Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:12, 9. 4. 2020.

| Društvo

Solidarnost u vanrednom stanju - brojni vlasnici lokala na jugu ne naplaćuju kiriju

Autor:Lj. Filipov, M. Dejanović, J. Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
kafiči vanja keser
Nema prometa nema ni kirije; Ilustracija; foto: V. Keser

Da postoji solidarnost u ovo teško vreme, naročito za male preduzetnike, slaže se većina vlasnika lokala i zakupaca na jugu Srbije, te za vreme vanrednog stanja ugostitelji, frizeri, prodavci i drugi preduzetnici koji ne rade, a iznajmljuju lokal, ne plaćaju kiriju. Ima i primera da je kirija smanjena radnjama koje zbog policijskog časa rade skraćenim radnim vremenom, dok neki ipak plaćaju lokal, iako ga ne koriste.

Sa proglašenjem vanrednog stanja lokalne samouprave na jugu Srbije počele su sa merama koje su podrazumevale zatvaranje ugostiteljskih lokala, frizerskih salona, kladionica i sličnih uslužnih radnji.

Kako ne mogu da rade, a stao je i promet, mnogi od malih privatnih preduzetnika našli su se u problemu jer iznajmljuju lokale, te im je to dodatni namet sa kojim mogu teško da se izbore.

Ipak, mnogi vlasnici olakšali su situaciju zakupcima lokala, pa im za vreme trajanja vanrednog stanja i dok ne rade, neće naplaćivati zakup.

Nišlijka Ivana Stanojević Krstić sa suprugom izdaje lokal kod Doma zdravlja u kome se trenutno nalazi kafić i trenutno ne naplaćuju kiriju.

Kafić je relativno skoro krenuo sa radom, kiriju ne naplaćujemo jer smatram da to nije humano u ovim uslovima - kaže ova Nišlijka.

Njena porodica se nalazi i sa druge strane priče, njen suprug je vlasnik firme koja iznajmljuje lokal u Obrenovićevoj ulici, a i njima je vlasnik lokala izašao u susret.

Bez ikakvih okolišanja vlasnik nam je rekao da dok traje vanredno stanje nema plaćanja kirije. Proizvodnja nam je stala, sve je stalo. Radnike nismo otpustili i iskreno baš smo brinuli kako će da isplatimo sve troškove, plus lokal - kaže Stanojević Krstić.

Dva lokala za izdavanje, jedan u Pirotu i jedan u Nišu, ima Nišlijka M. S, a kako kaže sa majkom, koja je formalni vlasnik, dogovorile su se da ne naplaćuju zakupninu.

U pirotskom lokalu je kafana. Zatvorio je oko 15. marta i tad smo se čuli i dogovorili da nema smisla da plaća kiriju, jer prosto...Na osnovu čega? Kako da mu se uzme novac? - kaže Nišlijka.

Njena majka živi od porodične penzije i od kirije za lokale koje izdaju, ali su se odlučili i da za drugi lokal u Nišu, koji rentira advokat, takođe ne naplaćuju kiriju.

Sa njim se još nismo konkretno dogovorili, ali se javio da nema posla. Proći će i ova 3 meseca, a mi treba da smo ljudi i nakon toga - kaže ona.


Zakupci: Fer odnos sa vlasnicima

Da postoji solidarnost u ovom teškom vremenu za male preduzetnike kažu i oni sami.

Vlasnik jednog pirotskog kafića Miloš Đorić kaže da se lako dogovorio sa vlasnikom lokala.

Sad kad je vanredno stanje ne plaćam, to je moj dogovor sa njim. Takođe, ni radnike nisam odjavio - kaže Đorić.

Još jedan od vlasnika kafića u pirotskom okrugu kaže da neće plaćati kiriju za vreme dok se ne radi, ali da će novac uložiti u renoviranje lokala.

Zvali smo vlasnika odmah kada su u lokalnoj samoupravi zabranili rad. Nećemo plaćati dok ne radimo, a sa lepim vremenom krenućemo da sređujemo baštu kafića, tako da ćemo taj novac tu uložiti - kaže kafedžija.

Maloprodajnim radnjama nije zabranjen rad, ali im je usled policijskog časa radno vreme ograničeno, a jedna Vranjanka, vlasnica prodavnice, kaže da je naišla na lep gest vlasnika lokala.

Kada je počelo vanredno stanje platila sam kiriju. Poslodavac se vratio posle 15 minuta, vratio mi novac i rekao da plaćam samo režije dok traje vanredno stanje. Baš sam prijatno iznenađena - kaže Vranjanka.

Njen sugrađanin, vlasnik radnje za prodaju telefona i tehnike, kaže da ne plaća kiriju za radnju u Bujanovcu koju je zatvorio, a da u Vranju plaća umanjenu kiriju jer radi skraćeno. pirot kafici Neke kafedžije će iskoristiti vanredno stanje za renoviranje; foto: Lj. F.

Uglavnom su svi vlasnici lokala prihvatili sličan princip - ako radiš skraćeno ne plaćaš ceo iznos, a ako ne radiš uopšte, plaćaš samo režije - kaže preduzetnik.

Međutim, ima i drugačijih primera, zakupac lokala u tržnom centru "Zona" u Nišu kaže da je regularno platio kiriju za april, iako lokal ne radi.

Niko od radnika tamo nije od kako je krenulo vanredno stanje, niti ćemo tamo biti. Znam da neke gazde ne naplaćuju, ali očigledno da mi nismo bili te sreće. Možda im je jedini izvor prihoda, ko zna šta je u pitanju - kaže Nišlija.


Solidarni i stanodavci

Kako su i škole i fakulteti prestali sa radom, a nastava se odvija na daljinu, neki od stanodavaca ne naplaćuju stanarinu studentima, već samo račune.

Dogovorili smo se da bude kao preko leta kada nam stanodavac čuva stan. Nema kirije, već samo plaćamo dažbine koje idu - kaže jedna majka iz Pirota.

Kako piše Media i reform centar čini se da je dosta stanodavaca u Nišu rešilo da pomogne svojim stanarima da lakše prebrode težak period i takav slučaj je Milanom Brankovićem koji izdaje stan studentkinji iz Kuršumlije. zgrada unutra Stanodavci ne naplaćuju kiriju studentima koji su se vratili kućama; Foto: JV

Čim su proglasili vanredno stanje, pozvao sam je i rekao joj da ne razmišlja o kiriji dok sve ne prođe. Ni na trenutak nisam razmišljao da li treba to uraditi ili ne. Polazim od sebe i svoje porodice, svako koga znam ima makar jednog člana kome su primanja sada ili ukinuta ili su pod znakom pitanja. Devojka svakako nije u stanu i njena porodica, pored svih stresova kroz koje prolazi, ne treba da razmišlja i o stanarini - kaže Branković.

Podsetimo, na početku vanrednog stanja rad ugostiteljskih objekata varirao je od lokalne samouprave do samouprave, a pojedini ugostitelji su negodovali i tražili da za sve opštine važi ista odluka, koja je ubrzo i doneta na teritoriji cele zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vesna stamenkovic

    21:10 // 9. 4. 2020.

    Svaka cast vlasnicima lokala koji su doneli odluku da ne naplacuju kirije. Moja cerka drzi cvecaru u Nisu i vlasnik je nije ni pozvao da plati kirij

  • Ivan

    13:59 // 9. 4. 2020.

    Ne naplaćuju jer znaju da ce im trebati dosta vremena da nadju novog ako im postojeći da otkaz.

  • milan

    11:05 // 9. 4. 2020.

    i sad 70 posto lok zvrje prazni. kad prodje ovo ludilo i kad krene masovna propast malih privrednika tek ce tad da bude kuku lele kome cu ga izdam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: