Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 23. 3. 2024.

| Društvo

Čuveni arhitekta Medvedev zadužio Niš, konačno dobio spomen-ploču

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Medvedev
Sin Aleksandra Medvedeva ističe da je u to vreme bio prestiž da njegov otac projektuje zgrade; foto: Nikola Đukić

Spomen-ploča na zgradi Skupštne Grada Niša postavljena je u znak sećanja na arhitektu ruskog porekla Aleksandra Medvedeva, koji je projektovao zgradu 1939. godine. Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je i sin Aleksandra Medvedeva Mihailo i rekao da je njegov otac sprečio i rušenje dela logora “12. februar”, kao i to da je bio prestiž da nečiju vilu projektuje baš on.

Porodica Medvedev u Niš dolazi 1935. godine, a Mihailo Medvedev ističe da je druga polovina 30-ih godina bila u znaku vrlo intenzivnog privrednog razvoja kako čitave države, tako i Niša, te je njegov otac Aleksandar Medvedev od samog dolaska počeo da radi na raznim projektima.

Mihailo Medvedev Sin Aleksandra Medvedeva ističe da je u to vreme bio prestiž da njegov otac projektuje zgrade; foto: Nikola Đukić Kako je nedostajala radna snaga, priča Mihailo Medvedev, njegovom ocu je predloženo da isprojektuje Berzu rada, koja se nalazila na Keju kola srpskih sestara, u kojoj su bili smešteni ljudi koji su u Niš dolazili da pronađu posao.

Moj otac je potom dobio zadatak da isprojektuje Šegrtski dom, a pošto je tu pijaca bila, on je zgradu pomerio i dobio ovaj prazan prostor gde se zgrada Skupštine nalazi. Projekat je završio 1939. godine i dao ga gradu. Kada je Dragiša Cvetković video koliko zgrada dobro izgleda rekao mu je da prepravi projekat kako bi zgrada postala Gradska kuća - ističe Medvedev.

Skuština Grada Niša (1) Sin Aleksandra Medvedeva ističe da je u to vreme bio prestiž da njegov otac projektuje zgrade; foto: Nikola Đukić Neposredno pred početak Drugog svetskog rat isprojektovana zgrada sa delimičnim izgledom kakav je danas, ali su radovi nastavljeni nakon završetka rata. Zbog toga što nije bilo dovoljno građevinskog materijala, kaže Mihailo Medvedev, postavljani su drveni prozori.

Kasnije je dograđen i sprat i što je najsmešnije, potkrovlje su nadogoradili koje je bilo pokriveno ter papirima i tegolama. Ja sam to slučajno primetio kada sam radio u Zavodu za urbanizam. Srećom je pre 15-ak godina pozvala me je arhitektica koja je radila na projektu adaptacije tada. Ja sam sugerisao šta bi trebalo napraviti i izmenjeni su prozori, sklonjene su zastakljene fasade radnji i podignut je nazidak i svi ti nedostaci se više ne vide - navodi Mihailo.

Inicijativu da se postave table na zgradama koje su koje su projektovali ruski arhitekti, Mihailo Medvedev tvrdi da je pokrenuo još pre 10 godina, ali da je do postavljanje spomen-ploče posvećene njegovom ocu, tu čast dobio samo arhitekta Tatarinov, koji je projektovao Narodno pozorište.

Takođe, navodi da je u Nišu radilo više od 20 ruskih arhiketaka, te da je njegov otac imao Projektni biro, današnji “Niš projekt” u kome je većina njih i radilo.


Dragišu Cvetkovića prvo opsovao, pa postali prijatelji i saradnici

Skuština Grada Niša (2) Sin Aleksandra Medvedeva ističe da je u to vreme bio prestiž da njegov otac projektuje zgrade; foto: Nikola Đukić Govoreći o anegdotama vezanih za njegovog oca, Mihailo Medvedev prisetio se događaja kada je Aleksandar Medvedev upoznao Dragišu Cvetkovića. U pitanju je bio projekat koji je Cvetković dogovarao sa banom i niškim vladikom o dogradnji zvonika na Sabornoj crkvi.

Poslali policajca da dovede mog oca na sastanak. Moj otac je u popodnevnim satima uvek spavao. Pošto niko nije hteo da otvori vrata, policajac je provalio i probudi mog oca i kaže da ga Dragiša Cvetković zove. On je tada opsovao i policajca i Dragišu Cvetkovića. Kasnije su poslali i đakona, na čiju molbu je moj otac otišao do Banovine. Dolazi moj otac i kada je ugledao policajca upitao ga je da li je psovke preneo i tako se moj otac upoznao sa Dragišom Cvetkovićem, sa kojim je kasnije drugovao i na čiji nagovor je napravio projekat za zgradu u kojoj se sada nalazi Skupština Grada Niša - kaže Medvedev.

Prisetio se i trenutka kada je njegov otac odlučio da prestane sa radom. U pitanju je bila smrt ćerke koja je, kako kaže, bila velika tragedija za porodicu Medvedev.

Moj otac je napustio sve poslove na kojima je radio, a žena Dragiše Cvetkovića je pokušavala da napravi zanimaciju mojoj majci da ne razmišlja o tragediji i tako je moja majka postala profesorka u Tehničkoj školi, koju je projektovao moj otac - ističe Medvedev.

Skuština Grada Niša Sin Aleksandra Medvedeva ističe da je u to vreme bio prestiž da njegov otac projektuje zgrade; foto: Nikola Đukić Kada je dobio zadatak od tadašnjih vlasti da napravi projekat škole, Aleksandru Medvedevu zahtev je bio da se deo logora “12. februar” sruši, ali prema rečima njegovog sina Mihaila to odbio i napravio projekat tako da logor ostane netaknut.

Ulica u kojoj se nalazi Tehnička škola u Nišu, nosi naziv po čuvenom arhitekti, koji je poslednjih dana prošle godine dobio i svoju Spomen-sobu u prostorijama Društva arhitekata Niša.

Zaključio je Mihailo Medvedev da je njegov otac Aleksandar u karijeri projektovo preko stotinu kuća, palata i vila u Nišu i okolini, kao i to da se može reći da je u to vreme bio prestiž da baš on radi projekte.

Podsetimo, još jedan ruski arhitekta ostavio je traga u Nišu. U pitanju je Julijan Djupon koji je projektovao neke od najznačajnih niških građevina tog vremena, poput Učiteljskog doma i spomenika na Čegru, ali i mnogih vila i palata tadašnjih viđenijih Nišlija.

Takođe, Djuponov praunuk Petar Đorić i dalje živi u porodičnoj kući, koju ne može da rekonstruiše zbog toga što je pod zaštitom, a za koju svakodnevno dobija ponude investitora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    13:16 // 24. 3. 2024.

    Medvedev (arhitekta) nije bio "ruskog porekla" nego je bio Rus.

  • Bund pro orijente

    12:58 // 24. 3. 2024.

    Porušena je kuća u ul Vojvode Tankosića , najlepša koju je projektovao Medvedev , niko ni reč da zucne, akamoli napiše , sad tabla na opštinu.
    Medvedev je projektovao i zgradu berze rada u Nišu i Kruševcu pa na njima nema table .
    ZGRADU EPISKOPSKOG DVORA PROJEKTOVAO JE ALEKSANDAR DEROKO .
    Isto nema nikakve table , koji je kriterijum za obeležavanje objekata ?

  • Smuk II

    00:45 // 24. 3. 2024.

    @neki tamo ljudi... : Niko be ne zna srpski jezik!Šta /kvo, kakvo/ očekuješ od "narod"? Daj gi po 1.500 dinara i ti si njihov /njin/ čovek,koji Gi hrani oblači obuva i dava gi asValt u ulicu u seló, pripizdinu, vukojebinu ...Izvinjavam se na svi nji...Razumem ih jer oni za toliko razbiraju,valjda...a valjda i ne? Srbija je selska država a svi bi da budu gradjani a toj ne biva!Motajte kablovi..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: