Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 18. 11. 2016.

| Društvo

Cerjanska pećina i Kravljanska jama ipak povezane

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
cerjanka-N.M
Novi hodnici u Cerjanki; foto: N. M.

Speleolozi i planinari na dubini većoj od 100 m i otkrili tunele koji spajaju Kravljansku jamu i Cerjansku pećinu nadomak Niša, čime je Cerjanka sada dospela na drugo mesto najdužih pećina u Srbiji, odmah iza Lazareve pećine kod Zlota.

Opsežna istraživanja takozvane jame u selu Kravlje traju već nekoliko godina i kako kaže Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, tokom prvih istraživanja primećena je cirkulacija vazduha na dnu, te su pretpostavili da postoje kanali koji vode do Cerjanske pećine koja se nalazi u blizini ove jame.

U cilju potvrđivanja ove pretpostavke organizovano je tokom 2015. i 2016. godine više istraživačkih akcija na kojima su speleolozi boravili i po više dana na dnu jame. Nakon obavljenih iskopavanja u siparu (naslage kamenja), otvoren je prolaz u do sada neistražen pećinski kanal, bogat heliktitima - retkim pećinskim nakitom, kao i većom kolonijom slepih miševa - priča Milosavljević.

cerjnka2-N.M Priroda i čovek; foto: N. M.Speleolozi su, kako kaže, hteli da idu dalje, ali ih je u tome sprečavao uzak prolaz. Oni su od 11. do 13. novembra ove godine štemovali pećinske stene i uspeli da se probiju do, kako se ispostavilo, Cerjanske pećine.

Izašli smo na mesto na kojem smo ja i dr Dragan Nešić iz Zavoda za zaštitu prirode, novembra 2015. organizovali bivak (kamp), istražujući tom prilikom najudaljenije kanale Cerjanke. Ovim smo potvrdili pretpostavku da su Kravljanska jama i Cerjanska pećina fizički povezane i da predstavljaju pećinski sistem - priča Milosavljević.

Ova istraživač naglašava da ovo spajanje jame i pećine daje novo svetlo na način postanka pećinskog sistema i da uvećava prostor koji obugvata Cerjanka.

Trenutnim merenjima, i onim koja predstoje ukupna dužina novootkrivenih kanala preći će 1000m što će na dosadašnjih izmerenih 6025m dužine, sada već sistem Cerjanske pećine učiniti dužim od 7km i svrstati ga na drugo mesto najdužih pećina u Srbiji, odmah posle Lazareve pećine kod Zlota - kaže Milosavljević.

cerjanka3-N.M Samo deo ekipe koji je radio na spajanju Kravljansk ejame i Cerjanske pećine; foto: N. M.Podsetimo, Cerjanska pećina je udaljena 14 km od Niša i nalazi se nedaleko od sela Cerje na nadmorskoj visini od 550m. Prema procenama geologa stara je više od 2 miliona godina i može da bude pravo tursitičko blago regiona.

Međutim, iako je Zavod za zaštitu spomenika prirode Cerjansku pećinu još pre 16 godina proglasio prirodnim dobrom prve kategorije, kako piše na sajtu Turističke organizacije Niša, zbog nedostatka sredstava pećina još nije uređena, niti dostupna turistima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • predem

    18:20 // 19. 11. 2016.

    Više od dvadeset godina slušamo i čitamo o ovoj pećini i kao narod nismo sposobni ništa da uradimo da se pećina ospobi za posete. Ako nam je za nadstrešnicu za Medijanu trebalo 80 godina, koliko će nam trebati za pećinu?

    • Vunovlačar

      11:12 // 20. 11. 2016.

      Tužne li istine niške...Možda se ekonomski i dignemo al' umno jok...sve dok je na snazi "U se', na se' i poda se'

  • Milan

    22:45 // 18. 11. 2016.

    Ako su štemovanjem srušili zid između dve pećine, i napravili jednu, zar nije malo varanje ako se kaže da je to sad druga najduža pećina?Mislim: ''Oni su od 11. do 13. novembra ove godine štemovali pećinske stene i uspeli da se probiju do, kako se ispostavilo, Cerjanske pećine.'' Tri dana štemovanja? Zar to nije onda veštačka tvorevina?

    • Štemač

      11:28 // 19. 11. 2016.

      Milane, nisi dobro pročitao tekst. Postojao je prolaz, ali suviše uzak. Promaja, koju smo pratili nije mogla da duva kroz zid nego kroz otvor u steni, dakle nije srušen nikakav zid, nego je proširena rupa. Novine su loše prenele da je štemano tri dana, štemano je sat vremena, a sama akcija sa ulaskom, trasnportom opreme, izlaskom itd. je trajala tri dana. Učesnik istraživanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: