Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 5. 2. 2024.

| Društvo

Sotirovski: Završen idejni projekat za kliničko-bolnički centar u Nišu na mestu garaže kod Doma zdravlja

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja i garaža1; foto: JV-Ljubica Jocić
Lokacija na mestu montažne garaže; foto: JV/Ljubica Jocić

Da Niš nije odustao od ideje da dobije opštu bolnicu, uverava gradonačelnica Dragana Sotirovski, a državi su za to ponuđene dve lokacije - jedna je tajna, dok za drugu kaže da je završen idejni projekat i da je predlog da budući kliničko-bolnički centar, kako ga je nazvala, bude povezan sa Domom zdravlja i izgrađen na mestu sadašnje garaže. Odgovor ipak u Gradu još čekaju, iako ga je Vučić obećao još pre godinu dana.

Jedna od retkih stvari oko koje su se mnogi u Nišu složili je da treba izgraditi opštu bolnicu, jer su i Klinički centar i Dom zdravlja opterećeni brojem pacijenata, a oni često nezadovoljni brzinom. Bilo je raznih predloga lokacija, pa i žal što Niš u doba korone nije dobio kovid bolnicu koja bi sada kada epidemije nema bila ono što niškom zdravstvu nedostaje, odnosno gradska bolnica.

I predsednik Aleksandar Vučić je pre godinu dana "priznao" da je takva ustanova Nišu potrebna i najavio zvaničan odgovor za to "u narednim mesecima", ali osim izjave v. d. direktora Zorana Perišića da je to moguće napraviti tek za 6, 7 godina, odgovor države nije stigao.

Dragana Sotirovski Smatra da neće biti gužve; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić O tome je u jučerašnjem jutarnjem programu na Belamiju govorila gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kaže da Grad od te ideje nije odustao.

Ono što je činjenica to je da našem gradu treba kliničko-bolnički centar, da rasteretimo Univerzitetski klinički centar, i za te namene kroz taj plan mi smo predvideli dve lokacije. Spremili smo jednu posebnu parcelu i kroz plan smo to uredili na kojoj bi bila ta bolnica, odnosno kliničko-bolnički centar i sa druge strane, druga mogućnost ako to sa državom ne dogovorimo, pošto bi država trebalo da finansira izgradnju opšte bolnice, je da se postojeći Dom zdravlja, neću reći ni nadgradi ni dogradi, nego da se sa jednom toplom vezom poveže sa jednom novom zgradom koja bi se nalazila na mestu sada postojeće montažne garaže - objašnjava.

Dilema oko lokacije opšte bolnice ili kako ga sada Sotirovski zove kliničko-bolničkog centra postoji odavno, ali je i ranije bilo reči o tome da bi mogao da se izgradi pored Doma zdravlja, a sada je gradonačelnica potvrdila da bi to zapravo bilo na mestu garaže.

Dom zdravlja i garaža2; foto: JV-Ljubica Jocić Sotirovski smatra da neće biti gužve; foto: JV/Ljubica Jocić To bi značilo još manje mesta za parkiranje, ali Sotirovski ipak uverava da ne bi značilo dodatne gužve, koje su već poznate u ovom kraju.

Idejni projekat je završen, to jako lepo izgleda, mi smo napravili neku predračunsku vrednost svega toga, čak smo poslali i Kabinetu predsednika i Ministarstvu za kapitalne investicije. Onoga trenutka kada država odluči da pravi bolnicu moći će da izabere dve mogućnosti - ili da je pravi iz temelja na lokaciji posebnoj ili da je pravi iz temelja ovde pored Doma zdravlja. Mnogi su pitali da li će to značiti da će biti gužve oko parkiranja, to je ipak jedan objekat koji ima podzemni deo, podzemne garaže, a istovremeno kada završite pregled u Domu zdravlja da možete kroz tu toplu vezu da dođete do KBC, završite kod specijaliste i jednostavno ne opterećujete UKC - zaključila je.

O rokovima nije govorila ni ovog puta, jer je prvo potrebno da država uopšte odluči da tako nešto gradi u Nišu, ali smatra da je važno da Grad ima spremne projekte kada se to dogodi.

Gradonačelnica je rekla da će sačekati formiranje Vlade i odluku da li će biti izabrana nova ministarka zdravlja ili će o tome razgovari sa Danicom Grujičić, a jedna od tema biće i nekadašnja bolnica u Knez Selu, gde migranti i pored bojazni meštana nisu došli, a kaže da će ako država reši da proda taj objekat Grad prvi stati u red da ga kupi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    16:44 // 7. 2. 2024.

    Mora da je tajna druga lokacija Kragujevac. Pošto u Nišu nisu našli mesto za kovid bolnicu Kruševac

  • Гага

    15:28 // 6. 2. 2024.

    ...иселе чиновници;на 4-ти спрат убаце кревети...у подруму постоји кухиња...и ето је општа болница?!Ту се пацијенти не задржавају дуго....

  • Гага

    13:51 // 6. 2. 2024.

    ...а гаража...где ћемо гаражу...?!Онде је место за (вишесратну) гаражу,не за болницу!!!А треба и једно и друго...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: