, te da će trebati mnogo više od nekoliko dana da se reši problem sa snabdevanjem vode.

poplave-foto-mup foto: MUPIz Opštine ne preciziraju kada će radovi biti završeni, ali kažu da su nove cevi naručene.

Pošto je puklo preko 150 metara cevi, nove cevi su naručene i trebalo bi da stignu danas, međutim ti radovi će potrajati bar nekoliko dana, a do tad će se građani snabdevati iz cisterni - kažu u Opštini.

Dok Vlasotinčani muče muku sa vodom, bez struje su sela u okolini Medveđe.

U Medveđi je većina sela i dalje bez struje, uspeli su za rudnik da obezbede struju, 9 ekipa je stiglo kao ispomoć. Veliki problem prave drva koju su srušena i da bi stigli do pojedinih sela moraju prvo put da naprave. A pored toga problem predstavlja i razuđenost opštine - kaže predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Bez struje su i dalje i kuršumlijska sela. Putevi koji su bili zakrčeni, sada su prohodni, a kako saznajemo ekipe EPS-a su na terenu.

U Pirotu se situacija smirila, kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić, koji navodi da je niži vodostaj Nišave, kao i da je stabilno snabdevanje vodom i strujom. poplave2-foto-mup foto: MUP

Oformili smo komisiju za procenu štete na objektima javne namene. Dakle, ono što Grad mora da sanira odmah, to su mostovi, putevi, propusti, klizišta i kanali. Gledamo da ljudima koji su poplavljeni pružimo podršku u dezinsfekciji prostorija i ulica, a pokušaćemo i da nabavimo mašine za sušenje zidova - kaže Colić.

Napominje da je u selima Blato i Rsovci, koji su najviše bili pogođeni, sada situacija pod kontrolom.

Da se vodostaj smanjuje i oko Niša, kaže gradski većnik Miroslav Đokić.

Nema problema od jutros, sve se povlači od juče. Ima izolovanih slučajeva gde su podzemne vode napravile problem, ali nema ugroženog stanovništva - kaže Đokić.

Podsetimo, zbog poplava je proglašena vanredna situacija na teritoriji četiri grada - Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština: Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Stojadinovic

    19:16 // 14. 1. 2021.

    Samo da kazem da sela u okolini Vlasotinca Donja Lopusnja, Gornja Lopusnja nemaju struju vec peti dan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: