Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 15. 11. 2010.

| Društvo

Snimljen meteor (video)

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti, Blic
Snimak meteora

PROKUPLJE - Kamera Astronomske opservatorije instalirana u stanici kod Prokuplja, snimila je meteor koji se na nebu juga Srbije pojavio u petak u 19.32 časova, preneo je Blic.

Dr Milan Bogosavljević, tehnički direktor Astronomske stanice "Vidojevica" kod Prokuplja, izjavio je da je kamera uspela da snimi meteor, na osnovu čega će biti dešifrovane mnoge nepoznanice u vezi sa njim.

- Kamera je snimila meteor, a snimci su juče bili predmet naše pažljive analize. Posao smo priveli kraju, pa će se Astronomska opservatorija sutra ujutru oglasiti saopštenjem koje će pratiti i naši snimci - kazao je dr Bogosavljević.

Kamera kojom je snimljen meteor puštena je u rad pre samo dve nedelje na Astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja i već je dala prve rezultate u vidu jedinog dosad poznatog snimka "srpskog" meteora.

Ekipa Astronomske opservatorije u Beogradu, koju vodi dr Milan Bogosavljević, u subotu i nedelju je analizirala snimke automatske kamere koja fotografiše celo vidljivo nebo svaki minut, 24 sata dnevno. Na snimku koji je kamera napravila oko 19.26 sati, minut pre prolaska meteora, vide se Mesec i mnogobrojne zvezde.

Na sledećem snimku, koji je kamera napravila u 19.27 sati, jasno se vidi veliki bljesak ovog meteora. U trenutku najjačeg sjaja meteor je bio uočljiviji od Meseca. Prema zasebnoj analizi Igora Smolića, saradnika Astronomske opservatorije i Petničke meteorske grupe, bljesak meteora je bio toliko jak da je čak registrovan odraz njegove svetlosti na oblacima iznad Zemuna i Beograda.

Meteor je primećen u petak oko 19,30 sati u većem delu juga Srbije. Brojni očevici kažu da je najpre iznad Surdulice primećena velika svetlosna lopta koja je uznemirila i naterala stanovnike Surdulice da napuste svoje domove. Usledila je i detonacija uz blagi potres.

Zorica Aleksić iz Surdulice, kaže da je svetlost uplašila, ali da je veći nemir među stanovništvom izazvao potres.

- Prizor je zaista bio zastrašujući, ogromna svetlosna lopta je proletela iznad grada, još smo bili u šoku i u strahu od zemljotresa počeli smo da napustamo kuće - priča Zorica Stojanović.

Slična situacija je bila i u Vladičinom Hanu, a blagi potres osetio se i u Vranju i Preševu.

U Srbiji su do sada zabeležena tri pada meteorita. Prvi se dogodio 1877. godine na području Sokobanje, drugi “srpski” meteorit pao je 1889. u rejon planine Jelice kod Čačka. I najzad 1947. pronađen je treći meteorit kod Dimitrovgrada.


Gde je pao meteor?

- Za sada nije moguće tačno reći da li je meteorit, koji se u petak oko 19.30 sati pojavio na nebu iznad juga Srbije, zaista pao na teritoriju naše zemlje - saopštila je jutros Astronomska opservatorija Beograd, čija je kamera, smeštena na Astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja, napravila dosad jedini poznati snimak ovog neobičnog fenomena.

U Astronomskoj opservatoriji kažu da su detaljnija istraživanja u toku, a za bučnu eksploziju i potres, koji su građani prijavili, smatraju da je najverovatnije posledica udarnog talasa tokom raspadanja meteora pri velikoj brzini u atmosferi.

Snimak opservatorije kod Prokuplja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Crb

    09:19 // 16. 11. 2010.

    ko si ti pacove 1 da "pametujes"
    hoces usi da ti izvucem
    ajde nazad u rupu.

  • Ivan Milovanovic

    13:52 // 15. 11. 2010.

    Uu.. Jak vam snimak! :)
    Sad ako ga ne objasnite i desifrujete sta je bilo nikad necete..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: