Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 8. 2. 2023.

| Društvo

Šojka - orijentir Nišlija i najstarija zanatska radnja na Obilićevom vencu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20230207_165843
Zanatska radnja iz vremena starog Niša; foto: Privatna arhiva

Niš je odvajkada važio za jedan od glavnih trgovinsko-zanatskih centara, a jedna od ulica koja tome svedoči je i Obilićev venac. Bitna saobraćajnica koja povezuje centar grada sa železničkom stanicom i u kojoj se nalazi najstarija zanatska radnja “Šojka”, sada već opšte prihvaćeni orijentir Nišlija i čuvar starih zaboravljenih zanata.

Duh starog Niša, mentalitet Nišlija, izgled čaršije s kraja 19. i početkom prošlog veka, retko koga je ostavio ravnodušnim. Služio je kao inspiracija u mnogim delima, pa se tako našao i u domaćim filmovima, poput Zone Zamfirove, gde su, između ostalog, prikazane i scene zanatlija sa svojim šegrtima i autentični izgledi dućana. IMG_20230207_170017 Obrisi starog Niša; foto: Privatna arhiva

Takav je bio i Obilićev venac, a sada se duž cele ulice uglavnom nalaze trgovinske radnje, ali su tradicionalne dućane, starogradske kafane, esnafe i bakalnice zamenili uglavnom moderni marketi i prodavnice tehnike, auto-delova i elektronike.

Starih zanata više gotovo da nema, a kakva je atmosfera u zlatno zanatsko doba vladala, prepričava novinar i publicista Ljubiša Sokolović, koji je pisao o starom Nišu.

Još u vreme Turaka, ali i posle oslobođenja, Obilićev venac je bio pun ćepenaka koji su natkrili ulicu zbog čega se zvala pokrivena čaršija. Zanatlije su sedele na poklopcu i radile svoj posao, kao što se može videti u filmu Zona Zamfirova. - objašnjava Sokolović.

U Ulici Obilićev venac, Nišlije nisu samo zalazile zbog trgovine. Bilo je to mesto i gradskih boema, a kao neke od najpoznatijih kafana iz tog vremena, Sokolović izdvaja Šumadiju i Dva Crnogorca. Svraćalo se i na dobru kafu, pa je tako svako mogao da pronađe nešto za svoj užitak, ipak mnogi su pak baš u toj ulici stasali kao majstori.


"Šojka" - jedna od najstarijih zanatskih radnji i porodična tradicija duža od jednog veka

U tek oslobođenom Nišu i sa izgradnjom pruge Beograd - Niš 1884. godine, po kazivanju Sokolovića, došao je veliki broj radnika u potrazi za poslom i učenjem nekoga od zanata, poput kazandžijskog, kojundžijskog ili samardžijskoga, a esnafska udruženja su jačala. 800x600_voz Sa izgradnjaom železničke pruge došli su i radnici; foto: www.zeleznicesrbije.com

Nasleđujući zanatski talenat svog oca Mite, dvadesetih godina prošlog veka Đura Nikodijević pokrenuo je sapundžijsku radnju, koja tokom Drugog svetskog rata proširuje svoj asortiman i prelazi u sapundžijsko-voskarsku radnju.

Pored sveća i proizvoda od voska prodavao je i dalje sapune, čak i pastu za obuću, u narodu poznat kao imalin. Posle Drugog svetskog rata radi samo kao svećar, a potomci porodice Nikodijević nastavili su tu tradiciju, i dan danas prodaju voskarske proizvode, ali sapune ne proizvode - kaže Sokolović.

IMG_20230207_165929 Posao se prenosio sa kolena na koleno; foto: Privatna arhivaRadnja na raskrsnici Jug Bogdanove ulice i Obilićevog venca bila je druga lokacija na kojoj je radnja premeštena i kao takva postala je toliko poznata da Nišlije i dan danas kao orijentaciju za ceo taj kraj kažu “kod Šojke”.

Za to je zaslužno i nekoliko generacija porodice Nikodijević koje su nastavile sa porodičnom tradicijom dužom više od jednog veka.

Aleksandra Nikodijević potomkinja Đure Nikodijevića, kaže da se sigurno pet generacija smenilo u porodičnom biznisu. Želja da nastave tradiciju predaka ih je održala, a promenjen je samo način proizvodnje sveća.

Moj deda i pradeda ručno su pravili slavske sveće metodom nalivanja, na jedan konac se naizmenično nalivao vosak i pošto je proces veoma spor, vremenom je moj otac nabavio mašinu i sada imamo i ručno i mašinsko pravljene sveće - objašnjava Nikodijević.

IMG_20230207_165902 "Kod Šojke"; foto: Privatna arhivaPrepričava i kazivanja njene bake koja je govorila da je u tom kraju bilo mnogo zanatlija, krznara, kazandžija, ali da je vremenom pored njih, ostala samo još samo zanatska radnja jednog saračlije.

S obizorom da se bave prodajom sveća, kao najizazovniji period u poslovanju “Šojke”, izdvaja komunizam.

Baba mi je pričala da su mušterije u vreme komunizma ulazile na glavna vrata, stavljale sveću u rukav i izlazile na zadnji ulaz kako niko ne bi video da slave slavu. Interesantno je to da pored svega nisu prekidali tradiciju - prepričava ona.

Raspoloženje kakvo je tada vladalo na Obilićevom vencu nije isto, oni koji su željni kafana tamo više ne svraćaju, a stari zanati postali su retkost u toj ulici. Promene su primetne i kada je reč o autentičnoj arhitekturi koja je oštećena tokom Drugog svetskog rata, nebriga prema nasleđu dovela je do toga da se stari Niš vidi samo u obrisima. šojka obilićev venac jug bogdana NI zgrada "Šojke" nije zadržala autentičan izgled; foto: JV/N. V.

Ni kuća na kojoj je voskar Đura okačo tablu sa natpisom "Šojka" nije u istom ruhu, ali ona koja jeste važi za jednu od najpoznatijih zgrada koja je zadržale autentičan izgled, objekat Južnomoravske banke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PM

    23:28 // 9. 2. 2023.

    U Zborniku br 21, Narodnog muzeja naidjoh na podatak:
    Према историјским изворима у Нишу је 1927. године, (Kalfensko i Majstorsko pismo 1919, 21 poseduje porodica)
    на Обилићевом венцу број 5 регистрована прва воскарско-лицидерска
    радња мајстора Радомира Игњатовића, Никодијевић
    Никодије, воскар, свећар и медичар на Обилићевом венцу број 25, 1943.
    U svakom slučaju, "Šojka" itekako ima svoju važn

  • Upropastili smo Niš

    09:35 // 9. 2. 2023.

    Od tvrdjave smo napravili ???
    - tvrdjava u Velikom trnovu (BG) je pravi istorijski spomenik, sa lutkarskom predstavom koja govori o istoriji grada

    Naš grad ne liči na sebe od pre od pre 20-30 godina, a da ne pričamo o nečem značajnijem

    Ko može da “podmaze” gradi šta i gde želi

  • Upropastili smo Niš

    09:29 // 9. 2. 2023.

    Srušili smo stari grad da bismo izgradili nešto “moderno”
    -svaki iole ozbiljan grad ima stari deo grada gde ne možeš ti da gradis šta hoćeš i menjaš izgled tog dela grada

    Povadili smo kaldrmu da bismo izgradili podzemni porolaz
    - Prag ima na hiljade turista svakog dana koji dolaze samo da bi videli stari grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: