Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 19. 10. 2023.

| Društvo

Solarna elektrana u planu i kod Merošine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
paneli
Na 5 hektara poljiprivrednog zemljišta; ilustracija; foto: flickr.com/Oregon Department of Transportation

U selu Aleksandrovo kod Merošine biće izgrađena solarna elektrana “Solar Aleksandrovo”, na površini od 5 hektara, odluka je opštinske Skupštine. Stručni poslovi na izradi Plana detaljne regulacije (PGR) povereni su Arhdizajnu iz Prokuplja, a novac obezbeđuje naručilac - beogradski Act solar 2 doo, ali iznos nije naveden.

Nakon što je niška Skupština usvojila odluke o izradi PGR-a za četiri solarne elektrane u okolini grada - u Donjoj Trnavi, Trupalu, Gramadi i delu kod Pasjače i Oreovca, koje će graditi privatni investitori, i u Merošini je doneta odluka da se na poljoprovrednom zemljištu izgradi takva elektrana.

Lokacija je selo Aleksandrovo, a reč je o katastarskim opštinama Aleksandrovo i Balajnac. Rok za izradu Plana je osam meseci.

Cilj izrade Plana je obezbeđenje planskog osnova i sticanje uslova za izgradnju Solarne elektrane na poljoprivrednom zemljištu van građevinskog područja uz poštovanje važeće zakonske regulative, obezbeđenje neophodne infrastrukture za funkcionisanje i kao osnov za izdavanje informacije o lokaciji i lokacijskih dozvola - piše u Odluci.

Istaknuto je da će PGR biti u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno da će sadržati, između ostalog, granice i obuhvat, detaljnu namenu zemljišta, nivelacioni plan, popis parcela, opis lokacija za javne površine i objekte, mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih celina i drugo.

Opštinska upava u Merošini zadužena je da sprovede rani javni uvid i javni uvid u PGR u trajanju od 30 dana, u svojim prostorijama.

Izveštaj o javnom uvidu u nacrt plana sačinjava Komisija za planove Opštine Merošina i dostavlja ga obrađivaču Plana najkasnije u roku od deset dana od završetka javnog uvida - navedeno je u Odluci.

Inače, stručnjaci za energetiku primećuju da gradnja solarnih elektrana postaje trend i da privatni investitori to vide kao dobru priliku za zaradu, ali da postoje rizici i da se mora voditi računa o tome da se ne zauzme korisno poljoprivredno zemljište.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Микса

    10:25 // 20. 10. 2023.

    Тако треба, на ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ! Немојте да садите пшеницу, сунцокрет и кукуруз него монтирајте те соларне скаламерије које су једна велика превара (као и цела "зелена агенда" коју спроводите) и на којима ће неко дебело да заради!

  • Dubravka(Ognjanović)Djordjević Rozina

    16:20 // 19. 10. 2023.

    Ako i treba ja sam rodom iz okoline Merosine iz prelepog sela Rozina ims puno finih parcela treba napraviti i iskoristiti za nesto korisno

    • Zlobnik II

      18:47 // 19. 10. 2023.

      @Dubravka(Ognjanović)... : I jedan veeeliki tuš !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: