Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 14. 6. 2018.

| Društvo

Softver na niškom Univerzitetu u stotinak radova nije pronašao plagijate

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ilustracija kompjuter
U radovima koji su prošli softver nije bilo plagiranja; ilustracija; foto: JV

U stotinak doktorskih disertacija, koliko je dosad ispitano na niškom Univerzitetu, kako kaže rektor Dragan Antić, specijalizovani softver nije pronašao plagirane tekstove, a nedozvoljenog preklapanja sa tuđim radovima nije bilo ni u naučnim časopisima.

Univerzitet je prošle godine nabavio softver za detekciju plagijarizma da bi se, kako kažu, podigao kvalitet naučno-istraživačkih radova i zaštitila akademska čestitost. Dragan Antić Rektor Dragan Antić rekao da će od jeseni verovatno studenti da se upisuju na Poljoprivredni fakultet u Kruševcu; foto: JV

Namenjen je prvenstveno za proveru doktorskih disertacija, naučnih radova i publikacija, a dosad nije pronađen ni jedan plagijat.

Softver se koristi i za detekciju plagijarizma kada su u pitanju naučni radovi koje publikujemo u našim časopisima. Određeni broj radova prolazi proceduru za koje se sumnja da mogu da ukazuju na plagijarizme i dosad nije nađen ni jedan slučaj plagijarizma ni kod tih radova - kaže rektor.

Inače, proceduru provere radova definiše odluka Senata Univerziteta, kako kažu, a podrazumeva obavezu za mentore i komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije da pre nego što je ocene, ona prođe kroz softver za plagijarizme.


Poljoprivredni fakultet u Kruševcu "čeka" dozvolu i akreditaciju

Kako je najavljeno na konferenciji organizovanoj povodom godišnjice Univerziteta u Nišu, na najnovijem fakultetu, odnosno Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, studijske programe voćarstvo i vinogradarstvo, potom ratarstvo i povrtarstvo, kao i na studije stočarstva, naredne školske godine najverovatnije će moći da se upiše po 40 brucoša.

Kako je naveo rektor Antić, na noosnovanom fakultetu je u toku izbor nastavnika, koji bi trebalo da bude završen do kraja juna. Da bi vrata ove ustanove bila otvorena za studente potrebno je da se akredituju studijski programi i da se dobije dozvola za rad, dodaje, a to bi trebalo da se završi do jeseni.

Vlada je odobrila 75 budžetskih mesta za Poljoprivredni fakultet, a biće moguće da se upiše još 75 studenata koji će se finansirati iz sopstvenih sredstava - dodaje rektor.

Na Univerzitetu kažu i da je za v. d. dekana Poljoprivrednog fakulteta imenovan Ivan Filipović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Prostor i opremu za rad obezbedio je Grad Kruševac - amfiteatre, učionice, laboratorije i druge prostorije neophodne za izvođenje nastave. Za opremanje biblioteke i čitaonice učestvovao je i niški Univerzitet, kao i donatori i lokalne kompanije, a nastavlja se nabavka knjiga, posebno stručne literature. Ministarstvo prosvete je obezbedilo računarsku opremu.


Univerzitetu fali novac za kotlarnicu i sređivanje fasade

Rektor je povodom 53 godine rada niškog Univerziteta naveo da i dalje imaju odličnu saradnju sa drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, sa Gradom, ali i ministarstvima i da je zadovoljan kako to funkcioniše. Ipak, nije zadovoljan finansiranjem od strane države i napominje da se nada se da će se ubuduće to promeniti.

Siguran sam da će u narednom periodu doći do pomaka po tom pitanju i da će država izdvajati više za naučno-istraživački rad. Uvek je nedovoljno para za materijalne troškove, za održavanje ove zgrade na primer, koja je ogromna i zahteva mnogo para, kako za uređenje fasade, tako i za kotlarnicu i mnoge druge stvari - ističe rektor.

Podsetimo, povodom 53-godišnjice postojanja Univerziteta u Nišu tokom ove nedelje organizovane su brojne manifestacije - nagrađeni su najbolji studenti i promovisani novi doktori nauka, a održani su i koncerti, izložbe i predavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    21:06 // 15. 6. 2018.

    MAnite se plagijata, sta ce rektor sa onima koji su birani u profesorska zvanja sa izmisljenim radovima na SCI listi? Onaj ko plagira bar se potrudi da nesto procita i prevede a onaj ko falsifikuje izvestaje komisije cini krivicno delo...

  • rece covek

    14:39 // 15. 6. 2018.

    Da kupu jedan i za Mitrovicu,Leposavic.

  • ucitelj

    10:22 // 15. 6. 2018.

    Jel i softwer plagijat?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: