Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 23. 2. 2021.

| Društvo

Sotirovski: Povećan broj zaraženih u Nišu, građani se prerano opustili i moguće je uvođenje novih mera

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Gradonačelnica i direktor Doma zdravlja o epidemiološkoj situaciju u Nišu; foto: T. T.

Iako je Niš, kako kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski, najbolji po broju vakcinisanih građana na prostoru cele Srbije, povećava se broj zaraženih, a ističe i da se Nišlije prerano i sve više opuštaju. Skok broja zaraženih je, dodaje, posledica praznika, a opasnost predstavljaju i takozvane kovid žurke, živa muzika u lokalima, kao i zimovanja, pa ističe da će nove mere morati narednih nedelja da vraćaju situaciju u prvobitno stanje. Epidemiološku situaciju u Nišu direktor Doma zdravlja opisuje kao ozbiljnu, a najviše je zabrinut zbog ponašanja mlađih sugrađana.

Oko 65.000 Nišlija je vakcinisano, ali i pored toga povećava se broj zaraženih u gradu, ali i na teritoriji cele Srbije, poručuje Sotirovski. Tako je juče u kovid ambulantama bilo 1.300 pregleda, što je brojka koja nije bila dostignuta od novembra prošle godine. 153170129_187365106059623_9059246873318077282_n Sotirovski kaže da su se Nišlije prerano opustile; foto: T. T.

Kako raste broj vakicnisanih, tako se nekako i više opuštamo, što niije dobro. Ja ovoga puta apelujem na sve naše sugrađane da bez obzira da li su primili prvu ili drugu dozu vakcine, ipak treba da povedu računa kako da zaštite sebe i one najbliže sa kojima su svakodnedno u kotaktu – kaže Sotirovski.

Dodaje da će danas zasedati Gradski krizni štab, a da li će u Nišu biti uvedene rigoroznije mere bez obzira od onih koje donese Republički krizni štab na sutrašnjoj sednici, zavisi od gradskih epidemiologa i procene situacije iz njihovog ugla.

Tako da ćemo videti šta će epidemiolozi reći, da li će se neke sportske aktivnosti i dalje odvijati bez prisustva publike, da li će se skraćivati radno vreme, da li će se kazne pojačavati, sve zavisi kako struka bude rekla – ističe gradonačelnica.

Nadovezujući se na izjave epidemiologa ističe da su praznici doprineli da se poveća broj pozitivnih ljudi na virus, ali i sunčano vreme koje je izvelo građane na ulice i u kafiće, organizovanje "kovid žurki" u iznajmljenim stanovima, kao i zimovanja. Bez obzira na zabranu, kaže da pojedini ugostiteljski objekti imaju uživo muziku, pa čak, kako kaže, veselja u prepodnevnim satima.

Činjenica je da smo se previše opustili i prerano opustili. Nažalost, izgleda da će morati neke nove mere narednih nedelja da vraćaju tu situaciju u prvobitno stanje. Struka je tu da proceni šta nam je činiti – rekla je Sotirovski.


Jerkan: "Švedski sto od vakcina" u Nišu

152022653_794448734785380_8876141596404795002_n Direktor Jerkan opisuje vakcinaciju u Nišu predsednikovom izjavom "imamo švedski sto od vakcina"; foto: T. T.Vakcinaciju u Nišu direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan opisuje veoma organizovanom, pa kaže da sada građani mogu da biraju između 4 vrste vakcina.

Već do sada smo dali preko 65.000 vakcina , od toga smo dali 41.000 prvih vakcina, drugih vakcina smo dali preko 27.000. Sada je došla i nova vakcina Astrazenika i danas ćemo davati 4 vrste vakcina, što je naš predsednik rekao "imamo švedski sto od vakcina" - rekao je Jerkan.

Iako je, kako kaže, Niš lider po broju vakcinisanih, naišao je na neozbiljnost pojedinih mlađih sugrađana.

Juče šta sam video po gradu to je bilo zaista zastrašujuće, broj u večerenjim satima kada smo analizirali od 1.300 pregleda u kovid ambulantama, što nije bilo još od novembra meseca i prvi put 405 prvih pregleda, što nikada do sada nismo imali – ističe Jerkan.

Dodaje da se Niš sada nalazi u ozbiljnoj situaciji, pa apeluje na sve sugrađane da poštuju mere da ne bi, kako je rekao, bili u karantinima. 151260124_3753339731420120_5629153467246599315_n Skafanderi, maske, dezinfekciona sredstva stigli u niški Dom zdravlja; foto: T. T.

Kompanija Lions International donirala je, kako je rekla predstavnica Danijela Vasiljević, Gradu Nišu dezinfekciona sredstva i zaštitnu opremu, a grad je ta sredstva usmerio ka Domu zdravlja.

Donacija je bila u vidu maski, kaljača, zaštitnih mantila, skafandera i hlora. Što se tiče nekih daljih planova, s obzirom na uspešnu saradnju koju smo do sada imali sa Domom zdravlja, mi ćemo nastaviti donaciju ka ovoj ustanovi, svaki put kad budemo imali priliku za to – rekla je Vasiljevićeva.

Razlog što su donaciju predali Domu zdravlja, dodala je gradonačelnica, je taj što je ta ustanova opterećena od početka vanredne situacije, a očekuju i donaciju koja će delom ići i ustanovi Mara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    08:41 // 24. 2. 2021.

    Znaci opet blokada javni prevoz 2 meseca? To je super vest.

  • nesa

    21:57 // 23. 2. 2021.

    Pa pustili ste skijase da vam napuni hotele tokom praznika a sada bi ste da kaznite sirotinju koja uvek ispasta da bi pojedinci uvecali bogatstvo.

  • Todor

    20:34 // 23. 2. 2021.

    Opustili smo se, je'l ?!
    Nema opustanje, samo ZATEGNUTO do faze PUCANJA!
    I tako će umreti ili od korone ili od besparice-gladi ili od
    stresa-psihe!
    Tako samo ZATEGNUTO do kraja!
    Uraaa!
    Koje je ovde lud a ko zbunjen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: