Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 15. 8. 2018.

| Društvo

Spajaju se dve tehničke škole u Nišu, u Kuršumliji podujevske i kuršumlijske

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Tehničke škole
Ukidaju se dve škole, a osniva nova; Foto: Arhiva JV

Od 1. septembra, kada đaci ponovo sednu u školske klupe, oni koji pohađaju nišku Prvu tehničku školu "Milutin Milanković" i Tehničku školu "12. februar", umesto u ovde dve, krenuće u objedinjenu Srednju tehničku školu. Odlukom Vlade, spojene su i srednje škole u Kuršumliji sa školama koje su u ovu opštinu prebačene iz Podujeva, kaže načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo.

Osim niških srednjoškolaca, u novu školu krenuće deca koja su upisala i pohađala kuršumlijsku gimnaziju i gimnaziju koja je preseljena iz Podujeva posle NATO bombardovanja 1999. godine. Sada se objedinjena škola zove Kuršumlijsko-podujevska gimnazija. U Kuršumliji se objedinjuju i Tehnička škola “Đuro Đakojević” koja je izmeštena iz Podujeva sa Ekonomskom školom, te će ubuduće deca pohađati i Kuršumlijsko-podujevsku ekonomsko-tehničku školu.

Načelnik Školske uprave iz Nišavskog okruga objašnjava da su ove škole i do sada bile u istoj zgradi, te da neće biti velikih promena, osim u upravama škola, koje će biti prepolovljene.

Neće biti više osam direktora već četiri ukupno. Neće biti osam sekretara nego četiri, ni osam blagajnika i računovođa, i videćemo šta ćemo sa stručnim saradnicima, ali oni valjda neće da se menjaju jer Ministarstvo planira da povećava broj stručnih saradnika koji pomažu nastavnicima u nastavi - kaže Gejo.

Inače, dodaje Gejo, svi smerovi koji su dosad postojali u školama koje se formalno ukidaju, ulaze u program novoosnovanih škola. Ipak, postoji rizik da se neki smerovi i ukinu, ali samo ako ih upiše premalo đaka.

Smerovi ostaju, sva odeljenja ostaju, osim “patuljastih” koja će Ministarstvo da vidi posle drugog kruga završnog ispita koji se održava na 3 mesta u Nišu, Prokuplju i Pirotu. Da se i ta deca rasporede i onda ćemo da vidimo tačno, ispod 15 učenika u odeljenju četvorogodišnjih škola, neće Ministarstvo da priznaje, i ispod 10 trogodišnjih škola, teško da će da uspeju ta odeljenja, osim možda ustanova kao što je Mlekarska škola pa onaj brend tu mora da bude mlekara - objašnjava Gejo.

Novoosnovane škole dobile su privremenu upravu, a kako kaže načelnik Gejo, novom niškom školom najverovatnije će "upravljati" dosadašnja direktorka škole "12. februar" Snežana Živković koja je postavljena za vršioca dužnosti direktora. Napominje i da će direktori novoosnovanih škola u Kuršumliji ostati dosadašnji direktori Ekonomske škole i Gimnazije.

Podsetimo, odlukom Vlade o promenama mreže srednjih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola, Gimnazija “Vuk Karadžić” u Babušnici i Tehnička škola, od nove školske godine biće spojene u jednu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ANA

    08:42 // 16. 8. 2018.

    A za koga cuvate Srednju skolu u Zitoradji gde ima vise profesora nego djaka? Jel zato da biste tamo slali svoje partijske kadrove? Blago njima sto imaju drzavnog sekretara!

  • LJ

    07:33 // 16. 8. 2018.

    Siruacija u osnovnim skolama je gora. Tu mora nastati racionalizacija, a to rukovostvao NISA ne radi.
    Nije racionalno da u jednom razredu bude TRI ucenika i 15 nastavnika. Takav odnos nije imala ni LIKOVNA AKADEMIJA.
    Uvesti SKOLSKE autobuse kao sto rade svuda u svetu. To je racionalnije.
    40 godina se prica da skola cuva selo. SELO nestaje a skole opstaju. Ekonomija je ta koja cuva selo i gradove.

  • Dragan

    06:53 // 16. 8. 2018.

    stedi se tamo gde ne bi smelo ,tuga...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: