Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 17. 8. 2021.

| Društvo

Sokobanja u jeku sezone zatrpana smećem, u pojedinim delovima i nestašica vode

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
smeće
Sokobanja tokom letnje sezone; foto: Stefan Kokerić/Sokobanja u slici i reči

"Samo što pacovi ne krenu da trče po Sokobanji" - reči su jednog od izdavača apartmana kojima opisuje sliku u toj Opštini usred turističke sezone, a slike kontejnera pored kojih se stvaraju mini-deponije dele na društvenim mrežama kako žitelji ovog mesta, tako i turisti. Iz JKP Napredak kažu da se smeće nagomilava zbog nesavesnih građana, ali i zbog kamiona tog preduzeća koji su u jako lošem stanju.

Prepuni kontejneri i smeće koje se nagomilava pored njih već duže vreme je slika koju stanovnici Sokobanje, kao i turisti, dele na društvenim mrežama, a ovo su samo neki od komentara:

Bila sam nedelju dana niko se nigde nije pojavio da sakuplja smece. A zaraze na sve strane, kucica, macaka, pacova..Ovako nikada nije bilo.Svake noci se proslog leta odnosilo smece u ranim jutarnjim satima.

Zbog ovog stanja, trebalo bi momentalno tražiti ostavke u komunalnom preduzeću i hitan završni račun da se vidi gde su otišle pare. Jezivo, jezivo stanje!

Ova situacija brine i one koji izdaju apartmane u toj Opštini. Jedan od njih upoređuje sadašnju sliku Sokobanje sa onom od pre nekoliko meseci. smeće Ulica Prevalac; foto: Svetlana Matić/Sokobanja u slici i reči

Na šta liči, samo pacovi što ne krenu da trče po Sokobanji. Istim intenzitetom se iznosi smeće u februaru i avgustu. Ja imam jednu sliku kod Trebičke česme gde rado svratim da se umijem kad stignem iz Beograda, pošto ne živim u Sokobanji, gde sam u aprilu još video pun kontejener i pitao se šta će ovde da bude u avgustu, ako je ovako u aprilu i nažalost sve moje tvrdnje su se obistinile i još je gore nego što sam pretpostavljao - navodi on.

Na jednom od snimaka se vidi kako radnici komunalnog preduzeća rukama izbacuju smeće iz kontejnera, pa građani navode da je takva slika zbog neadekvatnih kamiona.

Kao razlog nagomilavanja otpada v.d. direktorka JKP Napredak Ana Veljković navodi upravo dotrajale kamione, ali i nesavesnost građana.

Što se tiče ovih kamiona došlo je zbog prekovremenog rada i starosti do havarije na tim kamionima i onda je i to dovelo do nagomilavanja smeća. Kao posledica neekonomičnog gazdovanja u prethodnom periodu, skoro svi kamioni u JKP Napredak su u izuzetno lošem stanju i zbog ogromne količine smeća, a to je uzrok velikog broja gostiju, ali i nesavesnosti pojedinih građana Sokobanje - kaže ona.

smeće Izgled parka u Sokobanji; foto: Danijela Vujošević/Sokobanja u slici i reči Iako posetioci kažu da se kontejneri ne prazne ni po 5 dana, iz Napretka kažu da rade i više nego što je propisano.

Mi iznosimo dva puta dnevno smeće iz centralnog dela Sokobanje, a po programu bi trebalo jednom ili dva puta nedeljno, tako da smo mi angažovani i desetak puta više, nego što bi zapravo trebali da budemo na terenu - navodi Veljkovićeva.

Dodaje da će od Opštine dobiti novu mehanizaciju, odnosno nove kamione, ali i da će to biti duža procedura.


Nestašica vode i veliki broj turista

Dva dana su jeku sezone, kaže izdavač apartmana, domaćinstva u visinskim delovima i apartmani ostali bez vode. Navodi da ljudi kod kojih su stalno suve slavine nemaju alternativu.

U aprilu je Sokobanja bila najposećenija destinacija na jugu, a i četiri meseca kasnije je ogroman broj turista, što je jedan od razloga nestašice vode, navode iz komunalnog preduzeća. Sokobanja 5 jul 2020; foto: S. M Sokobanja jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji; foto: S. M.

Problem vodosnabdevanja u Sokobanji je prisutan dugi niz godina, a ove godine posebno, s obzirom na ogromnu posećenost Sokobanje, izuzetno sušan period kao i maksimalnu potrošnju vode i neracionalano trošenje vode - navode iz JKP Napredak.

Dodaje da se sada radi preraspodela vode, te da stanovnici dobijaju vodu onoliko koliko je to moguće.

Mi pokušavamo i dajemo sve od sebe da preusmervamo vodu da svi pomalo imaju, ali još nije došlo do vanrednog stanja, ali sve više i više slabe izvori, mi to pratimo i vidimo, u nekom narednom periodu će biti mnogo veći problem, ako ne padne kiša - dodaje.

Podsetimo, Sokobanja je i u januaru bila jedna od najposećenijih destinacija na jugu zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    11:40 // 22. 8. 2021.

    Malo podignite cenu ovima sto izdaju apartmane,i krenuće to na bolje .A ne da samo uzimaju novac a da im iz republičkog budžeta kupuju vozila od nasih para a za njihove goste.

  • Svetlana T

    11:43 // 19. 8. 2021.

    Upravo na odmoru u Sokobanji ! Sve je super! Nikakve zamerke! Tople preporuke!

  • Žeca

    19:38 // 18. 8. 2021.

    Dosao iz banje prošle nedelje,prelepa priroda,meštani dobri ljudi,sve ostalo katastrofa,nestajala je struja,vodu nisam imao 24 sata,kontejneri puni,napisali li mi kaznu jer sam ostavio auto iza propalog hotela Zdravljak ,odgovor nadleznih iz opstine je da oni imaju nacelan dogovor sa hotelom kojije u stečaju,znak za parking navodno je 150m uz ulicu,katastrofa,gledaju da pljackaju turiste opstinari

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: