Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:09, 15. 2. 2021.

| Društvo

Spajaju se domovi zdravlja i bolnice u nekoliko gradova na jugu - glavni cilj smanjiti gužve

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Opsta bolnica leskovac
Poslednje pripreme u toku, foto: B. A.

Odlukom Vlade Srbije domovi zdravlja i opšte bolnice u 6 lokalnih samouprava na jugu zemlje spojiće se u jednu instituciju - Zdravstveni centar. Jedinstveni centar dobiće Aleksinac, Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i Surdulica. Direktor leskovačke Bolnice Nebojša Dimitrijević kaže da će reorganizacija značiti pacijentima.

Dugonajavljivani plan reorganizacije zdravstvenih ustanova u Srbiji konačno je došao na dnevni red Vlade. Posle 14 godina stvari se vraćaju na početnu tačku, kada su se domovi zdravlja i opšte bolnice razdvojili.

Suštinski za većinu zaposlenih stvari se ne menjaju, neće biti smanjena broja radnika, međutim, nakon spajanja, postojaće samo jedan uprava, sa jednim direktorom, zamenikom direktora, finansijskom službom.

Danom početka rada Zdravstveni centar preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Doma zdravlja Aleksinac i Opšte bolnice Aleksinac. Organi Zdravstvenog centra jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor. Upravni odbor Zdravstvenog centra ima 5 članova od kojih su 2 člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a 3 člana su predstavnici osnivača. Nadzorni odbor Zdravstvenog centra ima 5 članova od kojih su 2 člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a 3 člana su predstavnici osnivača - primer je iz Aleksinca.

Isto važi i za buduće zdravstvene centre i u Pirotu, Prokuplju, Surdulici, Leskovcu i Vranju, a za početno stanje novih institucija uzima se 30. jun prošle godine, od kada važi bilansno stanje i od tog datuma važe sredstva, imovina, ali i prava i obaveze. bolnica pirot Vlada donela odluku; foto: Lj. F.

Bilans stanja utvrdiće organi upravljanja Doma zdravlja Aleksinac i Opšte bolnice Aleksinac, koji prestaju sa radom danom početka rada Zdravstvenog centra. Zdravstveni centar počinje sa radom danom upisa u nadležni registar - stoji u odluci Vlade.

Vlada Srbije će imenovati članove Privremenog upravnog odbora, Privremenog Nadzornog odbora i v.d. direktore u roku od 30 dana, a oni imaju zadatak donošenja statuta i drugih akata.

Rok za konstituisanje uprave nije naveden u ovoj odluci.


Dimitrijević: Čekamo smirivanje epidemiološke situacije

Da će ujedinjenje dosadašnjih razdvojenih zdravstvenih institucija značiti pre svega pacijentima, kaže direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Glavni cilj je smanjiti paralelne gužve, često se dešava i da ljudi koji treba da idu u Dom zdravlja dođu u Bolnicu. Pre svega će njima biti lakše. Na nekim odeljenjima se radi dvostruka dijagnostika, kao što su laboratorija i rendgen. Teži pacijenti će dolaziti u bolnicu, pogotovo pacijenti sa tumorom, dok će ostali ići u Dom zdravlja. Lekari specijalisti su iz Bolnice išli u Dom zdravlja, pa je i to problem jer oni ne poznaju te pacijente - kaže Dimitrijević.

Kaže da je sve spremno za reorganizaciju, a da se čeka smirivanje situacije sa koronom kako bi se taj postupak završio.

Mnogo je lakše ujediniti nešto nego razdvojiti, videćemo šta ima Dom zdravlja, šta Bolnica i onda ćemo videti šta i kako. Ja sam bio direktor Doma zdravlja i 2007. godine kada su se ove dve zdravstvene institucije i razdvojile, tako da sam upoznat sa radom obeju ustanova - objašnjava direktor Bolnice.

U reorganizaciji neće biti mesta za svih 12 direktora, barem ne na čelu novih zdravstvenih centara, a nove direktore i uprave u narednom periodu odrediće Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igre bez granica

    21:10 // 16. 2. 2021.

    Pre desetak godina refotma krenula razdvajanjrm Domova zdravlja i bolnica, a sada se reforma nastavlja njihovim ponovnim spajanjem, pa ce neka nova vlast za 10 godina nastaviti refotme ponovnim razdvajanjem, a sve ostaje isto. Niko se nr hvata u kostac sa stvarnim problemima, vec se bave budalastinama.

  • dokle god u Srbiji, za razliku od država EU, lekar može da sedi na više radnih mesta, pacijenti su u problemu

    07:47 // 16. 2. 2021.

    Dokle god ne postoji zdrava konkurencija između javnog i privatnog zdravstva, nego javni sistem služi kao prijemni šalter privatnim klinikama, do tada nema pomaka na bolje za pacijente. Dokle god stoji zabrana slikanja u javnim zdravstvenim ustanovama, to će biti pokazatelj truleži koja tamo caruje.

  • znanje, ne protrčavanje kroz medicinski i specijalizaciju i familijarno radno mesto su rešenje problema

    07:44 // 16. 2. 2021.

    Nama trebaju lekari koji neće brukati porodično prezime, nego će moći da daju preciznu dijagnozu i samim tim i terapiju. Dokle god pacijenti moraju da lutaju, dokle god se novosadski, beogradski i skopski lekari hvataju za glavu kada vide izveštaje onih koji su protrčali kroz niški faks, do tada pacijentima pomoći nema.

    • qgo

      17:34 // 17. 2. 2021.

      JOs 98 mojoj prijateljici u Nisu postave dijagnozu neizlecive bolesti od koje se umire za par godina. Ja nisam studirao medicinu ali sam znao da su pogresili i posavetujem da ode na VMA. Tamo joj besplatno urade testiranje i ustanove da sam bio u pravu. Posalju je kod dermatologa koji za samo 5 minuta postavi pravu dijagnozu. Terapija je bila dve injekcije (600din) i mesec dana terapija bronalom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: