Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 19. 1. 2024.

| Društvo

Sotirovski smatra da se o vazduhu u Nišu često bez razloga govori da je najzagađeniji

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Zagađenje se vidi i oseća, ali gradonačelnica kaže da rade na tome da bude bolje; foto: Vanja Keser

Iako zvanična državna merenja pokazuju da je vazduh u Nišu i ove zime često najzagađeniji u Srbiji, građani se i dalje često žale da ne mogu da dišu normalno, a na "crnoj listi" se ovaj grad nalazi već 6 godina zaredom - gradonačelnica Dragana Sotirovski smatra da Grad radi na zaštiti vazduha "o kome se vrlo često, možda i ne sa razlogom, govori da je najzagađeniji u Srbiji".

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na prvom trigeneracijskom postrojenju u Srbiji, koji podrazumeva ispitivanje isplativosti izgradnje sistema koji treba da hladi, greje i proizvodi energiju, gradonačelnica Sotirovski govorila je i o niškom vazduhu.

I ova zimska sezona u Nišu počela je zagađenjem koje se može videti golim okom, ali i osetiti disanjem, jer su merenja državne Agencije za zaštitu životne sredine često izdvajala Niš kao jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Tako je već 6 godina zaredom, ali Sotirovski ne misli da je baš tako. Sotirovski Gradonačelnica uverava da rade na tome da vazduh u Nišu bude kvalitetniji; foto: Grad Niš

Ja ću vas podsetiti da smo mi pre tri godine ugasili dve velike kotlarnice, odnosno kotlarnicu na mazut Kliničkog centra Niš i Studentskog centra, da smo ih preveli na gas i na taj način zaštitili vazduh u Nišu o kome se vrlo često, možda i ne sa razlogom, govori da je najzagađeniji u Srbiji, ali istovremeno kao Grad itekako radimo na praćenju i sprovođenju svih projekata u cilju sprovođenja Zelene agende u gradovima Zapadnog Balkana - istakla je gradonačelnica.

Da se u Nišu ne radi mnogo na poboljšanju kvaliteta vazduha, utisak je mnogih građana, ali gradonačelnica uverava da rade na tome da Nišlije bolje dišu i navela je neke podatke koji bi to trebalo da potvrde.

Dakle mi jesmo na toj mapi i u tome se itekako trudimo. Od 2017. do 2020. godine 550 naših porodica u Nišu prešlo je na gas, ovaj podatak vam ističem iz razloga ako poredimo poslednjih godinu dana to je dvostruko više, dakle nešto više od 1.000 porodica u Nišu je, zahvaljujući saradnji Grada sa Jugorosgasom, prešlo na gasovod i na taj način zaboravilo na neke druge izvore energije koji nisu dobri za naš vazduh - pojasnila je.

Veruje da će boljem vazduhu doprineti i pomenuta studija, za koju kaže da će verovatno biti završena do kraja godine, ali to ne znači da će sistem do tada biti i izgrađen.

Podsetila je i na to da je završen poziv za zamenu ložišta u domaćinstvima, kaže da se 83 korisnika javilo na konkurs, a da će uskoro biti odabrani oni koji će dobiti ukupno 20 miliona dinara za zamenu kotlova.

Pomenula je i kotlarnicu na Univerzitetu u Nišu, koja još nije ugašena i pitanje je kada će, iako su to najavljivali za aktuelnu zimsku sezonu, koja se završava za manje od tri meseca.

Ovih dana potpisaćemo ugovor sa izvođačem radova na izgradnji kotlarnice na Univerzitetu koja je jedan od najvećih zagađivača vazduha u gradu i na taj način eto još jednog zagađivača ćemo imati manje na teritoriji našeg grada - istakla je.

Zaključuje da je Grad pokrenuo "mnoge projekte sa Ministarstvom zaštite životne sredine", te da prate Zelenu agendu, kao i sve impute koje daje država, ali i Evropska unija.

Podsetimo, stepen zagađenja vazduha u realnom vremenu možete pratiti i na sajtu Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijche

    13:03 // 24. 1. 2024.

    Da, ne verujem svom nosu, sinusima i plucima (a o smrdljivoj garderobi svaki put kad izadjem napolje da i ne pricamo) nego tebi umisljeni strucnjaku za vazduh...Nema stranca koji kad je dosao zimi u Nis nije pitao sto nam je ovako smrdi grad!!! Blam me vise!

  • Dragan

    06:32 // 23. 1. 2024.

    Sve u stilu njenog seta...pa sta???Ona smatra,ne znam na osnovu cega?

  • Sociolog

    22:39 // 20. 1. 2024.

    Ova ne zna sta prica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: