Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 6. 1. 2023.

| Društvo

Sotirovski u novogodišnjoj noći sa snimateljima obilazila porodilje u Nišu, očevima to i dalje zabranjeno

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Sotirovski obilazi porodilje; foto: FB Dragana Sotirovski
Kako je bezbedno da gradonačelnica i snimatelji obilaze porodilje, a očevi ne - nije poznato; foto: printskrin/Dragana Sotirovski zvanična stranica

Dok je očevima strogo zabranjeno da uđu u niško Porodilište, budu uz ženu na porođaju i vide bebu nakon rođenja, gradonačelnica Dragana Sotirovski je u novogodišnjoj noći sa dva snimatelja ušla tamo gde muževi ne mogu i obišla dve porodilje. Da nije bila u porođajnoj sali, već porođajnom bloku, navode iz UKC, ali potvrđuju da je i to očevima zabranjeno zbog osetljive epidemiološke situacije. Pojašnjavaju i da očevi nakon prijema bebe na Neonatologiju mogu u konsultaciji sa lekarom da vide dete preko stakla.

Kao vid zaštite žena od akušerskog nasilja prošle godine je pokrenuta peticija kojom se od nadležnih traži da omoguće prisustvo pratnje ženi na porođaju, ali u Nišu to i dalje nije moguće, kao ni posete nakon porođaja.

Međutim, dok muževi ostaju napolju i ne mogu da vide ni ženu, ni bebu - u novogodišnjoj noći porodilje je obilazila gradonačelnica Dragana Sotirovski i to u pratnji snimatelja.

Sotirovski obilazi porodilje 1; foto: FB Dragana Sotirovski Iz UKC kažu da je bila u porođajnom bloku; foto: printskrin/Dragana Sotirovski zvanična stranica Snimak je objavila na zvaničnoj stranici na Fejsbuku. Ženama koje su se tek porodile dala je poklone, kratko porazgovarala sa njima, a jednu bebu je i videla, jer je tada bila sa majkom. Iako na snimku izgleda kao da je reč o porođajnoj sali, iz Univerzitetskog kliničkog centra uveravaju da u salu ne može da uđe niko osim osoblja, te da je Sotirovski bila u porođajnom bloku, gde žene borave dva sata nakon porođaja do prijema u sobu.

Kako je bezbedno da Sotirovski vidi porodilje i bebe, ali ne i otac deteta, nije poznato.

Iz UKC potvrđuju da je očevima i dalje zabranjeno ono što je gradonačelnici i snimateljima bilo omogućeno u novogodišnjoj noći, ali uveravaju da i očevi imaju mogućnost da vide svoje dete tokom boravka u porodilištu.

I dalje je osetljiva epidemiološka situacija i sve dok tako bude, tate neće moći da ulaze kao pre epidemije. Svakako svakom ocu je omogućeno da na, u ovom trenutku najbeznedniji način vidi dete. Ukoliko je beba dobro, nakon što se dete primi na odeljenje neonatologije, otac u konsultaciji sa lekarom, ima mogućnost da preko stakla vidi svoje dete. To je potpuno drugi ulaz i ne prolazi se kroz GAK. To postoji oduvek - pojašnjavaju.


Kada će i očevi moći da vide bebu u Porodilištu?

Da muž prisustvuje činu rađanja svog deteta nekada je bilo moguće i u Nišu. Direktor GAK-a Dejan Mitić je u emisiji Južnih vesti podsetio da je uslov bio da završi obuku u Domu zdravlja, kako bi se i sam pripremio za porođaj.

Prvo osnove ponašanja u bolnici da zna, da zna šta da očekuje, da slučajno mu ne pripadne muka, teško i da kolabira tu pred nama. Ovaj kovid i ova situacija oko kovida nam stvarno remeti dosta toga. Tako da sigurno čim se završi ta pandemija, mislim pandemija više i ne postoji, postalo je lokalnog karaktera, ali samo treba malo da zaživi u nama da je to tu, sa nama i da ne bi trebalo da menjamo toliko drastično naše navike. Znači uz neke manje opreznosti koje sprovodimo da idemo jednim istim tokom kojim smo išli do sada - pojasnio je.

Međutim, nije precizirao kada će to ponovo biti moguće u niškom porodilištu, ali je rekao da će jedina pratnja ženama moći da bude muž.

Opet će moći muž da bude i samo muž. Nikakva druga pratnja. Ne računam možda psihijatrijske bolesnice kojima je stvarno potrebna i stručna nega i pratnja, možda majka, možda suprug, možda neko od rodbine. Ali to su izuzetni slučajevi. I tu smo za sve te neke stvari koje možemo da implementiramo u smislu da može bolje da bude svima - zaključio je.

Ni Ministarstvo zdravlja do sada nije reagovalo tim povodom, pa je u srpskim porodilištima i dalje praksa da je žena praktično prepuštena sama sebi i medicinskom osoblju, na koje je bilo više pritužbi za akušersko nasilje.

Tako je i u Nišu, gde nadležni kažu da zvaničnih prijava nema, a porodilje pak svedoče da ono postoji, ali ga zbog nedostatka dokaza ne prijavljuju, a kada bi imale pratnju, imale bi i svedoke o tome kako se osoblje na porođaju ophodi prema njima.


U "Školi roditeljstva" dozvoljena i pratnja supruga

Samo tokom vanrednog stanja koje je bilo uvedeno zbog kovida, kada je i Služba za zdravstvenu zaštitu žena izmeštena iz centralnog objekta, porodilje nisu mogle na edukaciju koja postoji u Domu zdravlja u okviru "Škole roditeljstva".

Korona je smanjila grupe, ali ne i ukinula ovaj vid edukacije, kažu iz Doma zdravlja, pa je i danas veliki broj žena za to zainteresovan.

Edukaciju u školi roditeljstva trudnice započinju u 28. nedelji trudnoće i pohađaju ukupno 7 časova sa različitim predavačima ( 1 čas nedeljno). U školi roditeljstva stručna predavanja drži ginekolog, stomatolog, pedijatar, epidemiolog, nutricionista,patronažna i akušerska sestra. Trudnice dobijaju sva neophodna saznanja vezana za pripremu za porođaj, sam porođaj, ishranu,štetnost duvanskog dima, očuvanje oralnog zdravlja, nezi novorođenčeta... Na svakom času sprovode se fizičke vežbe prilagođene trudnicama, vežbe disanja i napinjanja. Demonstraciju nege, kupanja i dojenja sprovode patronažne sestre - pojašnjavaju.

Trudnice koje žele da uče i pripreme se za porođaj treba da se obrate svom izabranom lekaru, koji će ih uputiti u Savetovalište za trudnice, gde potom zakazuju svoj termin i kreću u školu. Partneri takođe mogu da učestvuju, dodaju iz Doma zdravlja, a u dogovoru sa akušerskom sestrom mogu da prisustvuju i časovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    07:56 // 9. 1. 2023.

    Ma da li se to meni cini,ili radi sve po ugledu na sefa??Surova borba za rejting koji strelovito pada,uz lazna obecanja...iver ne pada daleko od klade...samo napred,za nasu decu nazadno...za sada vodis na top listi najgorih gradonacelnika ubedljivo,ima jos vremena da dublje padnes...

  • Aleksandar

    18:11 // 8. 1. 2023.

    За утеху очевима послужиће тв снимци градоначелнице са њиховим новорођеним бебама и мајкама! Шта ће више, видео “са све градоначелницу” има да краси породичне видеотеке. Уместо да се поведе стварна брига према породу, да се дозволи родитељима да доживе први, најважнији сусрет са дететом, надлежни из породилишта им организују(нежељене) визите градоначелнице. Очигледно полтронство.

  • Milos Jankovic

    11:50 // 7. 1. 2023.

    Ja bih se uplašio da ležim u bolničkom krevetu i da dođe Sotirovski da me obiđe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: