Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 3. 11. 2017.

| Društvo

“Solarna drva” za punjenje mobilnih telefona u centru Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
solarno-drvo-OM
Besplatni punjači u centru Niša; foto: Opština Medijana

Nišlije mogu potpuno besplatno, zasada na dve lokacije u gradu, da napune svoje mobilne telefone i tablete, a da pritom koriste obnovljive izvore energije.

Popularna “solarna drva” postavljena su na Trgu republike i na Trgu kralja Aleksandra, a imaju 5 punjača - od kojih su 4 za android uređaje i jedan za ajfone.

Projekat postavljanja besplatnih punjača na solarnu energiju realizuje Opština Medijana, a njen predsednik Nebojša Kocić, kaže da Niš na ovaj način postaje velegrad.

Niš je prvi grad u Srbiji koji će imati čak sedam solarnih drveta. Jedan od uslova Evropske unije je i upotreba obnovljivih izvora energije, što ovim projektom i postižemo - rekao je Kocić.

solarno-drvo2-OM Kratak predah i punjenje telefona; foto: Opština MedijanaOn je pojasnio da “solarno drvo” može da radi 3 dana bez ikakvog napajanja, a pored 5 punjača ima i dva LED štapića, koja se pale noću i osvetljavaju klupe i punjače. Sve je obezbeđeno sigurnosnom kamerom, a predsednik Kocić je pozvao sugrađane da čuvaju svoja “solarna drva” i ne uništavaju ih.

Klupe za sedenje su od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne upijaju vodu. Cela konstrukcija je od plastificiranih kutija. Na vrhu je solarni panel od 80 W, sa desetom generacijom foto-ćelija, koje rade sa malim izvorima svetlosti, i bez sunčeve energije - stoji u saopštenju Opštine.

Pored pomenutih lokacija, narednih dana će “solarna drva” biti postavljena i u Čairskom parku, Brzom Brodu, kod Oficirskog doma i dva u Parku Sveti Sava.

Ukupna vrednost projekta je nešto veća od milion dinara, a pored praktične primene i punjenja telefona, ideja je i da se kod Nišlija probudi svest o važnosti i korišćenju obnoviljivih izvora energije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Niš

    20:03 // 5. 11. 2017.

    Blagi Bože, pitam se samo, kada će neko da pohvali ovaj događaj? Samo bi da kritikujete i ničim niste zadovoljni... Kakvi gradjani takav i grad, bolje ne zasluzujete.

  • Anonimus

    11:16 // 5. 11. 2017.

    Gradjani mogu da pune telefone na solarnom drvetu, ako ih vezu lisicama za sebe.

  • Pedja

    12:09 // 4. 11. 2017.

    I dok mnogi stanovnici Nisa jedva spajaju kraj sa krajem a neki nemaju bukvalno hleba da jedu oni arce narodni novac na gluposti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: