Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 22. 9. 2016.

| Društvo

Spomenik "Sanjar o svetskom miru" srušen na Svetski dan mira

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Sri-Cin-Moj-1
Srušena statua; foto: gradjanin.rs

Baš na datum kada se obeležava Svetski dan mira, pored šetališta na nišavskom keju na Bulevaru Nemanjića oboren je spomenik postavljen u avgustu prošle godine, koji na mir i poziva.

Oni koji su statuu "Sanjar o svetskom miru" i postavili razočarani su ovim događajem.

Postoje oni koji se bore za mir i harmoniju, ali i oni koji to ruše - komentariše Saša Đorđević, predstavnik globalnog sportskog pokreta "Peace Run - Svetska trka mira", organizacije koja je Nišu poklonila statuu filozofa Šri Činmoja.

Sri-Cin-Moj-2-Gradjanin Spomenik se nalazi pored šetališta uz nišavski kej; foto: gradjanin.rsNjihov cilj bio je, kažu, da spomenik inspiriše građane da razmišljaju o miru, skladu i prijateljstvu među ljudima.

Spomenik je i do sada bio na meti vandala, ali ne u ovoj meri. Ovog puta je samo postolje oštećeno, a statua nije, tako da ćemo odmah da je vratimo u prvobitan položaj. Ne znam da li je ovo namerno urađeno na Svetski dan mira - kaže Đorđević.

Inače, ova statua, kako dodaje, ne promoviše nijednu ličnost ponaosob, već "podseća da se svetski mir može roditi jedino u srcu punom ljubavi i osećaja jedinstva sa drugima".

Za postavljanje ovog spomenika prošle godine privremenu dozvolu je izdala Opština Medijana, a procedura za dobijanje trajne dozvole, prema rečima Đorđevića, je u toku.   

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sinDragan

    21:22 // 22. 9. 2016.

    Nijedna vlast, nijedna javna sluzba u gradu ne moze se izboriti sa vandalizmom i primitivizmom u ovom gradu. Zapanjuje doza inata i negativne energije prema svakom pokusaju da se nesto promeni na bolje i lepse.

  • Milan

    18:40 // 22. 9. 2016.

    Ovaj spomenik ne bi trebalo nikome da smeta, primitivno i malogradjanski je uraditi ovako nešto. Očigledno smo iz dana u dan sve manje grad, a sve više zbirština svega i svačega.

  • Posmatrač

    17:25 // 22. 9. 2016.

    Dragi moji,
    moramo skupiti hrabrosti i kao društvo priznati sebi da nam se deca ponašaju veoma ružno. Generacije su sve nevaspitanije, bez respekta prema sebi, drugima i nasledju. Ne postoji opravdanje za roditelje: oni su krivi, ma koliko teško ovo vreme jeste za pravilno vaspitavanje. Roditi dete i ostaviti društvu da ga vaspitava: sramota i neodgovonost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: