Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 26. 11. 2019.

Specijalizanti niške Radiologije tvrde da su izloženi zračenju, nadležni kažu “tako je po zakonu”

magnetna Volonteri nezaštićeni od zračenja; ilustracija; foto: JV/J. C. M.

Specijalizanti sa Medicinskog fakulteta koji su na volonterskoj praksi na Radiologiji Kliničkog centra tvrde da im je ugroženo zdravlje, jer nemaju dozimetre koji prikazuju koliko su izloženi zračenju. Dekanica Dobrila Stanković Đorđević i direktor KC Niš Zoran Radovanović, koji je i prodekan za specijalističke studije, odgovaraju da dozimetara nema jer nisu u obavezi da ih kupuju nezaposlenim lekarima, a da se za intervencije sa većim zračenjem obezbeđuje zaštitna oprema.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Rade

    17:39 // 26. 11. 2019.

    Kada se Ministar pohvali da je podelio 8000 specijalizacija, to znači da je 7500 volunterskih gde mladim ljudima spec. uplaćuju roditelji ili neko drugi. Državu baš briga za njih. Dovoljno je videti odnos Profesroa Radovanovića, koji je Direktor i Prodekan i Radiolog i koga baš briga za mlade ljude. Inače KC Niš ne brine ni o svojim zaposlenima mnogo, ali je to druga priča...

  • Срба

    17:49 // 26. 11. 2019.

    Па, ко их тера да специјализују радиологију кад се боје зрачења?? У сваком послу постоји нешто што се зове професионални ризик.

    • Ccc

      18:40 // 26. 11. 2019.

      Jadno, glupo, nepromišljeno....

  • Mara

    18:13 // 26. 11. 2019.

    Mnogo su ozraceni zato ih nikad nema na radnim mestima:())))

  • Prcko

    19:09 // 26. 11. 2019.

    Svako ko ima mozak, diplomu medicine i nije dete profesora medicine treba da bezi odavde. Ovo je lepa zemlja ali losa drzava i generalno los narod. Ocekujte zastitu od zracenja na radnom mestu? Da vas Srbija zastiti i pomogne vam? Da li ste normalni? Pa ovde je cist wc cudo za Trece oko. Ovde ker na ulici ima veca prava i bolje zivi nego doktor , dipl. pravnik i ostali koji su volonteri.

    • Naissus

      21:59 // 26. 11. 2019.

      @Prcko
      Malo ljudi je svesno da su vise od pola otvorenih firmi, u okviru bivse EI, kao i fabrika Cumtobel, na mestima gde se odlagao radioaktivni otpad. I to nije samo slucaj sa EI, ali je tu zracenje naizrazenije. Treba cestitati predsedniku napredne Srbije na kancerogenim oboljenjima njegovog "stada". Izgleda da "pastir" duva u pogresnu frulu ... nazalost, (pre)malo nas je toga svesno

  • Baca

    19:40 // 26. 11. 2019.

    Mladi specijalizanti bi trebalo da se obrate ambasadama Nemačke, Norveške, jer može da se desi da oni imaju veći interes da pomognu školovanje mladih lekara Srbije.
    Naprimer, da ambasada Nemačke donira dozimetre svakom specijalizantu radiologije koji položi A1 nivo nemačkog jezika.

    • Milorad

      10:40 // 27. 11. 2019.

      Ha,ha... i plus kartu u jednom pravcu... i plus platu od cca. 5000 €. A, ostali, TUPAVI i GLUPAVI, neka iščekuju PROLEĆE.

  • KC i fakultet

    19:40 // 26. 11. 2019.

    Pravo na bezbedan rad imaju svi koji se nalaze u radnom prostoru, po bilo kom osnovu, pa i volonteri.
    Obratite se inspekciji rada, inspektori razumeju radne odnose i bezbednost i zdravlje na radu. Samo je pitanje kome ce naloziti da nabavi uredjaje, da li KC-u ili fakultetu.

  • Medicinar

    20:03 // 26. 11. 2019.

    Tako su po mnogim bolnicama podigli fond radnih sati bez obzira na rizik i težinu posla!Jer je to najlakši način da nadoknade nedostatak osoblja!
    A ti narode koji se lečiš,kukala ti majka!,I samo gledajte i radujte se besplatnim pregledima Nedeljom!!!!

  • Naissus

    20:08 // 26. 11. 2019.

    Drugim recima ... "Umrite po zakonu, tako vam je to"

  • Aca

    22:35 // 26. 11. 2019.

    Po zakonu o BZR-u licima koja su na specijalizaciji i doskolovavanju kod nekog subjekta, LZO obezbedjuje skolska ustanova koja ih tamo i salje. Dakle, Medicinski fakultet.

  • Mara

    05:49 // 27. 11. 2019.

    Teško onome ko ode tamo i padne njihovih šaka

  • David Pokrajac

    07:34 // 27. 11. 2019.

    To sto neko nema dozimetre, ne znaci da je izlozen prekomernom zracenju, vec da nije moguce izmeriti je li izlozen ili nije.Dalje: ovde je rec o JONIZUJUCEM zracenju, a ne nuzno i o radioaktivnom zracenju: rengdenske masine zrace X-zracenje ali ne i radioaktivno zracenje. MRI masine ili ultrazvuk masine ne zrace jonizujuce zracenje.

    • Nikola

      09:23 // 27. 11. 2019.

      Upravo tako... drugo taj koji je je tužio tužio je tek nakon završetka specijalizacije i kad je shvatio da tu neće biti zaposlen. Treće toliko je bio redovan da prosto nije moguće da je bio izložen zračenju.

    • Sotir

      09:41 // 27. 11. 2019.

      Zato i postoje dozimetri jer je sve to zona zracenja, da ne postoji zracenje NIKO ne bi nosio dozimetre. Ovde se radi o tome sto samo oni sto su u radnom odnosu ih imaju, znaci evidentna diskriminacija. A inace zasto postoji posebna kontrolna soba za skener u grafiju?Pored toga postoji i sekundarno zracenje tj vazduh koji se udise. Informisi se malo, nemoj odmah da botujes sa pola mozga.

    • Dr radiolog

      10:06 // 27. 11. 2019.

      Davide ovde je pitanje da li su ispoštovane zakonom propisane procedure za nošenje dozimetara za lica profesionalno izložena riziku na radnom mestu. Ako nemaju dozimetre to bi značilo i da ne smeju da borave u prostorijama Instituta gde postoji izvor zračenja. Na žalost, ovde je sve drugo bitnije a ne zaštita zdravlja na radnom mestu.

  • Đoka

    08:45 // 27. 11. 2019.

    Da li ovaj tekst, neko čita na Zapadu !?
    Drugo, pošto se g-dine predsedniče Vučiću, u sve razumete i sve znate, očekujem da će ovaj problem, koliko sutra biti rešen.

    • Nada

      11:00 // 30. 11. 2019.

      Citamo i na zapadu. Ja sam specijalizant na anesteziologiji i imam dozimetar. Dozimetar imaju svi koji su potencijalno ugrozeni. Tokom ortopedskih operacija je neophodno napraviti vise snimaka i pojedine radioloske intervencije zahtevaju prisustvo anesteziologa. Kecelje i stitnici za stitnu zlezdu su obavezni, dozimetar se nosi ispod i ocitava jednom mesecno.

  • Mira

    09:26 // 27. 11. 2019.

    A šta radi inspekcija za zaštitu životne sredine da li ti likovi uopšte nešto rade na nivou grada evo konkretno u ovom slučaju jer su preduzeli nešto da reše problem skoro sam bio tamo i nikog nisam zatekao u kancelarijama pitam kome da prijavim problem za buku a sekretarica kaže otišli na teren ma nemoj pazi ako ne poverujem da su na teren isto i za ove ljude ko će njima da pomogne.

  • Bivsi specijalizant

    10:38 // 27. 11. 2019.

    Ni specijalizanti u Beogradu nemaju dozimetre! A ni posao posle zavrsetka specijalizacije iako je radiologija navodno deficitarna. Samo nisu tako slozni kao da to i iznesu u javnost. Obuka na specijalizaciji za posao radiologa je nikakva. Ako niko nije poslodavac specijalizantima, nemaju dozimetre a skupo placaju prvi sistematski pregled, jasno je da je njihovo jedino pravo samo da placaju.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: