Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 1. 8. 2022.

| Društvo

Sotirovski porodicama koje protestuju na zgarištu svojih kuća u Nišu: Odbili su pomoć, povratka nema

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
šatori protest Niš
U šatorima će spavati na smenu dok im se problem ne reši; foto: Green Eye Media

“Ne znam od koga očekuju da može da im reši stambeno pitanje” - poručuje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski porodicama čije su kuće izgorele u požaru aprila prošle godine u Ulici Aleksandra Medvedeva, a koje sada borave u šatorima na zgarištu svojih domova u znak revolta. Kaže i da su porodice odbile gradske stanove za koje bi plaćale zakup i da “povratka nema”.

Oko 40 ljudi ostalo je bez svojih montažnih kuća početkom aprila prošle godine, kada su one potpuno izgorele. U nedelju su postavili šatore na tom mestu i tu naizmenično borave u znak protesta jer im Grad do danas nije obezbedio nikakav smeštaj.

požar Montažne kuće izgorele aprila prošle godine; foto: JVDok mole gradsku vlast za bilo kakav krov nad glavom i upozoravaju da će šatore da premeste ispred Gradske kuće, pa i ispred Predsedništva ili Vlade Srbije, Sotirovski kaže da je Grad uradio šta je mogao i da su porodice odbile stanove solidarnosti.

Te porodice su odbile tu našu pomoć. Onda smo otišli korak dalje, dali smo im po 250.000 dinara kao Grad, a opštine su takođe davale određene svote novca, pomagala je i crkva i tu smo za sada stavili tačku - navodi ona.

Za te stanove oni bi plaćali zakup, ali minimalan, tvrdi gradonačelnica. Poručuje i da sada nema povratka jer su ponudu već odbili.

Oni na to nisu pristali, tako da ja ne znam šta bismo sad mogli da uradimo, a da oni budu zadovoljni. Znam da su se neki pokajali posle toga, ali jednom kad se ponudi i kad se zvanično odbije - povratka na to što je ponuđeno nema - kaže Sotirovski.

Dodaje da stanovi koji su izgoreli nisu bili gradski, već da je vlasnik bila firma Građevinar, koja je u stečaju.

Ne znam od koga porodice očekuju da može da im reši stambeno pitanje. Oni nisu živeli u gradskim stanovima, živeli su u stanovima čiji je vlasnik bio Građevinar koji je sada u stečaju. Čak nisu bili ni vlasnici stanova, već samo njihovi korisnici. Dakle, oni imaju određene obligacione odnose sa firmom gde su radili - objašnjava gradonačelnica.

Podsetimo, jedna stanarka, koja je prihvatila da plaća kiriju za stan koji joj je ponudio Grad, u maju prošle godine hitno je iseljena iz tog stana zbog loših uslova.

Požar se desio 8. aprila 2021. godine, kada je bez krova nad glavom ostalo deset porodica, odnosno oko 40 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Deutschland versus Srbistan

    03:47 // 3. 8. 2022.

    U Nemačkoj u socijalnim stanovima žive socijalni slučajevi. TAČKA

  • Pera

    23:05 // 2. 8. 2022.

    Gotovo je naravno kada je socijalne stanove razdelila zetu i rodbini....

  • Tmujo

    17:35 // 2. 8. 2022.

    Nema kad od andolaciju da se bavi svojim poslom a i ovi sto su je doveli moraju povratiti ulozeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: