Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:18, 17. 1. 2020.

| Društvo

Snimljen film “Prijateljska vatra” o “Niškom incidentu” iz 1944. godine

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
avioni
Film o sukobu iznad niškog neba; ilustracija, Foto: USAF

Sukob američkih i sovjetskih aviona iznad niškog neba novembra 1944. godine neki tumače i kao početak hladnog rata, a Nišlije su snimile i film o tom istorijskom događaju. Uprkos manjku sačuvanih dokumenata, što kreatori nazivaju intrigantnim, interaktivno-dokumentarni film “Prijateljska vatra” uskoro će se naći pred gledaocima.

Dok su Rusi slavili godišnjicu Oktobarske revolucije u tek oslobođenom Nišu 7. novembra 1944, američki avioni napali su kolonu kamiona i drugih sovjetskih vojnih vozila, predvođenih generalom Kotovim, koja se iz Niša kretala ka Aleksincu. Bilans incidenta bio je poginuli general Kotov, po 3 srušena aviona i po 2 poginula pilota, sa obe strane.

Profesor nacionalno-pravne istorije Nebojša Ranđelović objašnjava geostrateški kontekst vremena u kojem se dogodio niški incident, pa podseća da su Amerikanci i Sovjeti bili saveznici do pada Japana septembra 1945, ali da se već nazirao hladni rat i “gvozdena zavesa”.

Deo te priče je i niški incident i sve što je usledilo. Dobro je što su se neki mladi ljudi setili da naprave priču i film o njemu i tako pokažu začarani krug ponavljanja istorije što smo mi na Balkanu mnogo puta osetili. Taj krug postoji i njegovo kretanje nikada neće prestati - navodi Ranđelović.

Istoričar Milutin Miltojević kaže da im je najveći problem na stvaranju filma bio ne postoji nijedan dokument o “Niškom incidentu” u Arhivu, nijedna fotografija ili trag u Narodnom listu, osim uopštenog članka u Politici 10. novembra 1944. godine. media centar niski incident Istorija na filmu; Foto: JV

Bilo je potrebno mnogo truda i napora da se rasvetli jedan događaj koji se desio pre 70 godina, a o kome, maltene, ništa nije ostalo zabeleženo. Ovo je odličan primer koliko je potrebno truda da se jedan događaj rasvetli. Mi Srbi volimo da se bavimo istorijom, što je ona dalja i nejasnija to nam je draža. Ovde u našem gradu imamo očevice koji su živi, pa smo jedva uspeli da sklopimo priču, to mi je najveći utisak - kaže Miltojević.

O samom filmu Miltojević kaže da je američko objašnjenje greške u zvaničnim izveštajima bilo da je kriv jednolični teren na Balkanu i to što su Ibar zamenili Moravom.

Izvršni producent filma Vladimir Jelenković kaže da je film interaktivno-dokumentarni da bi bio zanimljiviji, a neke scene su u 3D animaciji.

Za premijeru kaže da će biti uskoro, a film je producirao Media i reform centar u saradnji sa Lobo house.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča Draža

    14:20 // 18. 1. 2020.

    Ono kad ti "oslobodioci" poubijaju, opljačkaju, osiromaše i unazade narod više nego nacistički okupator za svo vreme okupacije a ti ih jos smatraš za narodne heroje.
    Ludilo Srpskog mozga...

  • T. Maslaković

    19:42 // 17. 1. 2020.

    Prazna LDP priča (Necer, Peda Jenković-junior) i TANDARA BROĆ.

    • Ouzo

      05:08 // 18. 1. 2020.

      Svi ldp-ovci su sateliti vlasti ,na celu sa Necerom,Pedom,Arom ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: