Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 6. 7. 2023.

| Društvo

Sotirovski pre 3 meseca obećala, ali većina direktora javnih preduzeća u Nišu i dalje nema rešen status

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca u nisu 1, jun 2022, foto jv ljubica jocic
Gradsko veće treba, ali još nije iniciralo izbor direktora javnih preduzeća; foto: JV / Ljubica Jocić

Iako je pre više od 3 meseca gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila da će nadležni početi da rešavaju problem v. d. statusa direktora u skoro svim javnim preduzećima u Nišu, to još nisu započeli, pa većina njih i dalje, skoro dve godine, ima "nerešen" status. Komisija za izbor direktora jeste formirana, ali se već dve godine nije sastala, a predsednik Radan Ilić kaže da nisu imali šta da rade, jer nijedan konkurs nije raspisan. Vršioci dužnosti direktora uglavnom kažu da im ovakav status ne smeta, jer ih ne ograničava u radu.

Da je izborom nove, ali opet v. d. direktorke Vodovoda Tamare Milić, počeo da se rešava problem nerešenih statusa direktora u javno-komunalnim preduzećima Niša - Sotirovski je rekla još krajem marta.

Dragana Sotirovski Sotirovski još pre 3 meseca najavila rešenje njihovih statusa, ali još ništa tim povodom nije učinjeno; foto: JV / Tamara Radovanović Iako je toj promeni na čelu jednog od najvećih niških preduzeća prethodilo njeno nezadovoljstvo radom tada takođe v. d. direktora JKP Naissus Gorana Milosavljevića, gradonačelnica je tada istakla da se on menja, jer mu je "istekao čak i v. d. mandat", te da je "bio red da Gradsko veće predloži novog kandidata" i najavila da će uskoro biti rešeni i statusi direktora u ostalim preduzećima.

Pa evo, krenuli smo da rešavamo i taj problem. Krenuli smo od najvećeg i najvažnijeg preduzeća, narednih meseci ćemo se baviti i statusom ostalih direktora, ne samo preduzeća, već i ustanova. Da ljudi koji vode određena preduzeća i ustanove dobiju 4-godišnji mandat, da se, ako ništa drugo, oslobode bar tog pritiska da li su tu i do kad su tu. istovremeno da razmišljaju o projektima, o tome šta će raditi, na koji način će pomoći gradu i naravno sugrađanima koji žive ovde. Nema tu ničeg zakulisnog niti bilo čega. To je trebalo odavno da se rešava, evo sada je stiglo na red - rekla je Sotirovski još 23. marta.


Komisija formirana pre 2 godine, ali se nikad nije sastala

Ipak, 3 meseca kasnije njihov status je isti, a konkursa za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu nema - iako je Komisija formirana pre 2 godine, što je bio i preduslov za njihovo raspisivanje. 800x600-IMG-1628 Radan Ilić kaže da Komisija nije zasedala, jer nijedan konkurs za 2 godine koliko postoje nije raspisan; foto: JV

To potvrđuje i predsednik Radan Ilić, koji kaže da Komisija i dalje postoji, ali da ništa nisu radili od formiranja, jer nijedan konkurs nikada nije raspisan.

Konkursna komisija ne može da se sastane kad nema konkursa. Imamo mandat 4 godine za sve konkurse koji se budu raspisali. Od tog momenta nijedan konkurs za direktora nije raspisan za nijednog direktora javnih preduzeća, tako da komisija nije imala šta da razmatra. Komisija je skupštinsko radno telo. Zakon o javnim preduzećima kaže da na predlog nadležnog organa Skupština grada raspisuje konkurs, a ne može da ga raspiše dok ne stigne predlog nadležnog organa - pojašnjava Ilić.

Pretpostavlja da je taj nadležni organ koji treba da inicira izbor upravo Gradsko veće kojim predsedava gradonačelnica.

Ilić međutim nema informacije o tome da li će konačno i kada konkursi biti raspisani, pa su ta pitanja prosleđena na zvaničan mejl PR službe gradonačelnice. IMG-20131105-113036-433.jpg Od 13 javnih preduzeća samo su dvoje u punom mandatu; foto: JV

Pa mene to niko ne obaveštava, to nije pitanje za mene, to je pitanje za one koji raspisuju konkurs, kada budu raspisali bićemo u kontaktu. Komisija ima ukupno 5 članova, još 4 pored mene i to su uglavnom pravnici. Ne primamo nikakvu naknadu za to, radimo volonterski i svi članovi su diplomirani pravnici. Ja sam taj posao radio u KC, 10 i po godina sam vodio tu kadrovsku službu i sijaset tih konkursa prošao, tako da je to meni lak posao. Da li je to motiv bio ili šta je ja ne znam, ja nisam član nijedne partije, nisam ni u jednoj stranci, od 2012. kada je G17 ugašen više nisam politički aktivan - ističe Ilić.

Najavio je da će kada konkursi konačno budu objavljeni oni jasno definisati kriterijume po kojima će rangirati kandidate koji se prijave, obaviti razgovor sa svima, a potom predložiti najviše troje po preduzeću Skupštini na usvajanje. Njegov stav je da svako ko se prijavi treba da predstavi i program rada i time pokaže šta želi da radi u preduzeću ako bude na njegovom čelu, a ne samo da pokaže da želi da bude direktor i nada se da će se sa tim složiti i ostali članovi.


Šta kažu v. d. direktori?

Da li aktuelni vršioci dužnosti zbog nerešenog statusa osećaju pritisak i kako iz njihovog ugla izgleda voditi preduzeće u "isteklom v. d. statusu" - pitanja su na koja su novinari uspeli da dobiju komentar od troje njih.

Predrag Milačić Milačić zadovoljan radom i možda će se ponovo kandidovati; Foto: JV Predrag Milačić je jedan od retkih direktora javnih preduzeća u Nišu koji je uvek dostupan za komentar i odgovora na pitanja građana, a na ovu temu kaže da ne vidi razliku između vršioca dužnosti i direktora u punom mandatu, te da njemu to nije ni olakšavajuća ni otežavajuća okolnost uToplani koju već 6 godina vodi.

I kada mi je isticao mandat i sve, uvek se ponašam onako kako treba, bez obzira na to da li je ispred mene 4 godine mandata ili jedan dan. Ne vidim bilo kakvu razliku, pa ni sada kada je ovo neki status neodređen, baš ni na koji način me ne dotiče. Direktor mora da pravi planove i za budućeg direktora kao i za sebe, tako da ne vidim nikakvu razliku u tome da li ću i ubuduće biti ja ili će biti neko drugi - smatra Milačić.

Kaže da po zakonu više nema ograničenja u broju mandata, te da svi aktuelni vršioci dužnosti mogu ponovo da se kandiduju i dobiju pun mandat, a da li će on biti među njima odgovora da zavisi od toga kada konkurs bude raspisan.

Da je sutra konkurs kandidovao bih se, ali kad bude konkurs zaista ne znam šta će tada da bude, možda u međuvremenu nađem neki bolji posao, otkud znam. Ja sam već 6 godina na čelu Toplane i prepotentno sam ubeđen da dobro radim posao, mislim da je atmosfera u firmi dobra i ne vidim da ima te vrste problema - ističe Milačić.


Direktor Tržnice možda opet konkuriše u svim preduzećima

Sličnog je mišljenja i aktuelni v. d. direktora niške Tržnice Goran Đorđević, koji smatra da nema skoro nikakve razlike, da kakav god da mu je status gleda da preduzeće bude stabilno, prihodi dobri, a zarade redovne. Goran Đorđević Tržnica Goran Đorđević možda ponovo konkuriše za direktora u svim preduzećima; foto: A. S.

Puno puta pominju neku sigurnost, mada i to nema smisla, jer i v. d. direktor se menja na Skupštini. A i uostalom mi nismo ovde da bi bili direktori nego da bismo stvarno nešto uradili za preduzeće, tako da nema smetnje nikakve, do kad smo tu, tu smo. Vi i direktora koji je izabran možete da menjate na Skupštini ukoliko ne prođe Program poslovanja, ili premašite u Programu vrednost neke javne nabavke - pojašnjava Đorđević.

Takođe smatra da njihov status nije sporan, iako su više od godinu dana vršioci dužnosti, jer kaže da u ugovoru koji su potpisivali sa Nadzornim odborom preduzeća stoji da će na funkciji biti "do godinu dana ili do izbora novog direktora".

Takvo mišljenje smo dobili od Ministarstva, da je to sve u redu, pa ne bi niko valjda bio u nelegalnom nekom statusu. U suprotnom ne bi ni funkcionisala preduzeća ukoliko istekne godinu dana mandat, a nije izabran novi direktor - dodaje Đorđević.

Đorđević je na poslednjem konkursu za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu 2017. godine bio jedan od retkih kandidata koji se prijavio za direktora više preduzeća, na kraju je izabran u Tržnici, a takvu mogućnost ostavlja i za naredni konkurs.

Pa ja ću da konkurišem, ja sam i prošli put konkurisao u svim preduzećima, a konkurisaću u svakom slučaju. Pa ja sad zaista ne znam da li za sva, razmisliću o tome, to je nešto što je lično i verovatno pitanje tog trenutka kako ću da razmišljam i kako će da se desi. Ali u svakom slučaju hoću, ako budu smatrali na kraju da vodim firmu kako treba i ako budu zadovoljni zaposleni u mom preduzeću, konkurisaću sigurno i u ovom mom, jer mislim da je to fer i korektno. Ali meni su najbitniji zaposleni, ukoliko su oni zadovoljni mnome ja ću konkurisati sigurno, ukoliko ne onda nema ni potrebe, ništa na silu - istakao je Đorđević.

Najkraća u svom odgovoru bila je aktuelna v. d. direktorka Objedinjene naplate Jelena Stojanović, koja je još od 2012. godine na toj funkciji, a ističe da "nema bilo kakvih pritisaka ni ograničenja u pogledu obavljanja svojih redovnih poslovnih aktivnosti".

I ona se pozvala na Zakon o javnim preduzećima koji im omogućava da budu na funkciji dok nadležni ne izaberu novog direktora.


Samo 2 direktora od 13 u punom mandatu

Niš ima 13 javno-komunalnih preduzeća, a samo dva direktora rukovode u punom mandatu - Milan Milić je nakon v. d. mandata postao direktor Direkcije za javni prevoz oktobra 2019. godine, nakon sprovedenog konkursa na kome je bio jedini kandidat, pa njemu 4-godišnji mandat ističe ove godine.

Drugo preduzeće je Turistička organizacija Niš, kojom od novembra 2022. godine rukovodi Dragana Božić i ona je takođe iz v. d. statusa zadužila direktorsku poziciju do 2026. godine.

JKP Naissus ima takođe v. d. direktorku Tamaru Milić, ali je taj njen mandat započeo tek krajem marta i još zvanično traje.

Već dve godine Ivan Mihajlović ima status vršioca dužnosti direktora JKP Mediana, a skoro 3 godine isti status u JKP Gorica ima Ivana Stanić.

Takođe skoro 2 godine traje mandat v. d. direktora JP Nišstan Dejanu Nikoliću, a od kraja 2021. godine i mandat vršioca dužnosti direktora Zavoda za urbanizam Ivanu Grmuši.

Od oktobra 2021. godine su takođe u v. d. statusu direktori kojima je istekao 4-godišnji mandat - Predragu Milačiću u Toplani, Jeleni Stojanović u Objedinjenoj naplati, Dejanu Dimitrijeviću u Parking servisu, Goranu Đorđeviću u Tržnici i Vladanu Stojanoviću u Gradskoj stambenoj agenciji, kao i Zoranu Prokiću koji je od tada umesto izvršni postao v. d. direktor Direkcije za izgradnju grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    16:45 // 13. 11. 2023.

    Potpuno je pogrešno tvrditi da nemaju rešen status. Odlično im ide, pare samo stižu, a po potrebi, imaju ograničenu odgovornost jer su v.d. Zapravo, daleko od toga da su "nesnađeni".

  • sandra

    12:20 // 7. 7. 2023.

    Direktor Trznice....najveca bruka i sramota,bahati se i pljacka Trznicu jer ga gradonacelnica stiti.

  • djole

    12:19 // 7. 7. 2023.

    Da smo i malo normalno drustvo,i da gradonacelnica ima i malo dostojanstva,ona bi smenila direktora Trznice najvecu lopurdu koja je otpustila radnike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: