Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 24. 10. 2019.

| Društvo

Spojeno školsko i predškolsko odeljenje u Domu zdravlja Niš - isti lekar do punoletstva

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja-ulaz-pedijatrija-foto-V. M. R
Nova organizacija u niškom Domu zdravlja, zbunjuje roditelje a i lekare; Foto: V. M. R.

Od avgusta u Domu zdravlja Niš na pedijatriji je uvedena novina - školarci se leče na istom spratu i ordinacijama kao predškolska deca, i to bolesni na prizemlju, a zdravi na 1. spratu. I dok je za neke roditelje ovo dobra odluka jer je moguće da jedan lekar prati dete od rođenja do punoletstva, ima i onih koji smatraju je ovim nastao haos. U Domu zdravlja kažu da je ovim ispoštovan je princip izabranog lekara i da je dobijeno više prostora.

Ranije su mališani na pregled, bilo da su zdravi ili bolesni išli u ordinacije na prizemlju, dok su školarci po istom principu išli na sprat, ali je situacija sada drugačija. Dom zdravlja dečije Oba ulaza na prizemlju su za bolesnu decu, dok su na spratu zdrava; Foto: V. M. R.

U prizemlje odlaze svi kada su bolesni - od novorođenčadi do starijih tinejdžera. Deca svih uzrasta idu na sprat ako su zdrava, jer je tamo preseljena preventivna medicina, pa su na spratu i vakcinacija i savetovališta.

Mnogi roditelji smatraju da je dobra ideja da jedan doktor prati dete od rođenja do punoletstva, te kažu da je s ove strane ovakav sistem organizacije pedijatrije dobar.

Bolje je sada. Imam starijeg sina i mlađu ćerku, i ranije mi je trebalo kada vodim oboje da čekam na dva mesta, da mobilišem još jedno lice, a sada ne moram - kaže jedan otac.

Sa njim se slaže i baka čija je unuka ove godine pošla u osnovnu školu.

Ona je sad krenula u prvi razred i mogla je da ostane kod svoje doktorke što je super, bolje nego da ode kod lekara koji je ne posznaje - kaže baka devojčice.

Ipak, pojedinim roditeljima je zasmetalo to što su šalteri za svu decu u prizemlju, te tamo čekaju roditelji sa novorođenim bebama, malom decom ili srednjoškolcima. Takođe, pojedine majke kažu da muče muku kada same dovode bebe na vakcinaciju ili u savetovalište, jer moraju da se penju na sprat, često sa kolicima.

Stavili su vakcinaciju gore, što je strašno kada majka dođe sama. Stalno mesto menjaju bez obavaveštenja - navodi majka jedne bebe.

Super ideja, jer je savetovalište za bebe odvojeno gore, ali je haos u organizacionom smislu, ne znaju gde šalju - kaže druga mama.

Nekima smeta i to što je ista prostorija za inhalaciju i vakcinaciju i za bebe i za one koji imaju 18 godina, pa se stvaraju gužve i, kako kažu, haos.


Dom zdravlja: Dobijeno više prostora, odvojena zdrava i bolesna deca

Dom zdravlja hodnik Gužva bude popodne kada sva deca dolaze u centralni obejkat Doma zdravlja; Foto: V. M. R. Ovakvom organizacijom, ističu iz Doma zdravlja, ispoštovan je princip izabranog lekara, koji brine o zdravlju deteta od rođenja do punoletstva.

Osim toga, kao argument u prilog napravljenoj reorganizaciji navode i odvajanje bolesne i zdrave dece, a time su, kako tvrde, obezbedili dodatne termine za preventivne preglede.

Navode i da postoji poseban ulaz za zdravu decu, koji vodi direktno do stepenica ka prvom spratu.

U prizemlju su, navode, šalter za trijažu, 18 prostorija za rad sa bolesnom decom, prostorija za davanje injekcija deci mlađoj od 6 godina, i posebna za iste namene za stariju decu.

Na prvom spratu je, dodaju, 16 prostorija za zdravu decu. Tu su i Savetovalište za praćenje razvojnih problema, Savetovalište za mlade i prostor za vakcinaciju.

Dobili smo veći broj ordinacija sa pripadajućim prostorijama za pripreme, veće čekaonica sa dovoljnim brojem klupica za sedenje i pratećim sadržajima koijma se animiraju deca dok čekaju - navode iz Doma zdravlja.


Lekar: Dobra ideja, ali loša realizacija

Jedan od dečijih lekara, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je preporuka da se spoje školarci sa mlađom decom potekla iz Ministarstva zdravlja. Slaže se da je dobra ideja da jedan lekar prati dete od rođenja do odrastanja.

Ipak, smatra da nije trebalo pošto-poto napraviti stanje na Dečijem odeljenju jer je stava da nije bilo uslova da se napravi ovakva reorganizacija.

Šalter je samo jedan za sve - bolesne, zdrave, male, velike i na spratu je za bolesnu decu. I lift je na spratu za bolesnu decu, a majka sa kolicima mora u lift - navodi lekar.

Savetovalište koje je napravljeno uz velike pripreme, dodaje, sada je zamenjeno malom ordinacijom.

Dve majke i dve bebe i dva oca ne mogu da se smeste, samo jedan po jedan. Dok se spreme, obuku, nahrane, zastoj i prazan hod su neizbežni - dodaje.

Velike su gužve na šalteru, dodaje, popodne kada svi dolaze u Dom zdravlja, jer ambulante nemaju popodnevnu smenu.

* Tekst je promenjen nakon što su stigli odgovori iz Doma zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    04:40 // 25. 10. 2019.

    Pametno

  • Raks

    19:26 // 24. 10. 2019.

    Mogu li deca da se previju u Domu zdravlja Niš, da im se skinu konci....Užasne su gužve u bolnici za takve trivijalne stvari. To rade u Pukovcu,Svrljigu i Doljevcu ali ne i u Nišu..

  • Na kucu na macu

    18:28 // 24. 10. 2019.

    Ako mogu sve lekare da isteraju iz drzave pa ce posle baba da nam prebaje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: