Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:28, 29. 12. 2018.

| Društvo

Sokobanja - leti pune ulice i izletišta, zimi planine i spa-centri

Autor:Lj. J. i J. A.Izvor:Južne vesti

Šetalište puno turista, popunjeni smeštajni kapaciteti, gužve u kafanama i na izletištima - slike su koje leti dolaze iz Sokobanje. U hladnim zimskim danima turisti se "povlače", ali su tu planinari koji i po snegu obilaze lepote koje je okružuju.

Sokobanja je jedno od poznatijih srpskih lečilišta, smeštena na jugu Srbije, okružena planinama i izletištima. Posebno je interesantna tokom leta, kada penzioneri, ali i mladi odlaze u ovu banju u potrazi za, kako kažu, jeftinim, a kvalitetnim odmorom.

Ulice tokom letnjih meseci vrve od turista koji “dolaze stari i vraćaju se mladi” iz ovog lečilišta.

Moja baba je uvek čest gost Sokobanje, pa sam na njenu preporuku i ja poželeo da deo leta odmorim od svega u ovom lečilištu. Bilo je prepuno turista, jedva sam pronašao smeštaj, koji je jako povoljan kao i hrana. Celodnevne šetnje do Lepterije, Sokograda, vodopada su odlične i za mlade, predivno je za šetnju i aktivan odmor od svakodnevne gradske gužve - kaže Aleksinčanin Nenad S.

Slika Sokobanje potpuno se promeni kada dođe zima. Turisti "beže" na planinu ili u toplije krajeve, pa su ulice puste. Ipak, ima i onih koji jedva dočekaju sneg, ne bi li prošetali planinama koje je okružuju.

Nemanja Anđelković, koji se nekoliko godina bavi planinarenjem i već je osvajao mnoge vrhove, kaže da se ovom kraju često vraća i da u obroncima sokobanjskih planina najviše uživa baš tokom zime.

Generalno ja više volim zimu, tako da je meni i pešačenje lepše zimi. Rtanj je tada prelep, jeste naporniji u odnosu na letnje uspone, ali je snežni pogled tada očaravajuć. Ozren sa vrhom Leskovik je prohodan tokom cele zime, a staze su možda i najbolje obeležene u Srbiji - priča Anđelković.

Topla garderoba i "slojevito oblačenje" je, kako kaže, najbolji način da se izbegne smrzavanje tokom pešačenja po velikom minusu. Šetnja dodatno zagreva, pa na uspon mogu i neiskusni šetači koji žele da osete čari hodanja po snegu.

Teže je hodati po snegu, neophodan je dodatni oprez, jer nikad ne znaš šta je ispod snega, hoćeš li se okliznuti, a i hodanje po snegu iziskuje više snage. Ipak, isplati se probati - kaže Anđelković.

Zbog svoje lekovite vode Sokobanja je poznata i po spa-centrima u kojima nakon pešačenja turisti mogu da se opuste, uživaju i "odmore mozak".


Sokobanja prva po upotrebi vaučera

foto: JV Šetališta zimi prazna; foto: JV

Gužvi koje podsećaju na one koje se mogu videti leti, kako kažu u Turističkoj organizaciji, u Sokobanji ima tek oko Nove godine kada ima sadržaja za doček i prvi dan nove godine.

Prema rečima Milene Milenković, saradnika u turizmu Turističke organizacije, Sokobanja je prva po upotrebi vaučera kojim građani mogu jeftinije da plate smeštaj, ukoliko provedu najmanje pet noći.

Glavna turistička sezona u Sokobanji se završava dolaskom hladnijih dana, kaže Milenkovićeva, ali turisti vole da obiđu ovu banju oko Nove godine.

Mnogo je manje turista tokom hladnijih dana, jer nema toliko vila sa grejanjem. Sa druge strane, oko Nove godine su pune, jer svi rade trodnevne aranžmane za doček. Nezgodno je jer su izletišta nepristupačna zimi i nemamo nešto specifično od zimskih aktivnosti, osim šetnje - kaže Milenkovićeva.

Sezona i prvi "talas turista", dodaje Milenkovićeva, počinje marta i tada je najaktuelnija rekreativna nastava.

Oko prvog maja je vrhunac u ovom periodu, pa posle polako krene da “živi” i kapaciteti su popunjeni - dodaje Milenkovićeva.

Pored programa za “najluđu noć”, u Sokobanji će prvog dana nove godine u bašti “Ozren” biti otvorena tradicionalna manifestacija “Bašta otvorenog srca”.

Banjske goste i meštane dočekaće animatori koji će podeliti slatke poklone najmlađima, i trubački orkestar “Barka” iz Knjaževca. Posetioci se mogu okrepiti kuvanom rakijom i rtanjskim čajem i okusiti neke od tradicionalnih specijaliteta - pitu sa krompirom, kupusnik, pogačice sa čvarcima, proju sa sokobanjskim sirom i slatke đakonije - vanilice, pitu sa jabukama, medenjake… - kažu u Turističkoj organizaciji.

Vreme ipak i ne ide na ruku onima koji odluče da u 2019. godinu uđu boravkom u Sokobanji, bar prema prognozama na sajtu Accuweather. Prema najavama, 31. decembra najviša tempratura biće 2 stepena, a najniža -1, dok se prvog dana nove godine očekuje najviša 1 stepen, a najniža -5.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Sokobanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • prvomajac

    00:35 // 31. 12. 2018.

    najvise volim sokobanju prvog maja uvece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: