Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 17. 2. 2018.

| Društvo

Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini ostao zapušten

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Spomeni Stevan Sinđelić Vrežina
Ko je nadležan da održava spomenik? Foto: čitalac

Za razliku od one na Čegru i u Ćele-kuli, bista slavnog srpskog vojskovođe Stevana Sinđelića u naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici kod Niša pucao u burad punu baruta da bi pobio što više Turaka, zapuštena je i neugledna. Čitalac koji je Južnim vestima ukazao na ovaj problem kaže da je bista već neko vreme u ovakvom stanju.

Osim što je na betonskom delu spomenika sprejem iscrtana petokraka, gotovo je nemoguće protumačiti natpis koji je deo ovog spomen obeležja. Heroj Prvog srpskog ustanka, prepoznatljiv po dugim brkovima, na autobuskoj okretnici u Vrežini, prema rečima građana, zaboravljen je od svih u gradu. Spomenik Sinđelić Foto: čitalac

Žalosno da je spomenik u ovakvom stanju, a da niko to ne primećuje - napisao je jedan Nišlija.

Ni zaposleni u gradskoj administraciji nisu sigurni ko bi trebalo da se stara o ovom spomeniku. Jedino u Zavod za zaštitu spomenika kulture znaju da oni nisu nadležni.

Nismo nadležni jer to nije utvrđeno kao nepokretno kulturno dobro, pa po zakonu nije naša nadležnost. Grad je izdao Odluku o podizanju i održavanju spomenika i obeležja u gradu. Taj spomenik jeste u lošem stanju i treba da se izdvoji neki novac da se on malo sredi - rekli su iz Zavoda.

Kako propisuje Odluka koju je usvojila Skupština Niša u junu 2015. godine, za spomenike koji nisu uvršteni u kulturna dobra, nadležan je Grad Niš. Ipak, i novinarima je ostalo nepoznato koja gradska ustanova ili služba treba da se stara o tome, jer odgovore nisu dobili ni u Sekretarijatu za kulturu, ali ni u Opštini Pantelej na čijoj teritoriji se spomenik nalazi.

Inače, Odluka o podizanju i održavanju spomenika za njihovo prljanje i oštećenje propisuje kazne od 25.000 do 75.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    23:54 // 18. 2. 2018.

    Kao i ceo durlan ,vrezina sve zapusteno,izmedju zgrada bize sacuvaj ko u brazil, "favela" ne dao bog ,pored reke savana ,prasuma ...

  • Čitalac

    21:32 // 17. 2. 2018.

    Hvala redakcijo.

    • TRSA

      12:15 // 18. 2. 2018.

      Lep clanak. Pa nije valjda za spomenike kulture odgovorna hitna pomoc. Prave se ludji nego sto jesu.

  • Numancia

    18:19 // 17. 2. 2018.

    Eh,da je Velikog vodje ili Seseljev,bio bi lickan!Pitajte mestane,koji glasaju za AV,ko je bio Sindjelic-nemaju pojma!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: